Rutger Hauer

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3496

Voteaza & Distribuie

Descriere

S-a nascut in 1944 in Breukelen, un oras la cateva mile la sud de Amsterdam. Este fiul a doi actori, Arend si Teunke, care aveau o mentalitate foarte deschisa si moderna si care aveau (si predau) la o scoala de actorie din Amsterdam (orasul in care a crescut). A fost pentru prima oara pe scena cand avea numai cinci ani, dar adevarata lui cariera de actor a inceput in 1955 cu rolul Eurysakes din tragedia lui Sofocle, Ajax. Debutul lui la televiziune a avut loc in 1956 cu Asmodée - a fost primul lui contact cu camera de luat vederi si atunci a inceput aceasta lunga atractie reciproca. A debutat in film prin Monsieur Hawarden (1969), dar nu a fost recunoscut cu adevarat pana cand regizorul Paul Verhoeven nu l-a distribuit in rolul sculptorului boem din drama erotica Turks Fruit (Turkish Delight) din 1973.

A primit Globul de Aur in 1988 pentru rolul din serialul de televiziune Escape from Sobibor, premiul Golden Calf pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul de Film din Olanda in 1981 si Premiul Publicului la Premiile Rembrandt in 1977. Un scurtmetraj pe care l-a regizat impreuna cu Erik Lieshout, The Room (2001), a castigat Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Paris in 2001. Realizarile de-a lungul carierei i-au fost recunoscute la Montecatini Filmvideo - Festival International de Scurtmetraj unde a primit Premiul pentru intreaga Cariera in 2004 si la Festivalul de Film de la Sarasota unde i-a fost acordat Premiul pentru Realizarile din Cariera in 2005.

Urasc actoria atunci cand o pot observa. Nu vreau sa o simt, un vreau sa o vad, vreau sa fiu luat pe sus de poveste - nu vreau ego-ul actorului in fata mea. Asta este ceea ce incerc sa traiesc cand lucrez."


Filmografie selectiva


  • La leggenda del santo bevitore/The Legend of the Holy Drinker (1988)

Regia: Ermanno Olmi

Leul de Aur, Festivalul de Film de la Venetia, 1988

Premiul Golden Space Needle pentru Cel mai bun actor (Rutger Hauer), Festivalul International de Film de la Seattle, 1989

  • Blade Runner (1982)

Regia: Ridley Scott

Cea mai Buna Imagine, Premiile BAFTA, 1983

Nominalizare Premiul Saturn pentru Cel mai bun Actor intr-un rol secundar (Rutger Hauer), 1983

  • Turks Fruit/ Turkish Delight (1973)

Regia: Paul Verhoeven

Premiul Golden Calf pentru Filmul Danez al Secolului, Festivalul de Film din Olanda, 1999

Nominalizat pentru Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain, 1974

  • The Osterman Weekend (1983)

Regia: Sam Peckinpah

Premiul Special al Juriului, Festivalul de Film Politist de la Cognac, 1984

  • Sin City (2005)

Regia: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino