Edificii din Cluj ce merita vizitate

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii, Judetul Cluj
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15294

Voteaza & Distribuie

Descriere

Judetul Cluj este bogat in monumente istorice si de patrimoniu care s-au pastrat intacte pana in zilele noastre si care merita sa faca parte din obiectivele de vizitat, in cazul in care va hotarati sa bifati si aceasta zona in circuitul turistic de vacanta. Iata cateva dintre cele mai importante edificii din aceasta regiune a Romaniei, fiecare de o importanta deosebita din punct de vedere cultural si turistic.

Biserica de sub lac de la Belis, judetul Cluj

Biserica de sub lac de la Belis, judetul Cluj

Biserica de sub lac de la Belis, judetul Cluj

Biserica de sub lac de la Belis ce se afla la o altitudine de 1000 de metri sta ascunsa de ochii vizitatorilor in majoritatea timpului. Insa in timpul verii toride si secetoase, cand nivelul lacului scade, biserica iese la iveala. Ruinele bisericii construite in secolul al XIX-lea dezvaluie vizitatorilor picturi biblice ce au rezistat agresiunilor apei.

Cand este acoperita complet de apa, biserica se afla la o adancime de peste 30 de metri si poate fi vizitata subacvatic numai cu ajutorul unei surse de iluminare intrucat, la adancimi mai mari de 5 metri, vizibilitatea incepe sa scada.



Palatul Szeki din Cluj{title}

Palatul Szeki, Cluj

Palatul Szeki, Cluj

Palatul Szeki, Cluj

Palatul Szeki din Cluj a fost construit in anul 1893 de catre profesorul universitar Tibor Szeki, dupa planurile arhitectului Samu Pecz. Cladirea a fost ridicata pe malul Somesului, pe strada Podului, care in prezent poarta numele de Regele Ferdinand.

Este construita in stil neogotic, cu frumoase ornamente cioplite in piatra la exterior. Cladirea adaposteste astazi apartamente de locuit, insa numai pentru stilul arhitectural deosebit si pentru importanta culturala, edificiul merita vizitat.



Palatul Banffy din Cluj{title}

Palatul Banffy din Cluj

Palatul Banffy din Cluj

Palatul Banffy din Cluj

Palatul Banffy este o cladire construita in stil baroc in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de catre contele Gheorghe Banffy. Edificiul a fost ridicat dupa planurile arhitectului de origine germana Johann Eberhard Blaumann iar constructia a durat din 1774 pana in 1785. Exteriorul este dominat de un frontispiciu rococo pe care troneaza blazonul familiei Banffy, alaturi de care se afla statui ale zeitatilor romane (Apollo, Diana, Minerva, Hercule, Marte).

Palatul Banffy este considerat cel mai important edificiu in stil baroc din Transilvania. In prezent, serveste ca sediu al Muzeului de Arta din Cluj, cu sectii de pictura, grafica si arta decorativa. Lucrari ale unor artisti celebri precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady sau Camil Ressu imbogatesc patrimoniul acestui muzeu.



Castelul Haller din Coplean{title}

Castelul Haller din Coplean

Castelul Haller din Coplean

Castelul Haller din Coplean

Castelul Haller din Coplean face parte din lista monumentelor istorice ale judetului Cluj inca din anul 2004. Mai este cunoscut si sub numele de Castelul cu Scoici, datorita decoratiunilor de deasupra ferestrelor. In prezent, castelul este, din pacate, o ruina, dupa ce a fost abandonata imediat dupa caderea regimului comunist in 1989.

Edificiul a fost construit in stil baroc de catre Ioan Haller, guvernator al Transilvaniei intre anii 1735-1755. Ulterior, stilul arhitectural a fost imbogatit si cu elemente rococo, contributie adusa de sculptorul austriac Anton Schuchbauer. In anul 1948, castelul a iesit din proprietatea familiei Haller, fiind confiscat de catre regimul comunist si transformat in CAP. Urmasii familiei incearca in prezent sa reintre in posesia edificiului si a fostului parc din jurul acestuia.



Biserica Sf. Mihail din Cluj{title}

Biserica Sf. Mihail din Cluj

Biserica Sf. Mihail din Cluj

Biserica Sf. Mihail din Cluj

Biserica Sf. Mihail din Cluj este una dintre cele mai importante cladiri din Cluj si printre cele mai reprezentative edificii in stil gotic din Transilvania. Pentru a afla informatii despre construirea bisericii, trebuie sa ne intoarcem in timp pana in secolul al XIV-lea, cand Clujul si-a ridicat prima biserica parohiala.

