Sania cu zurgalai - o istorie... alunecoasa

Sania cu zurgalai - o istorie... alunecoasa

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5851

Voteaza & Distribuie

Descriere

Plimbarile cu sania trasa de cai fac parte din oferta multor statiuni turistice din tara noastra care isi asteapta musafirii pe timpul iernii. "Sanie cu zurgalai/ Frumosi sunt calutii tai, hei/ Dar mai frumosi sunt ai mei/ Ca le dau apa cu mei/ Si zboara ca niste zmei" - spune un vechi cantec romanesc.
sanie-cu-zurgalai1


Sania cu zurgalai, o distrctie exclusiv de iarna
Acest mod de relaxare este in primul rand placerea copiilor, dar nici adultii nu refuza o astfel de calatorie cu talpile saniei scrasnind pe zapada in tropaitul cailor, mai ales daca pe timpul plimbarii se pot incalzi cu cate-o dusca de vin fiert.


Troica, sania rusilor

Insa sania trasa de cai este, in primul rand, simbolul Rusiei: rusii adora sa alunece pe zapada cu troica - sania trasa de trei cai inhamati unul langa altul. Un proverb rusesc spune ca toate problemele au doua cauze: oamenii prosti si drumurile proaste. Probabil cel de-al doilea motiv i-a facut pe rusi sa foloseasca sania drept principal mijloc de transport chiar si pe timpul verii.
troica


Iarna, rusii prefera troica petru plimbarile prin zapada
Iarna insa doar cei avuti isi permiteau sa iasa in oras alunecand pe zapada cu troica, elegantii pasageri fiind inveliti cu blanuri scumpe. Dar sania a fost folosita cu mult inainte!


Sania la egipteni si la vikingi

Sania nu a fost inventata pentru distractie: egiptenii o foloseau la muncile grele, de exemplu la construirea legendarelor piramide, transportand cu sanii pietrele si obeliscurile cele mai grele.
sanie egipteana


Chiar si egiptenii aveau sanii
Dar chiar si printre artefactele vikingilor s-au gasit utilaje asemanatoare saniei, cu care se puteau deplasa peste mlastini si campiile noroioase intinse. Se presupune ca sania este cel mai vechi mijloc de transport al omenirii.
troica


Sania,cel mai vechi mijloc de transport al omenirii