Permise de pescuit 2006

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriPescuit
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9672

Voteaza & Distribuie

Descriere

Administrator, Gestionar Anul trecut, Ministerul Agriculturii a semnat 2 ordine ce reglementeaza problema permiselor de pescuit si a exploatarii apelor naturale pentru anul 2006. Legea spune ca autoritatea suprema in acest domeniu este ANAFP ? Agentia Nationala de Administrare a Fondului Piscicol. ANAFP a numit 3 Gestionari care sa se ocupe de 3 fonduri piscicole diferite: 1. CNAFP ? Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol . Administreaza fondurile piscicole din apele de ses, curgatoare si balti, in care nu se practica acvacultura. 2. ARBDD - Administratia Biosferei Delta Dunarii Administreaza zona Deltei Dunarii. 3. RNP ? Regia Nationala a Padurilor. Administreaza fondurile piscicole din apele de munte, mai precis apele populate cu salmonide.

De apele cu crapi, cele care ne intereseaza pe noi se ocupa primii doi Gestionari. Pentru CNAFP am primit lamuriri de la Dl Bentu Teodor, CNAFP are urmatoarele atributii; - Incheie contracte pentru delegarea unor atributii de gestiune (paza, populari, protectia mediului etc) cu Asociatiile de Pescari. - Incheie contracte pentru exploatarea resurselor acvatice vii din apele naturale, cele in care nu s-au facut amenajari si populari si nu se practica piscicultura. Dreptul de pescuit este atribuit Gestionarului prin autorizatia eliberata de Administrator. In autorizatie este mentionat Gestionarul, Gestionarul Delegat, contractele si zona (bazinele) de pescuit. Zona de pescuit este reprezentata de bazinele naturale din judetul de resedinta.

Orice Asociatie de Pescari are dreptul de a incheia un contract cu CNAFP pentru zona (judetul) in care aceasta isi are resedinta. In baza acestui contract Asociatiile pot achizitiona si redistribui permisele de pescuit. Pana la momentul actual sunt semnate contracte cu 52 de asociatii judetene (foste AJVPS-uri) si 7 asociatii ?private?. Permisul de pescuit Conform Ordinului 1134, art.1, 2, 3, 6 si 7: Art. 1 Accesul la resursele acvatice vii in vederea practicarii pescuitului se face in baza permisului de pescuit in zona solicitata. Art. 2 Permisul de pescuit este un document, cu regim special, tiparit de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol si eliberat de gestionarii resurselor acvatice vii. Art. 3 Permisul de pescuit este nominal si netransmisibil. Art. 6(1) Pentru dobandirea permisului de pescuit sportiv este necesara dovada calitatii de membru al unei asociatii de pescari sportivi legal constituite. (2)Eliberarea permisului de pescuit sportiv se face de catre asociatia de pescari sportivi, in baza contractului incheiat cu gestionarii resurselor acvatice vii.

Art. 7(1)Detinatorii de permis de pescuit pot pescui in scop recreativ/sportiv in orice bazin piscicol natural de pe teritoriul Romaniei in baza unei vignete speciale emisa de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, aplicate pe permis. Deci, pentru a putea pescui pe una dintre apele naturale neconcesionate puteti plati permisul de pescuit la oricare asociatie de pescari acreditata de CNAFP. Nu este neaparat sa platiti permisul de AGVPS sau AJVPS. Asa cum ati vazut mai sus, legea mai prevede si faptul ca veti putea pescui numai daca sunteti posesorul unui permis de pescuit. Pentru a putea obtine un permis de pescuit trebuie in primul rand sa fiti membrul unei asociatii de pescari.

Permisul de pescuit este valabil pe toate apele publice din judetul in care a fost eliberat iar prin aplicarea unei vignete (valabila un an) permisul este valabil pe toate apele publice din tara. Pentru apele concesionate (inchiriate), pe langa permis, aveti obligatia de a respecta regulamentul de pescuit al concesionarului si sa achitati taxa stabilita de acesta. Teoretic, pentru pescuitul pe orice fel de apa, naturala sau amenajata ar trebui sa veti un permis de pescuit.

Pentru a putea intra in legalitate va sugerez sa va luati un permis de pescuit de la una dintre asociatiile non profit existente in tara noastra. Situatia vignetei, cea care ar fi trebuit sa aduca mult dorita ?libera circulatie? a pescarilor si, conform legii, ar trebui sa fie valabila pe toate apele naturale (silvice, ses si Delta Dunarii) nu este clarificata inca si nu a fost stabilit un pret ferm pentru achizitionarea acesteia.