Totul despre evaziunea fiscală - cum o eviți și ce pedepse aplică statul român

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat
Ultima actualizareMarti 29 august 2023
Vizualizari1842

Voteaza & Distribuie

Descriere

Evaziunea fiscală nu este o noutate pentru români, fiind o problemă complexă cu care se confruntă societatea noastră. Această practică ilegală, de a evita plata impozitelor și a taxelor, are un impact negativ semnificativ asupra bugetului statului, încalcă principiile unei fiscalități corecte și echitabile și afectează prosperitatea generală a societății.

Discutăm în rândurile ce urmează despre ce înseamnă evaziune fiscală, cum o eviți și care sunt consecințele la care te supui atunci când încalci legea. Dacă ești antreprenor, ideal ar fi să beneficiezi de consultanta avocat continuu, nu doar în momente de cumpănă. Doar așa poți fi sigur că îți desfășori activitatea 100% legal.

Ce înseamnă evaziune fiscală?


Prin evaziune fiscală înțelegem acțiuni intenționate ale contribuabililor care au ca scop retragerea de la plata impozitelor și taxelor pe care le datorează statului. Aceste acțiuni pot avea diferite forme: sub raportarea veniturilor, ascunderea activelor sau transferul ilegal de fonduri în jurisdicții cu impozite reduse.

Atenție! Evaziunea fiscală nu este același lucru cu evitarea fiscală legală. Prin evitare fiscală legală înțelegem organizarea finanțelor în mod eficient pentru a minimiza impozitele, însă fără a încălca legea. Alege să colaborezi continuu cu un avocat și să beneficiezi de consultanță de specialitate, nu doar în situații critice. Doar așa poți fi sigur că îți desfășori activitatea 100% legal și nu ești suspect de evaziune fiscală.

Care sunt consecințele evaziunii fiscale asupra societății?


Reține încă de la început că evaziunea fiscală are un impact vast asupra tuturor ramurilor societății. Iată care sunt unele dintre cele mai majore consecințe:

  • pierderi de venit pentru stat

Atunci când se înregistrează pierderi semnificative în bugetul statului, acestuia îi este limitată capacitatea de a finanța proiecte de infrastructură, servicii sociale și alte programe asemenea de dezvoltare.


  • inechitate fiscală

Povara fiscală cade greu pe umerii contribuabililor care nu evită plata impozitelor, moment în care se creează inechități în societate.

  • deteriorarea climatului de afaceri

Atunci când episoadele de evaziune fiscală sunt din ce în ce mai dese, mediul de business al unei afaceri poate avea foarte mult de suferit. De ce? Din cauză că se distorsionează concurența loială între companii.

  • Impactul asupra serviciilor publice

Pentru servicii publice de calitate, cum ar fi sănătatea, educația și securitatea, veniturile fiscale stabile sunt esențiale. Atunci când apare evaziunea fiscală, capacitatea statului de a-și îndeplini responsabilitățile față de cetățeni scade considerabil.

Cum se pedepsește evaziunea fiscală în România?


După cum am enunțat și anterior, este ideal să păstrezi o legătură continuă cu un avocat. Doar așa vei fi sigur că autoritățile nu te vor lua în vizor pentru evaziune fiscală, cu sau fără voia ta. Reține că avocatul și contabilul sunt cele mai de preț motoare ale unei firme.

Pedepsele în caz de evaziune fiscală diferă în funcție de gravitatea infracțiunii, suma “ascunsă” și circumstanțele specifice fiecărui caz. Iată care sunt de obicei pedepsele aplicate în România:

  • Amenzi

Dacă ești găsit vinovat de evaziune fiscală, poți fi sancționat cu amenzi substanțiale, calculate ca un procent din impozitele și/sau taxele neplătite. Valoarea amenzii poate varia în funcție de natura și gravitatea faptei.

  • Pedepse penale

Evaziunea fiscală este considerată o infracțiune în România, deci poate fi pedepsită cu închisoarea. În funcție de gravitate, poate fi vorba de închisoare de la câteva luni până la câțiva ani.

  • Restituirea sumelor evitate

Pe lângă cele două variante de mai sus, atunci când ești găsit vinovat pentru evaziune fiscală, poți fi obligat să restitui suma de bani evitată prin evaziune, însoțită, bineînțeles, de dobânda aferentă.

  • Confiscarea bunurilor

În funcție de caz, dacă ai obținut bunuri în mod ilegal prin evaziune fiscală, statul ți le poate confisca.

  • Interdicții și restricții

Dacă faci evaziune fiscală, poți fi supus unor interdicții și restricții, cum ar fi interdicția participării la anumite activități comerciale sau contractuale.

  • Publicarea numelor

Dacă ești condamnat definitiv pentru infracțiuni economice, legea permite publicarea numelui cu scopul de a preveni și descuraja infracțiunile.

  • Suspendarea temporară a activității

Atunci când vorbim de infracțiuni economice grave, autoritățile pot dispune suspendarea temporară a activității persoanei juridice.

Nu uita că pedepsele pentru evaziune fiscală variază în funcție de circumstanțele fiecărui caz, dar și de judecata instanței. Așadar, pentru a fi sigur că fără intenția ta nu faci evaziune fiscală, optează pentru consultanță de specialitate din partea unui avocat.