Framantari moderne despre aspecte religioase – ce semnificatie au hainele purtate de preoti

Detalii

CategoriiReligie
Tagurihaine
Ultima actualizareJoi 7 septembrie 2017
Vizualizari1416

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unde se situeaza romanii in statistici privind increderea in institutia Bisericii? Desi scandalurile parca nu contenesc sa apara si sa zguduie din temelii credinta, oficial, 70% se declara a fi inca apropiati acestei institutii, acordandu-i puncte de incredere. Dar cu adevarat multe s-au schimbat. Perceptii, atentie acordata, o educatie profund bazata pe regulile si dogmele bisericesti - toate sunt lucruri care lipsesc. Cel putin in randul tinerilor, exista lacune cu privire la astfel de aspecte.

Vesmintele bisericesti

Aratand ca statutul unui cleric este diferit de cel al omului de rand, hainele preotesti indeosebi, sunt mereu o aparitie. Pastrand tonul sobru, putem spune ca sunt incarcate de simboluri. Dar menirea lor se pare ca merge mai departe de modul superficial in care tinerii obisnuiesc sa gandeasca. Asadar, haideti sa descoperim semnificatiile vesmintelor, asa cum sunt ele denumite. Strainele lor, pentru ca ritualul purtarii unor haine aparte vine inca din epoca apostolica, sunt mentionate in scrierile religioase, cu precadere incepand cu secolul IV. Asa cum in zilele noastre preotii se imbraca, tinuta se completeaza prin:

1. Dulama / Reverenda

Poate avea diverse denumiri, avand in vedere ca termenul este preluat atat din rusa cat si din slava. Asadar, exista diferente ale denumirii si in functie de zone. In esenta, este acelasi lucru. Poate ca mai popular este denumita reverenda. Aceasta este lunga, larga, cu maneci simple si stransa la brau. De regula este obiceiul de port al preotilor cand nu sunt slujesc, adica chiar si in timpul liber, fiind acea tinuta specifica neagra. Acest tip de tinuta se poarta mai intai de toate in semn de smerenie. Si in trecut, cand barbatii obisnuiau sa se imbrace astfel, preotii isi faceau aparitia ca distincta prin purtarea uneia de culoare neagra. Obiceiul si semnificatia au ramas acelasi si in zilele noastre.

2. Stiharul

Un soi de camasa lunga si alba, larga. In semnificatie aminteste de Taina Botezului si de curatire, specifica si corelata cu momentul mentionat. Dar, explicatiile pot fi si mai complexe de atat. In special cand vine vorba de preoti, caci si diaconii poarta stihar, arhiereii de asemenea, aceasta este simbolistica stralucirii lui Dumnezeu.

3. Manecute

Rolul acestora pare sa fie mai degraba unul practic si poate estetic. Dar dogmele nu contenesc sa ne surprinda. Aflam asadar ca acestea, numite sugestiv, sunt asemanatoare unor mansete. Purtate peste stihar, acestea ajuta la miscari mai usoare avand in vedere tipologia stiharului pe care preotul il are. Pentru a fi pe aceeasi lungime de unda cu tinuta, manecutele sunt si ele incarcate cu simboluri specifice, de regula cu motive de genul crucilor brodate.

4. Epitrahilul, braul si nu in cele din urma felonul

Acestea intregesc vesmintele unui preot in momentul in care acesta trebuie sa slujeasca. Epitrahilul este de asemenea denumit si patrafir, fiind poate vesmantul cel mai important. Fara de acesta nu exista posibilitate de a sluji. In concret, se defineste ca fiind un soi de esarfa lunga, ce depaseste pieptul. Simbolizeaza puterea harului divin. Braul este in masura sa aduca si un stil practic, dar simbolistica lui este si ea puternica, amintind se pare de stergarul cu care Hristos s-a incins la Cina cea de Taina. Cat despre felon, aceasta piesa vestimentara specifica preotilor vine ca ultima parte, purtata deasupra, o forma conica insa scurta in fata pentru ca preotul sa poata sa isi foloseasca bratele in voie. Dar desigur, este brodata, realizata integral cu puterea simbolurilor specifice bisericii, uneori amintind si de anumite praznice.

Hainele preotesti, o lume aparte

Comercializarea unor astfel de vesminte nu este una comuna, precum in cazul hainelor oamenilor de rand. Poate ca si asta face ca publicul sa fie intr-un con de umbra legat de tot acest subiect, intr-o ignoranta. Nu sunt accesibile publicului pentru ca nu sunt dedicate a fi purtate de catre oricine. Dar exista o piata extinsa a realizarii acestora. Complexitatea cu care sunt lucrate - majoritatea fiind brodate - face ca vesmintele preotesti sa fie apreciate la simpla vedere, chiar si cand nu se cunosc detalii si semnificatii din spatele acestora. Asa cum se gasesc spre exemplu pe vesmintebisericesti.ro, unele sunt tesute, altele brodate insa in orice caz realizate prin atentie deosebita cu materiale de calitate.

Este adevarat ca astfel de amanunte nu sunt la ordinea de zi, accesibile publicului larg. Cu toate acestea, prin insasi complexitatea subiectului si atractia catre cunoastere, ne dam seama ce profund este momentul slujirii. Un subiect pe care de altfel tinerii tind sa il ignore.