Razboiul Stelelor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13680

Voteaza & Distribuie

Descriere

Razboiul Stelelor (Star Wars) este o opera epica despre spatiu, conceputa de George Lucas. Primul film din franciza a fost lansat pe 25 mai 1977, de catre 20th Century Fox, si a devenit un fenomen la nivel mondial, dand nastere la doua continuari imediate, lansate la intervale de trei ani. La saisprezece ani dupa lansarea ultimei parti, a fost lansat primul dintr-o noua trilogie de filme, lansate din nou la intervale de trei ani, cu ultima parte lansata pe 19 mai 2005.

Incepand din 2008, veniturile globale generate de succesul de box-office al celor sase filme au totalizat aproximativ 4,3 miliarde dolari, facand din aceasta serie a treia cu cele mai mari incasari, pe primele doua locuri aflandu-se seriile James Bond si Harry Potter.

Seria de filme Razboiul stelelor a dus la aparitia altor mijloace media, inclusiv carti, seriale de televiziune, jocuri video si benzi desenate. Aceste suplimente la trilogii au dus la dezvoltarea semnificativa a unui univers fictiv al Razboiului Stelelor. Aceste mediatizari au pastrat franciza neuitata intre aparitiile celor 6 filme. In 2008, Star Wars: Razboiul Clonelor a fost primul filmdin afara trilogiilor principale, lansat in cinematografele din intreaga lume. Acesta a fost primul film animat al francizei, si a fost conceput ca o introducere pentru serialul cu acelasi nume.

Filmele celor doua trilogii Razboiul Stelelor

Seria a inceput cu Razboiul Stelelor, lansat pe 25 mai 1977. Acesta a fost urmat de doua continuari: Imperiul Contraataca, lansat pe 21 mai 1980, si Intoarcerea lui Jedi, lansat pe 25 mai 1983. In prezentarea celor doua continuari s-a dezvaluit faptul ca acestea erau numerotate „Episodul V" si „Episodul VI", desi filme au fost prezentate numai cu subtitlurile lor. Desi primul film din serie a fost intitulat simplu Razboiul Stelelor, acestuia i s-a adaugat mai tarziu subtitlul „Episodul IV: O noua speranta".

In 1997, pentru a celebra a 20-a aniversare de la lansarea trilogiei, Lucas a lansat in cinematografe „Editiile speciale" ale celor trei filme. Relansarile au adus modificari la peliculele originale, in principal motivate de imbunatatirea tehnologiilor CGI si a noilor efecte speciale, care i-au permis sa redea imagini vizuale care nu puteau fi realizate in anii 70 si 80. Lucas a continuat sa modifice editiile originale pentru versiunile ulterioare, cum ar fi primul DVD al trilogiei lansat pe 21 septembrie 2004.

La mai mult de doua decenii de la Razboiul Stelelor original, seria a continuat cu a doua trilogie mult asteptata, constand din Episodul I: Amenintarea fantomei, lansat pe 19 mai 1999, Episodul II: Atacul clonelor, 16 mai 2002, si Episodul III: Razbunarea Sith, lansat pe 19 mai 2005.

Saga Razboiului Stelelor a avut un impact semnificativ asupra culturii moderne. Atat peliculele cat si personajele au fost parodiate in numeroase filme si emisiuni de televiziune. O parodii notabila este Hardware Wars (1977), un spoof de 13 minute despre care Lucas a spus ca este parodia lui favorita, si Spaceballs, un film de Mel Brooks care contine efecte realizat de catre Lucas Industrial Light & Magic. Lucasfilm insusi a realizat doua mocumentare, Return of the Ewok (1982), despre actorul din Wicket W. Warrick, Warwick Davis, si R2-D2: Beneath the Dome (2002), care descrie viata lui R2-D2. Au existat, de asemenea, multe piese muzicale bazate pe universul Razboiului Stelelor.