Primul teatru de revista

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7022

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odinioara o sala pentru operete, pantomime, intruniri politice si vodeviluri, Teatrul Folies Bergere din Paris introduce un teatru de revista elaborat, in care jucau femei in costume senzationale. Foarte popularul "Locul Tinerilor" a situat Teatrul Folies printre primele localuri de noapte din Paris. In anii 1980, Teatrul Folies a urmat preferinta pariziana pentru streaptease si si-a castigat rapid reputatia pentru spectacolele sale deosebite cu nuduri.

Teatrul nu se zgarcea la cheltuieli, punand in scena spectacole care contineau chiar si 40 de scene, 1.000 de costume si avand o echipa din spatele cortinei de vreo 200 de oameni. Teatrul Folies Bergere dateaza din anul 1869, cand s-a deschis, devenind unul dintre primele mari music-hall-uri din Paris. Producea opera usoara (opera buffa) si pantomime reprezentate de cantareti necunoscuti si s-a dovedit a fi un mare insucces. Marele succes a venit in anii 1870, cand teatrul a pus in scena vodeviluri. Printre alti actori, primele spectacole de vodevil prezentau acrobati, un imblanzitor de serpi, un cangur boxer, elefanti dresati, cel mai inalt om din lume, si un print grec, acoperit de tatuaje, pacalind publicul ca tatuajele erau o pedeapsa pentru incercarea sa de a seduce pe fiica sahului Persiei. Publicul era lasat sa consume bauturi si sa socializeze in gradina interioara a teatrului si in zona de promenada, iar Folies Bergere a devenit sinonim cu tentatiile carnale ale capitalei franceze. Picturi vestite facute de Edouard Manet si Henri de Toulouse-Lautrec erau expuse in teatru.

In 1886, managementul teatrului Folies Bergere s-a innoit, punand in scena, pe 30 noiembrie, primul spectacol de revista. "Locul Tinerilor", in care jucau multe fete de cor sumar imbracate, a fost un succes imens. Femeile de la Folies erau din ce in ce mai sumar imbracate, pe masura ce se apropia secolul 20, iar costumele si decorurile de spectacol au devenit din ce in ce mai scandaloase. Printre actorii care si-au facut debutul la Folies Bergere se numara: Yvette Guilbert, Maurice Chevalier si Mistinguett.

Dansatoarea afro-americana Josephine Baker si-a facut debutul la Folies in 1926, coborata din tavan intr-o sfera acoperita cu flori, care s-a deschis pe scena, aratand-o pe dansatoare imbracata intr-un snur ornamentat cu banane. Teatrul Folies Bergere a ramas un succes in timpul secolului 20 si inca poate fi vazut in Parisul contemporan. Printre alte traditii care dateaza de mai mult de un secol, titlul spectacolului contine intotdeauna 13 litere si include cuvantul "Folie"(=Nebunie).