Robin Hood

Robin Hood

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6105

Voteaza & Distribuie

Descriere

Robin Hood este faimosul hot care fura de la bogati pentru a da saracilor. Numele lui este asa de cunoscut incat a fost adoptat de catre majoritatea popoarelor, referindu-se la o persoana care ajuta saracii luand de la cei bogati.


Cine a fost insa in realitate Robin Hood? Datorita numeroaselor filme avandu-l ca erou principal, se poate crede ca este o creatie hollywoodiana. De fapt, povesti despre haiducul englez, pe numele lui Robin Hood, au fost spuse de secole.


Robin Hood


In timp ce adevarata identitate a lui Robin Hood a fost pierduta in negura timpurilor, exista insa dovezi ca personajul este bazat pe un barbat, sau poate pe un grup de barbati, ce au contribuit la crearea legendei de-a lungul timpului. Incepand cu anul 1228, nume precum Robinhood, Robehod, Rabunhod sau Hobbehod, erau folosire de legea din Anglia pentru fugari si haiduci. Prin secolul al XV-lea, faptele unui haiduc pe numele de Robin Hood au inceput sa fie celebrate prin cantece si povesti. In cele mai multe din versiunile timpurii ale legendei, el apare ca un personaj diferit de eroul cu inima buna din secolele urmatoare. El este descris ca fiind razbunator, egoist, violent in mod barbar fata de inamicii personali si nepasator fata de problemele poporului. Sa fi fost o persoana diferita sau este doar o perspectiva a istoriei, fiecare observator sau cronicar povestind din punctul lui de vedere?Poate ca diferentele au rezultat datorita faptului ca povestile au fost transmise pe cale orala, care, din generatie in generatie, au creat un erou din ce in ce mai mare.


In acelasi fel, cu trecerea timpului, Robin Hood a fost identificat cu multe figuri istorice, care au trait in divesre locuri si timpuri. De exemplu, unii cred ca personajul este bazat pe viata lui Robert, Conte de Huntington, care a trait in prima jumatate a secolului 13. Alte povesti spun ca haiducul ar fi fost un om de rand.


Robin Hood este cunoscut azi ca un om cu care Sherriff din Nottingham ( om al printului John) s-a purtat nedrept. El se inconjoara cu alti oameni care au fost tratati aspru de catre putere. Era loial regelui Richard si a incercat sa protejeze oamenii de rand pana la intoarcerea regelui din cruciade. Un mod de a realiza acest lucru a fost sa fure de la cei bogati si corupti pentru a da inapoi celor saraci si asupriti. El si oamenii lui traiau in padurea Sherwood, ospatandu-se zilnic din vanat. Avea un bun simt al umorului, era foarte iscusit in folosirea arcului si umil. Cu toate ca era de vita nobila, isi trata oamenii ca egali, aproape ca si fratii lui. Era curajos, generos, inteligent si carismatic. Aceste calitati la-au facut un erou in toata lumea, pentru intregi generatii de adulti si copii.


Cei ce au auzit de Robin Hood doar din filmele ce au fost facute despre el, o sa si-l imagineze intotdeauna pe el si pe oamenii lui traind fericiti in padurea Sherwood, indreptand raul, vesnic in cautarea de aventuri.