Revolutia digitala

Revolutia digitala

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1498

Voteaza & Distribuie

DescriereSETI


proiectul tehnologic SETIRevolutia digitala va face ca orice urma a civilizatiei umane sa fie invizibila pentru orice civilizatie extraterestra care ar cauta urme de viata in univers, sunt de parere o seama de experti, implicati in proiectul SETI, intre care si celebrul astronom, Frank Drake, initiatorul proiectului si autorul unei faimoase ecuatii de evaluare a densitatii vietii rationale in galaxie.El si astronomul regal al Marii Britanii, Sir Martin Rees, cred ca absenta oricarei urme in spectrul transmisiunilor radio si televiziune a civilizatiilor extraterestre ar putea fi explicata nu prin folosirea de catre acestea a unor semnale radio sau de laser diferite de ale noastre, ci prin utilizarea unor medii de comunicare neobisnuite. Acestea ar putea fi emisiile de neutrini, sau a undelor gravitationale (unde lansate in spatiu-timp), ori a unor mecanisme de comunicare pe care nici macar nu ni le putem imagina. Arthur C. Clarke, celebrul scriitor SF britanic si futurolog reputat, spunea:„Faptul ca nu am descoperit inca nici cea mai mica urma de viata in univers, cu atat mai putin fiinte inteligente, nu ma surprinde catusi de putin si nici nu ma dezamageste. Tehnologia noastra-i inca ridicol de primitiva. Suntem ca si salbaticii din jungla, ascultand tam-tamurile, in vreme ce in jurul lor eterul poarta mai multe cuvinte pe secunda decat ar putea ei rosti o viata intreaga."Lordul Rees, un cosmolog de renume si astrofizician, presedinte al Societatii Regale din Londra, crede ca existenta civilizatiilor extraterestre ar putea fi dincolo de capacitatea omenirii de a le intelege.„S-ar putea sa se holbeze la noi chiar in aceasta clipa, iar noi sa nu fim in stare sa-i recunoastem",afirma Sir Rees, adaugand ca este posibil ca aceste civilizatii extraterestre sa aiba forme greu de conceput de catre oameni, existand aspecte ale realitatii dincolo de capacitatea mintii noastre. Drake si alti experti din programul SETI cred ca televiziunea pe satelit si „revolutia digitala" incepe sa faca omenirea sa devina invizibila in cosmos, prin reducerea semnalelor radio si TV emise in spatiu.


Pamatul este inconjurat actualmente de o „sfera" cu raza de 50 de ani-lumina de emisii radio si televiziune ale erei analoge, precum si transmisiuni radar. Potrivit lui Drake, toate acestea sunt astazi de nerecunoscut, fiind ca un zgomot de fond, un asa numit „white noise" pentru orice civilizatie extraterestra care ar cauta semne de viata inteligenta (asa cum facem si noi).


Cu toate ca aceste semnale s-au imprastiat suficient de departe in spatiu incat sa atinga sistemele solare apropiate, fluxul dispare rapid in zorii erei digitale instaurata pe Terra. Acest lucru va invalui civilizatia terestra intr-un con de umbra, intr-o tacere considerata benefica de unii cercetatori. Acestia considera ca in univers exista civilizatii nomade, imbarcate la bordul unor imense nave-orase, pornite in cautarea de resurse, dupa ce planeta lor de origine a devenit nelocuibila pentru ele. Din acest punct de vedere, e mai bine ca vom deveni „invizibili". Cat despre tacerea altora, exista trei ipoteze principale:A. Noi suntem prima civilizatie avansata tehnologic din intregul univers, capabila sa-si faca prezenta cunoscuta in spatiul cosmic. In acest moment nu mai exista alte civilizatii la fel de avansate, cu care am putea comunica. Sau viata in univers este atat de rarefiata, incat distantele enorme intre civilizatii impiedica orice contact.

B. Au existat multe alte civilizatii avansate inaintea noastra, insa, dintr-un anumit motiv necunoscut, au disparut, sau au evoluat intr-o asemenea maniera incat sunt total nedetectabile cu instrumentele noastre.C. Au existat si alte civilizatii, dar s-au lovit de un soi de „blocaj cosmic", in urma caruia fie au fost distruse, fie nu s-au putut extinde decat in zonele limitrofe.


Dintr-o perspectiva statistica si dupa rigorile logicii, este imposibil ca ipoteza A sa fie cea mai credibila. Pentru ca B sa fie cea corecta, ar fi necesara ignorarea logicii. Daca exista sute de mii de civilizatii in univers, de ce-ar evolua cu toate in asa fel incat sa nu le putem detecta? Iar ipoteza C pare sa fie, intr-un fel, mai realista decat celelalte doua, pentru ca, aparent, suntem pe cale sa ajungem la un anumit prag tehnologic peste care ori vom trece, ori ne vom autodistruge.