Șase motive să te apuci de sport după ce ai fost sedentar

Șase motive să te apuci de sport după ce ai fost sedentar

Detalii

CategoriiSport
Taguriadidasi, echipament sportiv
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari72

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru mulți oameni sportul poate părea greu și complicat. Dar, cu puțină ambiție și motivație, acesta poate fi chiar distractiv. Iar rezultatele vor fi pe măsura eforturilor depuse. Așa că dacă vrei să renunți la stilul de viață sedentar și vrei să faci mai multă mișcare, iată câteva motive care sigur te vor ambiționa să te apuci de sport.

Vei avea o postură corectă

Atunci când petrecem multe ore stând pe scaun în fața calculatorului, ne confruntăm cu dureri de spate, din cauza posturii incorecte. Sedentarismul este de multe ori cauza principală a durerilor de spate, deoarece crește rigiditatea osoasă și slăbește musculatura. Însă, sportul este cea mai bună modalitate de a-ți corecta postura și de a-ți antrena musculatura. Iar abdomenele și exercițiile pentru mușchii spatelui sunt cele mai bune metode prin care poți avea o postură corectă. Exercițiile fizice pot îmbunătăți rezistența, flexibilitatea și duritatea musculaturii, tendoanelor și ligamentelor, și, de asemenea, susțin sănătatea coloanei vertebrale.

Îți vei menține o greutate sănătoasă

Activitatea fizică și dieta sunt extrem de importante pentru reglarea greutății corporale. Studiile au dovedit că antrenamentul fizic poate preveni depunerea excesului ponderal, favorizând slăbirea. Iar cu cât activitatea fizică este mai intensă, cu atât se ard mai multe calorii. Sportul poate fi uneori schimbarea de care aveai nevoie în viață, pentru a te simți mai bine și pentru a căpăta încredere în tine. La început, antrenamentul va fi greu, dar după ce îl vei termina, te vei încărca de energie și te vei bucura de o siluetă perfectă.

Vei avea oase sănătoase și mușchi puternici

Exercițiile fizice pentru întărirea musculaturii și a rezistenței pot reduce riscul de fracturi și procesul de demineralizarea osoasă. De asemenea, exercițiile fizice pot reduce riscul de osteoporoză, datorită creșterii densității osoase, în timpul antrenamentelor.

Vei dormi mai bine

Studiile efectuate de National Sleep Foundation au demonstrat că exercițiile fizice îmbunătățesc calitatea somnului. Însă, pentru a te bucura de un somn liniștit, este nevoie să practici săptămânal cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, sau 75 de minute de exerciții fizice de intensitate ridicată. În plus, somnul nu îmbunătățește doar calitatea somnului, ci reduce și anxietatea, dar și riscul altor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, artrita și cancerul.

Vei avea o memorie mai bună

Activitatea fizică are un impact pozitiv major asupra funcțiilor cognitive, îmbunătățind performanțele în învățare. Atunci când facem sport, nivelul de oxigen care ajunge la creier crește și astfel favorizează și facilitează neurotransmiterea cerebrală, crescând nivelul neutrofilelor derivate din creier ce susțin diferențierea neuronală și rezistența neuronilor. La rândul lor, neutrofilele asigură supraviețuirea neuronilor în ariile responsabile de învățare, memorie și putere de gândire și concentrare. În plus, exercițiile fizice favorizează producția de celule la nivelul hipocampului, responsabil de memorie și învățare. Odată cu înaintarea în vârstă, hipocampul se micșorează, iar acest lucru duce la scăderea memoriei și la creșterea riscului de demență. Însă, activitatea fizică regulată poate duce la creșterea hipocampului, prevenind și mai mult riscul dezvoltării bolilor mintale.

Vei avea un metabolism mai bun

Cercetările au demonstrat că sportul ne îmbunătățește sistemul imunitar și ne protejează de germeni și bacterii. De asemenea, exercițiile fizice regulate pot reduce hipertensiunea și colesterolul ridicat, reducând astfel și riscul de diabet și de boli cardiovasculare. În plus, sportul îmbunătățește capacitatea pulmonară și poate scădea riscul de răceli sau gripe cu 50%, potrivit studiilor efectuate de Life Hacker.

Așadar, acestea sunt doar câteva motive pentru care merită să începi să faci sport. Renunță la stilul de viață sedentar și încarcă-te cu mai multă energie făcând sport în fiecare zi. Iar pentru a te pregăti corespunzător, vei avea nevoie de un trening confortabil și de o pereche de pantofi sport. De exemplu, cu o pereche de bascheți pentru bărbați de la Footshop, poți merge atât la sală, cât și în parc, dacă vrei să alergi dimineața. Iar dacă ai nevoie de încălțăminte specială, pentru un anumit tip de sport, poți verifica noile trenduri de footshop.ro, pentru a alege de acolo perechea potrivită pentru tine.

Sursa foto: unsplash.com/photos/nS3HSEBrcik