Jocurile Olimpice

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari37160

Voteaza & Distribuie

Descriere

La deschiderea jocurilor de la Atena, Regele Georgios I al Greciei si o multime de 60.000 de spectatori au primit cu bratele deschise atleti din 13 natiuni, care urmau sa participe la aceasta competitie internationala.

Primele Jocuri Olimpice despre care exista insemnari au avut loc la Olympia, in statul grec Elis in 776 i.C., insa este unanim acceptat faptul ca la momentul respectiv Jocurile Olimpice aveau deja o vechime de cel putin 500 de ani. Vechile Jocuri olimpice, tinute la fiecare patru ani, aveau loc in timpul unei sarbatori religioase menita sa-l onoreze pe zeul grec suprem, Zeus. In secolul VIII i.C., concurentii proveneau din douasprezece sau mai multe orase grecesti. Pana in secolul cinci i.C. veneau concurenti din aproape 100 de orase din tot imperiul grec. Initial, competitia olimpica se limita la curse de alergare, insa, mai tarziu, au fost adaugate un numar de alte probe, printre care lupte greco-romane, box, curse cu cai si trasuri si competitii militare. Pentatlonul, introdus in 708 i.C., era compus din cinci probe: alergare, saritura in lungime, aruncarea discului si a ciocanului si lupte greco-romane.

Odata cu inflorirea Romei, a inceput declinul Jocurilor Olimpice, iar in 393 e.n. imparatul roman crestin Theodosius I, a abolit Jocurile Olimpice, ca parte a eforturilor sale de a suprima paganii din Imperiul Roman. Odata cu perioada Renasterii, in Europa a inceput o indelungata fascinatie pentru cultura Greciei antice, iar in secolele XVIII si XIX, anumite tari au organizat festivaluri folclorice si sportive neoficiale, purtand numele de Jocuri Olimpice. Totusi, abia in 1892 un tanar baron francez Pierre de Coubertin, a propus in mod serios reluarea Jocurilor Olimpice, ca si competitie internationala majora, care sa aiba loc la fiecare patru ani.

La o conferinta privind sportul international, tinuta la Paris in iunie 1894, Coubertin a ridicat din nou aceasta problema, iar cei 79 de delegati din noua tari au aprobat in unanimitate propunerea sa. A luat nastere Comitetul International Olimpic (CIO) si s-a stabilit ca primele Jocuri sa aiba loc la Atena, capitala Greciei. La Atena, 280 de participanti din 13 tari, s-au intrecut in 13 probe, printre care: atletism, natatie, gimnastica, ciclism, lupte greco-romane, ridicare de greutati, scrima, tir si tenis. Toti competitorii erau barbati, iar cativa participanti erau turisti care erau prezenti in perioada Jocurilor si li s-a permis sa se inscrie. Probele de atletism s-au desfasurat la Stadionul Panathenaic, construit in anul 330 i.C. si restaurat pentru Olimpiada din 1896.

Americanii au castigat noua probe din cele 12 probe de atletism. La Olimpiada din 1896, a fost prezenta de asemenea si prima competitie de maraton, care urma ruta de 25 de mile, de la Maraton la Atena, pe care a alergat un soldat grec ce trebuia sa aduca vestea victoriei impotriva persanilor, in anul 490 i.C. In 1924, proba de maraton a fost standardizata la lungimea de 26 de mile si 385 de yarzi. In mod corespunzator, la Jocurile Olimpice de la Atena, primul maraton a fost castigat de catre un grec, Spyridon Louis.

Pierre de Coubertin a devenit presedintele CIO si a supravegheat Jocurile Olimpice in perioada dificila de inceput, in care nu avea parte de sustinere populara, fiind puse in umbra targurilor internationale. In 1924, au avut loc la paris primele Jocuri Olimpice care s-au bucurat cu adevarat de succes, la care au participat peste 3000 de atleti, dintre care peste 100 erau femei, din 44 de tari. In acel an au avut loc si primele Jocuri Olimpice de Iarna. La Jocurile Olimpice de vara din 2000, tinute la Sidney, au concurat peste 10000 de atleti din 200 de tari, inclusiv aproape 4000 de femei.