Republica Federala Germana

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11539

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 23 mai 1949, ia nastere Republica Federala Germana. Republica Federala Germana (cunoscuta in limbajul curent ca Germania de Vest) ia nastere in mod oficial ca natiune separata si independenta. Acest fapt a pus capat oricarei discutii cu privire la reunirea Germaniei de est si de vest. In perioada de dupa al doilea razboi mondial, Germania a fost impartita in patru zone de ocupatie. Britanicii, francezii, americanii si sovieticii controlau fiecare cate o zona. Orasul Berlin a fost si el impartit intr-o maniera similara.

Acest aranjament trebuia sa fie temporar, insa animozitatile Razboiului Rece au inceput sa se intensifice, astfel ca a devenit din ce in ce mai evident ca impartirea dintre partea din Germania si din Berlin controlata de comunisti si cea controlata de non-comunisti va deveni permanenta. In mai 1946, Statele Unite au blocat platile pentru reparatii efectuate de Germania de Vest in favoarea Uniunii Sovietice. In decembrie, Statele Unite si Marea Britanie si-au combinat zonele de ocupatie, teritoriul respectiv devenind cunoscut sub denumirea de Bizonia. Franta a fost de acord sa devina parte a acestui aranjament, iar in mai 1949 cele trei zone au devenit una singura.

La 23 mai, Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a intrunit si a declarat in mod oficial formarea Republicii Federale Germane. Desi Konrad Adenauer, presedintele consiliului si viitorul presedinte al Germaniei de Vest a exclamat cu mandrie Astazi se naste o Germanie noua, ocazia nu a fost una prea festiva. Multi dintre reprezentantii germani de la intrunire au fost extrem de retinuti, pentru ca ei inca mai sperau ca Germania sa se reunifice. Doi membri comunisti ai consiliului au refuzat sa semneze proclamatia prin care lua nastere noul stat. Sovieticii au reactionat cu repeziciune la actiunile Germaniei de Vest. In octombrie 1949, a fost anuntata oficial formarea Republicii Democrate Germane (Germania de Est).

Aceste actiuni din anul 1949 au marcat sfarsitul oricaror discutii cu privire la reunificarea Germaniei. In urmatorii 41 de ani, Germania de est si de vest au reprezentat simboluri ale unei lumi divizate si ale animozitatilor Razboiului Rece dintre Uniunea Sovietica si Statele Unite. In 1990, odata cu slabirea puterii sovietice si a decaderii Partidului Comunist din Germania de est, cele doua Germanii s-au reunit in sfarsit intr-un singur stat.