Robert Redford

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4075

Voteaza & Distribuie

Descriere

ROBERT REDFORD este cumva o anomalie in industria divertismentului. Desi este un star celebru de mai bine de 30 de ani, el ramane un om de o mare modestie. Este un militant infocat pentru protectia mediului, o persoana care se implica foarte mult in problemele cu caracter social si politic; este un artist si un om de afaceri care sustine hotarat creatia artistica. Ramane pasionat de realizarea filmelor cu substanta si cu relevanta socio-culturala si, de asemenea, ii incurajeaza si pe ceilalti sa se exprime prin arta.

Pe langa faptul ca este un actor proeminent, Redford a castigat Premiul Asociatiei Regizorilor din America, un Premiu Globul de Aur si un Premiu al Academiei la categoria Cel mai bun Regizor, cu filmul sau de debut regizoral drama “Ordinary People.” A continuat sa regizeze si sa produca “The Milagro Beanfield War” si “A River Runs Through It,” pentru care a avut nominalizare la categoria Cel mai bun regizor pentru Globul de Aur, a avut doua nominalizari la Oscar la categoria Cel mai bun film artistic si Cel mai bun regizor si o nominalizare la Globul de Aur la categoria Cel mai bun regizor, in 1994, pentru filmul “Quiz Show.” Redford a mai avut doua nominalizari la Globul de Aur (Cel mai bun film artistic si Cel mai bun regizor) pentru “The Horse Whisperer” in 1998. A mai regizat si produs “The Legend of Bagger Vance” in 2000.

S-a nascut in Santa Monica, CA; a urmat Universitatea Colorado, apoi a renuntat si a plecat la Paris unde a urmat Ecole des Beaux Arts. Cand s-a intors in Statele Unite, Redford s-a inscris la scoala de arta din Brooklyn si la Academia Americana de Arta Dramatica pentru a studia actoria. S-a lansat pe Broadway cu rolul principal in “Sunday in New York”, dupa care au urmat rolurile din “Little Moon of Alban” si din productia lui Neil Simon “Barefoot in the Park”, regia Mike Nichols.

Primul sau rol cinematografic a fost in “War Hunt”, in care Sydney Pollack, cel care ii va deveni prieten si ii va fi adesea regizor, a jucat si el un scurt rol. A reluat rolul Paul Bratter, cel proaspat casatorit, din versiunea cinematografica “Barefoot in the Park”, alaturi de Jane Fonda, rol pentru care a primit cronici laudative si numeroase aprecieri din partea publicului. Printre filmele de inceput in care a jucat se numarar “Inside Daisy Clover”, cu Natalie Wood, “The Chase,” “This Property is Condemned,” “Tell Them Willie Boy is Here” si “Situation Hopeless, But Not Serious”, printre altele.

In 1969, Redford si Paul Newman au facut echipa impreuna pentru a juca in filmul Western, “Butch Cassidy And The Sundance Kid”. Regizat de George Roy Hill, filmul a devenit un film clasic, de referinta si l-a impus pe Redford drept un reprezentant de varf al industriei cinematografice. Apoi, el, Newman si Hill s-au reunit pentru filmul “The Sting”, care a castigat sapte premii Oscars, inclusiv la categoria Cel mai bun film artistic, iar pentru Redford a insemnat inca o nominalizare la categoria Cel mai bun actor.

El si-a construit pe parcursul anilor o cariera actoriceasca remarcabila, jucand in filme artistice notabile, cum ar fi “Jeremiah Johnson,” “The Way We Were,” “The Great Gatsby,” “Three Days of the Condor,” “The Great Waldo Pepper,” “Brubaker,” “A Bridge Too Far,” “The Natural,” “Out of Africa,” “Legal Eagles,” “Sneakers,” “Indecent Proposal” si “Up Close and Personal”, ca sa mentionam doar cateva. In 2001, a jucat in “Spy Game” si “The Last Castle.” In 2004, Redford a putut fi urmarit in The Clearing”, iar in 2005 in An Unfinished Life.”

