Ramurile biologiei

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9977

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenul „biologie" provine din greaca si inseamna „viata" (bios) si studiu (logos). Subiecte cu privire la originea, evolutia, taxonomia, structura, anatomia, cresterea si functionarea organismelor sunt analizate in detaliu. Luand in considerare faptul ca exista milioane de entitati vii, biologia este un subiect foarte vast. Pentru a evita confuzia si, in acelasi timp, pentru a permite studiul aprofundat al grupurilor de fiintele vii, oamenii de stiinta au dezvoltat diferite ramuri ale biologiei. Enumeram mai jos diferite ramuri ale biologiei pentru o mai buna intelegere.


Botanica

Este o ramura principala a biologiei, care se concentreaza pe studierea plantelor si acopera toate aspectele, de la numirea plantelor la clasificarea cresterii lor, a dezvoltarii, a reproducerii si a bolilor lor.


Zoologia

Tot o ramura principala a biologiei, se axeaza pe speciile de animale. Este impartita in subramuri care studiaza un anumit grup de animale (de exemplu, mamalogia se ocupa numai cu mamiferele).


Microbiologia

Numele insusi dezvaluie studiul de baza ale acestei discipline: se ocupa cu studiul populatiei microbiene, care interactioneaza cu alte vietuitoare in diferite moduri.


Biochimia

Intr-un organism viu, reactiile chimice sunt esentiale pentru functionarea normala a proceselor lui. Astfel de procese chimice esentiale pentru supravietuire sunt acoperite de ramura biochimiei.


Fiziologia

Fiziologia este definita ca fiind studiul organismelor vii, in special al organelor interne si a proceselor care sunt asociate cu functionarea lor.


Biotehnologia

Este o ramura noua a biologiei, care se ocupa cu aplicarea microorganismelor pentru bunastarea sau beneficiul omenirii si al societatii.


Micologia

Conform taxonomiei zilelor moderne, ciuperca nu este nici planta, nici animal, ci apartine unui grup de forme de viata diferite si este studiat de micologie.


Entomologia

Se ocupa exclusiv cu studiul insectelor: taxonomia lor, caracteristicile, adaptarile, rolurile si comportamentul acestora.


Ecologia

Este incorporata ca ramura a biologiei, in scopul de a certifica relatia dintre fiintele vii (atat plante, cat si animale) si mediul lor.


Anatomia

Aplicabila plantelor si animalelor, studiaza structura detaliata, organele interne si functiile unui organism.


Biologia de dezvoltare

Asa cum arata denumirea, biologia dezvoltare se ocupa cu studiul diferitelor faze de crestere si dezvoltare a unei fiinte vii.


Criobiologia

Aceasta disciplina se ocupa cu efectele temperaturii extrem de scazuta asupra celulelor vii si a organismelor ca un intreg.


Citologia si biologia moleculara

Citologia este studiul aprofundat al celulei si al structurii, functiei, partilor si al anomaliilor ei. De asemenea, studiul organismelor la nivel molecular se numeste biologie moleculara.


Genetica

Este ramura a biologiei care se axeaza pe gene, ereditate si atribute similare care fac organismele sa difere unele de altele.


Biologia evolutiei

Dupa cum stim cu totii, organismele foarte dezvoltate au evoluat din forme mai simple. Exista o ramura specifica a biologiei care se concentreaza pe evolutia speciilor.


Etologia

Este o subramura a zoologiei si se ocupa cu adaptarile comportamentale ale animalelor, in special in mediile lor naturale sau originare.


Bioinformatica

Bioinformatica leaga studiile genomice de aplicarea datelor prelucrate, a cunostintelor si a aplicatiilor calculului statistic.