Constructia a inceput cu un turn care ulterior a fost distrus si reconstruit in stil baroc in 1744. Turnul a fost din nou demolat in urma unui cutremur si ridicat din nou in stil neogotic. Lucrarile s-au finalizat in 1860, edificiul avand cel mai inalt turn de biserica din Romania. Biserica a gazduit numeroase evenimente importante precum botezul lui Matia Corvin sau investirea principilor Transilvaniei (Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory si Gabriel Bathory).



Palatul Berde din Cluj{title}

Palatul Berde din Cluj

Palatul Berde din Cluj

Palatul Berde din Cluj

Daca ajungeti pe strada Horea din Cluj, nu ratati Palatul Berde, creatie arhitecturala Belle Epoque. Stilul arhitectural Secession, caracteristic cladirii, este o varianta germana a curentului Art Nouveau care a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Cladirea a fost construita in perioada in care se realiza modernizarea strazii Mari, care ulterior a fost redenumita Franz Joseph, astazi purtand numele de Horea.



Teatrul National din Cluj{title}

Teatrul National din Cluj

Teatrul National din Cluj

Teatrul National din Cluj

Decizia de a construi o noua cladire care se serveasca ca sediu pentru Teatrul National a venit in urma concluziei ca vechea cladire nu mai este corespunzatoare. A fost ridicata o cladire noua, in stil baroc-rococo, cu o capacitate de 1000 de locuri si loje organizate pe trei randuri.

Noul sediu al Teatrului National din Cluj a fost inaugurat in 1906 cu o reprezentatie a Teatrului Maghiar. Prima reprezentatie in limba romana s-a desfasurat in 1919. In prezent, edificiul gazduieste atat Teatrul National "Lucian Blaga", cat si Opera Romana din Cluj.



Biserica de lemn din Ciuleni{title}

Biserica de lemn din Ciuleni

Biserica de lemn din Ciuleni

Biserica de lemn din Ciuleni

Nu se cunoaste anul exact al ridicarii Bisericii de lemn din Ciuleni, insa se poate aproxima ca edificiul a fost construit pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului este construita din barne de lemn de brad si este compusa din pronaos si naos, la care a fost adaugat in 1899 un pridvor, iar acoperisul a fost complet refacut.

Peretii bisericii sunt decorati cu picturi realizate in anul 1859, dar si cu numeroase icoane pictate pe sticla si lemn. Toate ornamentele au valoare artistica.



Conacul Octavian Goga din Ciucea{title}

Conacul Octavian Goga din Ciucea

Conacul Octavian Goga din Ciucea

Conacul Octavian Goga din Ciucea

In prezent muzeu si casa memoriala, Conacul a fost resedinta poetului Octavian Goga. A fost construit de avocatul Miklos Boncza la sfarsitul secolului al XIX-lea. Dupa moartea mostenitorilor acestuia, domeniul impreuna cu conacul este cumparat de catre Octavian Goga, restaurat si transformat in resedinta permanenta a acestuia.

Alaturi de Conac, domeniul mai cuprinde si Casa Ady, desemnata personalului auxiliar, Casa Alba, pentru oaspeti, vechile grajduri, in prezent demolate, Manastirea si Biserica din lemn. In 1966, statul roman primeste sub forma de donatie intregul domeniu de la Veturia Goga, sotia lui Octavian Goga. In prezent, cei doi soti sunt inmormantati pe domeniul de la Ciucea, in mausoleul iubirii, creat dupa planul lui George Matei Cantacuzino si decorat cu sticla de Murano.



Bastionul Croitorilor din Cluj{title}

Bastionul Croitorilor din Cluj

Bastionul Croitorilor din Cluj

Bastionul Croitorilor din Cluj

Bastionul Croitorilor s-a pastrat intact pana in zilele noastre, desi este construit in secolul al XV-lea. Face parte din Vechea Cetate a Clujului si a fost creat de breasla croitorilor din vechiul oras. In 1924, Bastionul Croitorilor a fost restaurat si transformat in muzeu. A mai trecut prin inca doua procese de renovare si restaurare si, in prezent, este sediul centrului de cultura urbana, gazduind conferinte si expozitii.