Prednisonul si astmul

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7456

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prednisonul este un steroid oral sintetic folosit pentru tratamentul afectiunilor inflamatorii. Capacitatea sa de a reduce inflamatia explica legatura dintre utilizarea prednisonului si controlarea astmului.




astm


atac de astm




Terapia prin droguri este una dintre cele mai comune forme de tratament pentru diverse afectiuni care afecteaza omenirea. Cand medicii prescriu medicamente, scopul lor principal este de a atenua simptomele bolii si de a preveni progresul acesteia pe viitor. De fapt, unii dintre agentii farmacologici care ajuta la restabilirea proceselor naturale corporale sunt versiuni ale produselor chimice care sunt sintetizate in organism. Prednison este un astfel de glucocorticoid sintetic care produce efectul corticosteroizilor dupa ce este ingerat. Mecanismul de actiune este similar cu cel al hormonilor corticosteroizi care sunt sintetizati de catre organism.



Intrucat acest medicament ajuta practic la reglarea reactiei inflamatoare a organismului, acesta este utilizat pentru tratamentul unor afectiuni inflamatorii. Mai jos sunt cateva informatii care explica asocierea intre utilizarea prednisonului si controlarea astmului.


Pentru ce este folosit prednisonul?

Inainte de a va spune cum prednisonul ajuta la atenuarea simptomelor astmului, iata pentru ce altceva se utilizeaza prednisonul.


Prednisonul este unul din cel mai frecvent prescris medicament sintetic glucocorticoid. Acesta suprima raspunsul inflamator care apare in urma infectiilor patogene sau provocate de rani, fapt pentru care este mentionat ca un imunosupresor.



Prednison este de fapt un derivat inactiv, care este prelucrat intr-un metabolit activ numit prednisolon. Lantul de reactii care au loc fie ca urmare a inflamatiei fie cand sistemul imunitar devine hiperactiv poate fi oprit cu ajutorul prednisonului. Deoarece prednisonul este un medicament antiinflamator, acesta este utilizat pentru tratamentul unor afectiuni cum ar fi astmul, alergiile, colita ulceroasa, boala Crohn, tulburari endocrine si artrita reumatoida.



Avand in vedere ca prednisonul actioneaza ca un supresor al sistemului imunitar, aceasta poate fi de asemenea prescris pentru tratamentul unor afectiuni autoimune. Utilizarea sa este recomandata si dupa un transplant de organe. Aceasta indicatie este pentru a preveni respingerea organului de catre organism si inflamatia care poata sa apara in cazul in care sistemul imunitar recunoaste organul implantat ca un corp strain.


Prednisonul si tratamentul astmului

Acum, ca aveti idee despre cum actioneaza prednisonul, iata cum prednisonul poate ajuta la tratarea unui atac de astm.



Astmul este o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii care se caracterizeaza prin dificultati de respiratie, tuse si gafait. Inhalarea de iritanti din mediu cum ar fi fum, praf, produse chimice, polen sau orice altceva la care o persoana poate fi alergica poate declansa un atac de astm.



Aerul pe care il inspiram trece prin trahee si apoi ajunge in plamani prin tuburi bronsice. Un atac de astm se produce ori de cate ori se inhaleaza ceva care irita caile respiratorii si cauzeaza inflamarea acestora. Ca rezultat al inflamarii, caile respiratorii se ingusteaza si devin contractate. Productia excesiva de flegma poate sa apara de asemenea ca rezultat al inflamatiei. Acest lucru da nastere la probleme de respiratie.



Cei care sunt astmatici pot, de asemenea, experimenta simptome cum ar fi tuse, respiratie suieratoare si senzatie de apasare in piept in timpul unor astfel de episoade. In astfel de circumstante, sunt prescrisi corticosteroizi inhalatori, corticosteroizi pe cale orala sau bronhodilatatoare pentru a se dilata caile respiratorii si a stopa inflamatia. Utilizarea prednisonului este recomandata ca o parte a planului de tratament astmatic pentru cei care sufera de simptome severe.


Este sigura utilizarea prednisonului pentru astm?

Asa cum am mentionat mai devreme, utilizarea prednisonului este recomandata in cazul unei exacerbari acute de astm. Un atac de astm poate pune viata in pericol in cazul in care caile respiratorii se contracta si cauzeaza oprire momentala a respiratiei.



Prednisonul este cu siguranta unul dintre cei mai puternici corticosteroizi sintetici care poate contribui la suprimarea inflamatiilor. Cu toate acestea, trebuie evitata utilizarea pe termen lung a acestui medicament. In timp ce unii pacienti pot prezenta efecte imprevizibile din cauza unei reactii alergice, utilizarea pe termen lung poate avea chiar un efect advers asupra sistemul imunitar. Din moment ce prednisonul actioneaza ca un imunosupresor, utilizarea prelungita a acestui medicament poate face pacientul vulnerabil la infectii.



In timp ce o prescriptie de steroizi in doze mari pentru cateva zile se va dovedi cu siguranta benefica, folosirea pe perioade lungi de timp ridica numeroase riscuri de sanatate. Medicii sunt constienti de problemele legate de utilizarea pe termen lung a prednisonului pentru tratamentul astmului bronsic, motiv pentru care prescriu cu prudenta prednisonul pentru tratamentul astmului bronsic atat pentru copii cat si pentru adulti.



Utilizarea indelungata a prednisonului poate afecta cresterea copilului si chiar poate afecta capacitatea organismului de a produce corticosteroizi naturali, poate provoca retentia de lichide, subtierea oaselor, vanatai usoare, greutate anormala, oboseala, slabiciune musculara, diabet zaharat si cataracta. Acestea sunt unele dintre reactiile adverse care pot aparea ca urmare a utilizarii prelungite de prednison. De aceea trebuie respectata doza recomandata pana in momentul indicat de catre medic. E posibil ca pacientul sa devina foarte dependent de acest medicament si poate dezvolta simptome de sevraj daca opreste brusc administrarea medicatiei. Astfel, medicii reduc doza pe o perioada de timp inainte sa opreasca un tratament urmat pe termen lung.



Desi astmul este o boala comuna care afecteaza atat adulti cat si copii, acesta poate fi controlat cu ajutorul terapiei prin droguri si masuri de autoingrijire. Evitarea declansarii astmului este cea mai buna modalitate de prevenire a atacurilor de astm. De obicei, steroizii sunt prescrisi in cazul in care utilizarea altor medicamente nu dau rezultatele dorite. In cazul in care medicii prescriu un steroid cum ar fi prednison, prescrierea va fi pe durata scurta pe cale orala. Scopul principal al tratamentului de scurta durata este de a reduce inflamatia si frecventa sau reaparitia atacurilor de astm in viitor.