Cum sa reducem retentia de apa?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari6651

Voteaza & Distribuie

Descriere

Retentia de apa se refera la starea in care tesuturile retin apa, conducand la umflarea anumitor parti ale corpului. Unele dintre remediile eficiente pentru retentia (retinerea) apei sunt minimizarea aportului de sare in urma unui plan de dieta adecvat, diureticele naturale, suplimentele minerale, controlarea stresului si efectuarea exercitiilor fizice un mod regulat.

Retentia de apa, numita edem in termeni medicali, este o afectiune care apare din cauza trecerii apei din sange in celulele organismului si tesuturi. Ca parte a proceselor metabolice ale organismului, apa si alte fluide din tesuturile corpului sunt puse in circulatie si eliminate prin sistemul limfatic. Daca drenajul corespunzator al fluidelor este perturbat atunci tesuturile retin apa, rezultand problema retentiei (retinerii) apei in organism.

Retentia de apa
este cel mai des intalnita la maini si picioare. Pe baza simptomelor manifestate, retentia apei in organism este de doua tipuri, si anume localizata si generalizata. In primul caz, retentia de apa este observata in anumite parti ale corpului (de exemplu edem pulmonar), iar in cazul celei generalizate, umflarea se manifesta in tot corpul. Exista remedii eficiente pentru retentia de apa care pot fi urmate de pacient acasa, acesta cotrolandu-si simptomele de disconfort.

Remedii naturale pentru retentia (retinerea) apei in organism
Este necesar diagnosticul corect al retentiei de apa cat mai devreme posibil pentru un tratament corect. In cazul in care cauza este legata de vreo problema fizica grava, apoi corectarea conditiei va ajuta la reducerea simptomelor retentiei de apei in organism. In functie de cauze, medicul poate recomanda anumite medicamente pentru combaterea umflarii partilor corpului si a simptomelor asociate. In plus fata de interventia terapeutica, pacientul trebuie sa tina cont de niste sfaturi pentru controlarea pe termen lung a starii.

Reducerea aportului de sare
Consumul excesiv de sare in dieta de zi cu zi este o cauza majora a retentiei apei in organism. Mai mult chiar, consumul de produse alimentare sarate agraveaza problema. Prin urmare, reducerea aportului de sare este un remediu eficient pentru a reduce retentia de apa de catre tesuturile organismului. Persoana afectata trebuie sa limiteze consumul de produse alimentare care contin sare in exces, cum ar fi carne procesata, chips-uri si alte gustari sarate.

Planificarea dietei
Un individ al carui organism retine apa ar trebui sa evite alimentele care agraveaza umflarea tesuturilor. De asemenea, ar trebui sa se abtina de la bauturi care pot provoca deshidratare cum ar fi bauturile cu cafeina, ceai, cafea si alcool. Pe de cealalta parte, ar trebui incluse in dieta zilnica alimente bogate in vitamina A si vitamina C si diuretice naturale cum ar fi suc de afine, rosii si varza.

Cresterea aportului de minerale
Deficienta de minerale (cum ar fi potasiu si calciu) agraveaza simptomele retinerii apei in organism. Luand in considerare acest lucru, un alt remediu eficient pentru retentia de apa este cresterea aportului de produse alimentare care contin cantitati mari din aceste minerale, cum ar fi banane si stafide. Foarte des, medicul recomanda suplimente minerale pentru femeile cu simptome de retentie de apa, care sunt legate de ciclul menstrual.

Controlarea stresului
Stresul, in orice forma, este principala cauza pentru retinerea toxinelor in corp. In acelasi mod, retinerea apei in organism este de obicei agravata atunci cand persoana afectata trece printr-un stres prelungit. Prin urmare, controlarea conditiei stresante este o abordare eficienta pentru a scapa de toxinele din corp si de a combate simptomele retentiei de apa.

Activitati fizice regulate
Efectuarea de exercitii fizice regulate timp de cel putin 30 de minute ajuta la detoxifierea organismului, care, la randul sau, ajuta la reducerea retentiei de apa. In cazul anumitor conditii severe majore, ar trebui sfatul unui medic calificat in ceea ce priveste tipul de exercitii care pot fi efectuate in acest sens.

Adoptarea unui stil de viata sanatos va va ajuta cu siguranta in prevenirea declansarii simptomelor retentiei de apa. De exemplu, un individ ce are simptome de retentie de apa din cauza afectiunilor hepatice ar trebui sa se abtina de la bauturi alcoolice in scopul de a evita simptomele de umflare. Iar una dintre cele mai sigure modalitati pentru combaterea umflarii corpului este apa potabila. Foarte rar, retentia de apa se produce intr-un corp bine hidratat.