Ravi Shankar

Ravi Shankar

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1979

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Cu inimile ingreunate de suferinta, va scriem pentru a va informa ca Pandit Ravi Shankar, sot, tata si un adevarat suflet al muzicii, a decedat astazi, 11 decembrie 2012" - sta scris pe pagina oficiala de internet a muzicianului legendar, trecut in nefiinta la varsta de 92 de ani.


Cine a fost Ravi Shankar?

Ravi Shankar (nascut in 7 aprilie 1920, in Bengali, India), deseori poreclit "micul Pandit", a fost cel mai cunoscut artist care a cantat pe un instrument traditional indian - sitarul.
ravi shankar


Ravi Shankar a cantat la sitar, un instrument traditional indian
Shankar s-a nascut in Varanasi si si-a petrecut tineretea facand turnee prin tara si in Europa alaturi de fratele sau, Uday Shankar. In 1938, a inceput sa studieze sitarul, sub indrumarea celebrului muzician Allauddin Khan. Dupa ce si-a finalizat studiile in 1944, Shankar a lucrat ca compozitor, castigandu-si faima prin muzica scrisa pentru trilogia Apu, de Satyajit Ray, devenind apoi director muzical pentru All India Radio, New Delhi, din 1949 pana in 1956.


Legendarul instrumentist Ravi Shankar a devenit cel mai stimat ambasador muzical al Indiei, un fenomen singular in lumea muzicii clasice de Est si de Vest. Interpret, compozitor, profesor si scriitor, el a facut mai mult pentru muzica indiana decat orice alt muzician. Este bine cunoscut pentru munca sa de pionierat in propagarea muzicii indiene in civilizatiile occidentale.


Aflat mereu cu un pas inaintea vremurilor, Ravi Shankar a scris trei concerte pentru sitar si orchestra, ultimul dintre ele in anul 2008. A compus, de asemenea, lucrari pentru vioara si sitar pentru Yehudi Menuhin si el insusi, muzica de flaut pentru virtuozul Jean-Pierre Rampal, si alte compozitii pentru Hosan Yamamoto, Miyashita Musumi, dar a colaborat si cu Phillip Glass (la Pasaje).
ravi shankar


Ravi Shankar, unul dintre cei mai cunoscuti ambasadori ai muzicii indiene
Impreuna cu George Harrison a produs si a inregistrat doua albume, "Familie Shankar & Friends" si "Festivalul de India", ambele compuse de muzician. Ravi Shankar a compus, de asemenea, muzica pentru balete si filme din India, Canada, Europa si Statele Unite ale Americii - filmele "Charly", "Gandhi" si "Apu Trilogy". In mijlocul anilor 60, Ravi Shankar a sustinut trei concerte memorabile - Monterey Pop Festival, Concert pentru Bangla Desh, si la Festivalul Woodstock.


Ravi Shankar este membru de onoare al Academiei Americane de Arte si Litere. El a primit numeroase premii si distinctii in tara sa natala si din intreaga lume, inclusiv paisprezece titluri de doctor, Ratna Bharat, Vibhushan Padma, Desikottam, Padma Bhushan din 1967, Premiul Consiliului de muzica UNESCO in 1975, Premiul Magsaysay de la Manila, doua premii Grammy, Marele Premiu Fukuoka din Japonia, Premiul Polar Music din 1998, premiul Crystal de la Davos, impreuna cu titlul "ambasadorul global" - ca sa enumeram doar cateva distinctii primite de-a lungul vietii.

In 1986, a fost nominalizat membru al Rajya Sabha, Camera superioara a Parlamentului indian.
norah-jones-anouska-shankar


Norah Jones si Anouska Shankar
Artistul a format multi ucenici, printre care se afla si una dintre fiicele sale, Anoushka, devenita, la fel ca tatal ei, o mare maestra a sitarului. Cealalta fata a sa, Norah Jones, este o excelenta pianista, cantareata, actrita si compozitoare.


Ravi Shankar s-a stins din viata in data de 11 decembrie 2012, la varsta de 92 de ani, in locuinta sa din California.