Redford a jucat in cateva filme produse de propria sa companie - Wildwood Enterprises, pe care a infiintat-o in 1968. Printre filmele in care a jucat sau la care a asigurat productia, sub marca Wildwood, se numara “Downhill Racer,” “The Candidate,” “The Electric Horseman” si “All the President’s Men”, care a avut sapte nominalizari la Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film artistic.

Redford a asigurat productia pentru “A Civil Action”, cu John Travolta si a fost producator executiv la filmele “How to Kill Your Neighbor’s Dog,” “Slums of Beverly Hills,” “No Looking Back” si “She’s the One”, iar in septembrie 2004 a lansat filmul “The Motorcycle Diaries”, pe care l-a produs sub marca tot a companiei sale South Fork Picture.

Pentru televiziune, Redford a asigurat productia executiva pentru primul episod american al seriei PBS “MYSTERY!”. Bazandu-se pe romanul lui Tony Hillerman Skinwalkers,, scenariul a fost scris de Jamie Redford, iar regia a fost asigurata de Chris Eyre. In film joaca Adam Beach si Wes Studi in rolul detectivilor americani Jim Chee si Joe Leaphorn din Navajo Tribal Police. Mai inainte de aceasta, el a asigurat productia executiva a filmului de televiziune “Grand Avenue”, care s-a difuzat la HBO in 1996.

O buna parte din activitatea lui Redford este dedicata Institutului Sundance (numit dupa personajul proscris pe care l-a interpretat in “Butch Cassidy and the Sundance Kid”), pe care l-a intemeiat in 1981. Acest institut este dedicat sprijinirii si dezvoltarii scenaristilor si regizorilor in afirmare, care dovedes potential si de asemenea aici este expozitia nationala si internationala a noii cinematografii independente. Faimoasele lor Laboratoare pentru Scenariu, Regie, Dramaturgie si Productie se afla in zona muntoasa Sundance Village din Utah si au fost infiintat de Redford in 1969.

Festivalul de Film Sundance este un program al Institutului si este recunoscut pe plan international ca fiind cel mai important eveniment de acest fel pentru cinematografia independenta. Sundance Channel este o extensie a Institutului Sundance, dedicat cineastilor independenti, care aduce in fata spectatorilor filme artistice, scurte documentare, filme internationale si de animatie, prezentate netrunchiate si fara reclame. Lansat in 1996, Sundance Channel este un trust realizat de Robert Redford, Showtime Networks Inc.si Universal Studios. Redford a infiintat Sundance Catalog in 1989 pentru a sprijini Institutul Sundance, artistii de marca si operele acestora.

In februarie 1996, Redford a primit Premiul Screen Actors Guild pentru intreaga activitate, ca o rasplata pentru toate filmele la a caror realizare si-a adus contributia. In martie 2002, a primit Premiul Honorary Academy pentru intreaga sa activitate in calitate de “actor, regizor, producator, fondator al Sundance, sustinator al cineastilor independenti de pretutindeni.”

Robert Redford a primit numeroase premii pentru activitatea sa in domeniul mediului, printre care in 1989 Audubon Medal, in 1987 Premiul United Nations Global 500, in 1993 Premiul Earth Day International, iar in 1994 Premiul Nature Conservancy. De asemenea, in 1997 a primit National Medal for the Arts acordata de presedintele Clinton, iar in 2001 premiul Freedom in Film, decernat de catre First Amendment Center. A mai fost rasplatit in 2002 cu Premiul pentru excelenta in domeniul artei, acordat pentru intreaga sa activitate, iar in 2004 a primit Premiul Forces for Nature Lifetime Achievement, acordat de Natural Resources Defense Council (NRDC). In decembrie 2005, Redford a primit distinctia acordata de Centrul Kennedy pentru “activitatea sa remarcabila in domeniul artei si ca recunoastere a contributiei sale extraordinare la viata tarii sale.

Este autorul unei carti (The Outlaw Trail). In 1979, a produs “The Solar Film”, un scurt-metraj despre energia solara, care a fost nominalizat la Premiul Academiei. Alte documentare pe care le-a produs au fost “Yosemite: Fate of Heaven”, care a castigat premii, si documentarul artistic “Incident at Oglala.”