Quinoa

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5384

Voteaza & Distribuie

Descriere


Quinoa este un ingredient care se gaseste foarte usor la magazinele de pretutindeni, in special in tarile de peste ocean. Acest ingredient a fost introdus pe piata americana in urma cu 30 de ani, insa doar din anul 2000 a inceput sa fie remarcat, iar pretul i-a crescut de atunci de sapte ori.


Fermierii din Bolivia, cei care produc cea mai mare parte de quinoa din stocul mondial, sunt incantati de aceasta veste, insa, pe de alta parte, in timp ce americanii si nu numai se bucura de beneficiile acestui ingredient, bolivienii nu-si mai permit sa cumpere produsul.





Quiona rosie si quiona traditionala


Quinoa rosie si quinoa traditionala





Tara lor exporta 90% din recolta de quinoa, iar consumul de acolo a scazut cu 34% in ultimii cinci ani. O problema o constituie si faptul ca bolivienii sunt predispusi acum la obezitate si este posibil ca aceste cazuri sa creasca, deoarece bobul de quinoa este extrem de nutritiv si poate fi, in scurt timp, inlocuit cu produse din import, cum ar fi painea alba sau orezul.


Bobul de quinoa din Anzi este foarte bogat in minerale, proteine si aminoacizi. FAO spune ca acest ingredient poate inlocui pana si laptele matern. Datorita acestor functii, a necesitatii organismului uman de a consuma quinoa, in special in zonele unde este la ordinea zilei, guvernul presedintelui Evo Morales, din Bolivia, a numit quinoa drept un "produs alimentar strategic" si a fost inclus intr-un pachet ce contine mancare subventionata pentru femeile insarcinate.





Crescatori de quiona din Bolivia


Crescatori de quinoa din Bolivia





Quinoa este, mai exact, o cereala foarte veche din America de Sud care creste la altitudini foarte mari, gasindu-se chiar si la 4000 de metri. Boabele sunt mici, rotunjoare, alb-cenusii si sunt foarte sanatoase, fiind incarcate de substante nutritive benefice organismului, fara a contine urma de colesterol.


Incasii au numit aceasta ceereala "chiaya mama" = mama tuturor cerealelor. Pe contintentul nostru, quinoa a venit adusa de catre colonistii spanioli, iar europenii o numeau hrana pentru indieni si nu au apreciat cereala respectiva, drept pentru care i-au obligat pe bastinasi sa cultive o alta planta indigena, porumbul.


Quinoa si-a castigat popularitate pe glob abia recent, datorita unor studii care s-au facut pe aceste boabe si in urma carora au rezultat calitatile cerealei. Aceasta este foarte hranitoar e si benefica pentru sanatatea umana, ajutand in special in cazul bolilor de rinichi sau ale sistemului circulator care pot fi cauzate, de regula, de cresterea colesterolului.





Salata cu quiona si morcovi


Salata cu quinoa si morcovi




Quinoa se prepara prin fierbere, mai rar prin prajire, iar ingredientul poate fi folosit, precum orezul, in diverse preparate: pilaf, budinci, salate, insa, are un continut redus de amidon, iar dupa fierbere preparatul este afanat si mai putin lipicios decat orezul. Boabele de quinoa se fierb in apa cu putina sare sau in supa de carne, legume, si se tine la foc mic


In Romania, quinoa se gaseste in special in magazinele ce au produse bio, cum ar fi in Plafar. Se comercializeaza in pungi de 500 de grame, iar preturile variaza de la 16 la 22 de lei.


Quinoa contine carbohidrati, amidon, fibre si grasimi (6, 7 grame la 100 de grame), proteine, apa, vitaminele B1, B2, B6, B9, E, fier, magneziu, fosfor si zinc.





boabe de quiona


boabe de quinoa




Quinoa apartine familiei Chenopodiaceae, unde sunt incluse si sfecla, spanacul, dar compozitia si utilizarea acestor boabe este precum a unor cereale. Planta ajunge chiar si pana la 2 metri, iar in varf, semintele sunt grupate sub forma de ciorchini. Cea mai cautata varietate de quinoa este Quinoa Real (quinoa regala), care are un bob mare, deschis la culoare si incarcatura nutritionala foarte bogata.


Alimentul este foarte sanatos si este indicat, in mod special, sa faca parte din consumul celor care sufera de intoleranta la gluten, de catre vegetarieni, bebelusi, femei insarcinate sau care alapteaza si sportivi.