Probioticele

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareDuminica 2 aprilie 2023
Vizualizari4648

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenul „probiotic" e derivat din greaca si inseamna „pentru viata". Cunoscute si ca "bacterii bune", probioticele sunt microorganisme vii, care stimuleaza cresterea si aduc anumite beneficii sanatatii. Probabil termenul a evoluat in contrast direct cu „antibiotic", substanta care inhiba cresterea. Probioticele au fost folosite timp de secole in alimente si in fermentatia alcoolica.

La inceputul secolului 20, observatiile stiintifice asupra rolului jucat de probiotice in domeniul sanatatii au crescut si au fost introduse in tratament pentru prima data de catre omul de stiinta rus, laureat al Premiului Nobel: Dr. Ilya Mechnikov. El a sugerat posibilitatea de modificare a florei intestinale (microorganismele care traiesc in mod normal in tractul digestiv al oamenilor si al animalelor), precum si inlocuirea bacteriilor daunatoare cu cele benefice. In sistemnul nostru digestiv, exista mai mult de un milion de microorganisme, cum ar fi bacteriile, virusii si fermentii. Dintre acestea, bacteriile bune protejeaza organismul de bacteriile nocive sau patogene, reducandu-le prezentei si inmultirea. Cele mai frecvente tulpini de probiotice sunt Lactobacillus si Bifidobacterium, folosite pe scara larga pentru imbunatatirea sanatatii.

Beneficiile probioticelor


Oamenii de stiinta inca nu au un raspuns exact cu privire la modul in care lucreaza probioticele. Cu toate acestea, in timp ce unii sunt de parere ca bacteriile bune le inlocuiesc pe cele rele in tractul intestinal, o alta teorie sugereaza ca bacteriile bune provoaca acid in tractul intestinal, iar bacteriile rele nu pot supravietui. In corpul uman exista 400 de tipuri diferite de microorganisme bune, care lupta impotriva infectiilor pentru a ne mentine sanatosi. Beneficiile probioticelor sunt:

* Ajuta la accesarea nutrientilor cum ar fi cuprul, zincul, calciul, fierul, fosforul, etc

* Ajuta la reducerea intolerantei la lactoza, care provoaca infectii intestinale, si furnizeaza calciu si vitamina D.

* Anumite tulpini de probitics au diminuat rata de diaree acuta si rotavirus la copii.

* Reduc eruptiile cutanate provocate de scutece la bebelusi.

* Ajuta la reglarea timpului de tranzit intestinal, combat constipatia si scad posibilitatea aparitiei oricarei boli inflamatorii intestinale.

* Intaresc si imbunatatesc imunitatea prin reglarea anticorpilor si a limfocitelor.

* Reduc agentii bacterii lor patogene daunatoare.

* Ajuta la prevenirea alergiilor alimentare si dermatologice la copii si adulti.

* Ajuta la prevenirea nasterii premature la femeile gravide.

* Reduc infectiile recurente ale urechiilor si infectia vezicii urinare.

* Promoveaza un sistem digestiv bun.

* La femei, reduce riscul infectiilor vaginale.

* Ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

* Tulpina probiotica Acidophilus promoveaza cresterea bacteriilor sanatoase in colon, reduce conversia bilei in substante cancerigene.

Surse de probiotice


Unele surse alimentare de probiotice sunt alimentele proaspete si crude: spirulina, Chlorella, iarba de grau si legumele cu frunze verzi; alimentele care contin polifenoli: ceaiul verde, usturoiul si ginsengu; produse lactate: iaurtul, laptele batut, laptele praf, telemeaua, branza de diferite varste si deserturile congelate; alimente fermentate nonlactate: Tempeh (produs din soia fermentata), sosul de soia, varza acra si kimchi (varza picanta coreeana); suplimente: capsule, tablete si preparate uscate prin congelare.

Efectele diverselor tulpini de probiotice difera de la om la om, asa ca este recomandat sa tineti seama de sfatul medicului cu privire la cantitatea de probiotice cerute de organism.