Peter Falk

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2630

Voteaza & Distribuie

Descriere

Peter Falk, cunoscut de noi din serialul Columbo, in care actorul era un simpatic detectiv ce ne-a intrat la suflete, s-a nascut pe 16 septembrie 1927 si a murit de 23 iunie 2011.


Tatal lui Peter Falk a fost un evreu din Rusia, iar mama sa o evreica cu origini poloneze. Familia actorului a plecat in Statele Unite in urma masurilor drastice luate impotriva evreilor in Europa, dar si din cauza razboiului.

Peter Falk


Peter Falk
Peter Falk si-a pierdut un ochi, din caua unei tumori, cand avea numai trei ani. Peste ani, acesta a ajuns sa spuna, glumind: "Un ochi de sticla e mai putin jenant decat un picior plat".

Peter Falk a studiat la liceul "Ossining", iar aici, pentru rezultatele sale bune la invatatura, a fost ales seful clasei.


Era innebunit dupa teatru, iar la 27 de ani, scund si cu un ochi de sticla, fara a lua in seama aceste defecte isi incearca norocul in lumea teatrului. Dupa ce se chinuie sa-si castige existenta, la varsta de 29 de ani, viitorul Columbo afla de un rol mic intr-o drama, "Robert Mongory Presents".


In urma acestei prestatii, Peter Falk va fi remarcat si va juca in multe roluri memorabile, insa, in mod deosebit, va ramane in mintea publicului, cu impactul avut in rolul Columbo. Odata cu inceputul acestui serial s-a prevestit un mare succes atat pentru actor, cat si pentru Steven Spielberg, care a regizat primul episod.


Aparitiile sale in Columbo erau simple, naturale, nu avea o figura de gentleman, reusea sa transforme un trenci sifonat si tigara tinuta in coltul gurii in elementele care l-au consacrat. A jucat in multe alte filme in care a avut prestatii apreciate, insa pentru toata lumea, Peter Falk a fost si este asociat cu Columbo, acel detectiv particular siret si talentant, intelept si atent la detalii.Actorul a inceput sa lucreze in televiziune in anul 1957, iar serialul sau celebru a rulat pe ecrane intre 1968 si 2003. Pentru serialul Columbo, actorul a primit patru premii Emmy. Pentru unele dintre episoadele acestui serial, Peter Falk a fost si producator, regizor si scenarist.


Actorul a avut si doua nominalizari la premiile Oscar pentru "cel mai bun actor in rol secundar", in 1961 pentru "Murder, Inc." si in 1962 pentru "O poveste ca in filme", de Frank Capra.

Peter Falk


Peter Falk
Peter Falk a fost casatorit cu Alice Mayo intre 1960 si 1976, persoana care l-a ajutat foarte mult si impreuna cu care a avut doi copii, Catherine Falk, care a ajuns detectiv particular, dupa ce a avut o tentativa esuata in lumea filmului si Jackie Falk. In 1977 s-a casatorit cu actrita Shera Danese.In 2007, Peter Falk a fost diagnosticat cu Alzheimer si a ajuns intr-o stare atat de grava, incat nu-si mai amintea nici macar de rolul sau din Columbo. Actorul a murit la varsta de 83 de ani, dar a ramas in sulfetul fanilor, care-si vor aduce mereu aminte de pelerina sa si de fraza lui: "Inca un lucru...!".