Revizia mașinii: 4 aspecte esențiale de știut

Detalii

CategoriiAuto/moto
TaguriFord, Revizii Auto, Service auto
Ultima actualizareMiercuri 23 februarie 2022
Vizualizari543

Voteaza & Distribuie

Descriere

Chiar dacă se comportă impecabil pe drum, orice mașină trebuie să ajungă periodic în service pentru o revizie tehnică generală. În perioada de garanție sau leasing, respectarea termenelor de revizie este obligatorie, însă când această perioadă expiră, efectuarea reviziei devine opțională. Pentru a înțelege mai bine de ce este important ca mașina să treacă prin revizii pe tot parcursul perioadei de utilizare, îți vom prezenta în amănunt tot ce trebuie să știi despre această operațiune.

Când trebuie să faci revizia


Această specificație o vei găsi în cartea tehnică a mașinii, însă sunt și alți factori în funcție de care se stabilește intervalul optim pentru revizii. Aceștia țin în general de condițiile de utilizare a vehiculului. Spre exemplu, un vehicul folosit pentru transportul de mărfuri pe drumuri dificile are nevoie de revizii mai dese, în comparație cu un altul similar care se deplasează preponderent pe șosea sau autostradă. În general, intervalul între două revizii se stabilește pe baza a două criterii esențiale: numărul de kilometri și timpul scurs. Astfel, este recomandat ca reviziile să se facă la fiecare 15.000 de kilometri parcurși, sau la interval de cel mult doi ani, dacă în această perioadă nu s-a atins pragul de kilometri.

Unde poți face revizia


Dacă mașina este nouă și în perioada de garanție, revizia se face la reprezentanță sau la un service agreat de producător, respectând intervalul de care am amintit mai sus. Dacă te vei adresa altui service sau vei omite o revizie, riști să pierzi garanția si sigur nu îți dorești asta. După expirarea garanției și achitarea leasingului, poți face revizia chiar și la tine în garaj, dar nu te sfătuim. Recomandat este să mergi în continuare la reprezentanță sau la un service specializat, agreat de producător. Astfel, pentru o revizie la Ford trebuie să apelezi la un service care se ocupă în mod special de autovehiculele produse sub acest brand, pentru a fi sigur că mașina va fi văzută de niște specialiști.

Ce presupune revizia

În primul rând, cu ocazia reviziei, se schimbă uleiul și filtrele, care fac parte din categoria consumabilelor. Uleiul își pierde din proprietăți după 15.000 de kilometri sau după 1-2 ani de utilizare, acesta fiind și motivul pentru care efectuarea reviziilor a fost stabilită la intervalele de care am amintit. Filtrul de ulei, filtrul de aer și filtrul de polen se înlocuiesc cel mai frecvent, însă există și alte consumabile care trebuie schimbate la anumite intervale. Fiecare operațiune se trece în cartea de service a mașinii, menționând data, numărul de kilometri și piesele înlocuite, pentru a exista astfel o evidență exactă a consumabilelor.

În afară de înlocuirea consumabilelor, mașina este supusă unei inspecții amănunțite, în scopul depistării unor probleme tehnice sau a altor piese care trebuie schimbate înainte de termen. Se verifică în mod special starea discurilor și plăcuțelor de frână, sistemul de direcție, cutia de viteze, luminile, sistemul de climatizare și starea cauciucurilor. Nu în ultimul rând, se efectuează și o curățare a motorului, pentru a îndepărta praful și alte impurități.

Care este diferența dintre revizie și ITP

Inspecția tehnică periodică (ITP) este o verificare obligatorie prin lege, care se face o dată la doi ani sau anual, în cazul mașinilor mai vechi de 10 ani. Cu această ocazie, mașina este evaluată din punct de vedere tehnic și i se fac niște teste, iar dacă sunt constatate defecțiuni sau alte probleme, nu va primi viza pe certificatul de înmatriculare. În acest mod, mașina nu mai poate circula decât după remedierea problemelor și efectuarea unei noi inspecții care să constate că lucrurile sunt în regulă. La ITP trebuie să te prezinți obligatoriu, iar aici doar se constată eventualele defecțiuni, fără a se interveni pentru remedierea acestora.

De cealaltă, parte revizia mașinii este opțională dar recomandată, iar defecțiunile constatate cu această ocazie pot fi remediate în service. Ideal este ca înainte de a face programarea la ITP să duci mașina la revizie, pentru a fi sigur că aceasta va trece toate testele.

Ca o concluzie, trebuie să mai reții faptul că o revizie făcută la timp te poate scutii de multe cheltuieli generate de probleme care ar fi putut fi rezolvate mai ușor, dacă ar fi fost depistate la timp.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/ulei-motor-schimbarea-uleiului-3964367/