Procesul de imprimare 3D pas cu pas

Detalii

CategoriiIT, Stiinta
Taguriimprimare 3d
Ultima actualizareVineri 24 iunie 2022
Vizualizari330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Imprimantele 3D sunt utilizate în numeroase domenii de activitate, atât personale, dar și profesionale și educaționale. Poți imprima 3D obiecte diverse: machete, decorațiuni pentru locuință, articole pentru industria medicală, pentru crearea de părți componente necesare variatelor aparate și chiar obiecte de dimensiuni mari, precum piese de mobilier și vehicule. Ești pasionat de imprimarea 3D și te gândești să investești într-un model modern sau vrei să descoperi cum poți utiliza corespunzător un astfel de dispozitiv? Atunci află din articolul prezent tot ce trebuie să știi despre procesul de imprimare 3D pas cu pas!

Realizarea modelului digital al obiectului pe care vrei să-l printezi

Înainte de a începe imprimarea 3D propriu-zisă, este necesar să creezi modelul digital al obiectului respectiv. Acest lucru se realizează prin programele speciale din domeniul CAD (Computer Aided Design), precum următoarele aplicații software: AutoCAD, FreeCAD, Solidworks, SketchUp, Fusion 360, OnShape etc. Modelul grafic trebuie să fie realizat cât mai aproape de rezultatul pe care ți-l dorești, așa că adaugă toate detaliile și elementele necesare.

Convertirea modelului digital

După ce ai realizat modelul digital într-unul dintre programele CAD prezentate anterior, acesta trebuie convertit în formatul STL (Standard Template Library/ Stereolithografie) pentru că acest tip de fișier este cel acceptat de către imprimantele 3D. Poți găsi aplicații online pentru realizarea acestei etape, precum Pinshape sau GrabCAD, dar și software-uri care pot fi descărcate local. Atenție! Unele dintre ele sunt gratuite, pe când altele, contra cost.

Verificare și generare gcode

Adesea, convertirea modelului digital dintr-un format într-altul poate duce la apariția unor erori de transfer, precum încadrarea necorespunzătoare în fișier, lipsa triunghiurilor, elemente convertite greșit etc. Fii atent totodată la densitatea, dimensionarea și geometria schiței. După ce ai realizat toate verificările și corecturile necesare, fișierul STL este importat într-un program care-l convertește în codul G - limbaj folosit pentru controlul mașinilor automate.Imprimantele 3D urmează informațiile gcode-ului pentru a printa obiectele dorite. În software-ul imprimantei (care se mai numește și slicer) se realizează setările de calitate, viteză, structura internă și alte detalii ce influențează calitatea procesului de printare 3D. După verificarea setărilor, fișierul se poate trimite către imprimantă.

Pregătirea imprimantei 3D

Echipamentul necesar este pregătit pentru imprimare: curăță masa de lucru, încarcă dispozitivul cu materialul pe care urmează să-l folosești și setează informațiile corespunzătoare. Extruderul este unul dintre componentele esențiale ale unei imprimante 3D, alături de duze, rulmenți, cabluri, ventilatoare etc, așa că asigură-te că aparatul funcționează la perfecție! Nu lasă obiecte străine pe masa de lucru sau în alte zone care pot influența realizarea proiectului.

Imprimarea 3D a obiectului propriu-zis Imprimarea 3D a obiectului dorit se realizează automat, iar în funcție de dimensiunea și complexitatea acestuia, procesul poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Chiar dacă dispozitivul funcționează automat, este indicat să-l verifici periodic pentru a depista timpuriu erorile de software sau de printare. După ce procesul de imprimare 3D a luat sfârșit, lasă obiectul pentru câteva minute pe masa de lucru, apoi depozitează-l unde dorești.

Retușuri ale obiectului imprimat 3D


Produsul final poate avea nevoie de anumite modificări și retușuri, precum șlefuirea muchiilor, curățarea manuală, lustruire sau colorare. Aceste acțiuni pot fi realizate manual sau cu ajutorul altor dispozitive automate, iar timpul de lucru variază în funcție de complexitatea proiectului tău. Ține minte că nu toate imprimantele 3D pot realiza obiecte complexe sau de mari dimensiuni, așa că ia în considerare domeniul tău de activitate și tipul de produse finale pe care vrei să le realizezi înainte de a investi în imprimanta 3D perfectă.

În concluzie, procesul de imprimare 3D poate fi realizat atât de profesioniști, dar și de către persoanele la început de drum, însă fiecare etapă trebuie urmărită cu atenție. Alege cu grijă dispozitivul de care ai nevoie în funcție de ceea ce îți dorești să creezi, de materialele folosite, de volumul de producție și de dimensiunea obiectelor imprimate.

Sursă foto: shutterstock_184664582.jpg