Schimbarea polilor magnetici ai Pamantului

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4853

Voteaza & Distribuie

Descriere



Schimbarea polilor magnetici ai Pamantului


Schimbarea polilor magnetici ai Pamantului



Schimbarea polilor magnetici ai Pamantului, inversarea locurilor lor, ar putea provoca – dupa unii – sfarsitul lumii. Depinde cu cine discuti. Cand nordul magnetic al Pamantului o ia spre sud, si placile continentale s-ar reorienta, declansand, cu aceasta ocazie, cutremure masive, schimbari climaterice rapide si extinctia speciilor de plante si animale. Sfarsitul!


In realitate, din descifrarea urnelor geologice s-a aflat ca pe Terra au avut loc sute de schimbari de polaritate in decursul istoriei planetei, fara sa se fi intamplat apocalipsele prorocite de unele voci. Schimbarea polilor magnetici ai Pamantului se intampla atunci cand atomii de fier din anumite portiuni ale miezului metalic lichid al planetei se realiniaza, ca niste mici magneti orientati in directii diferite fata de cei din jurul lor. Cand portiunile inversate se extind pana la punctul cand ajung sa domine miezul metalic al Pamantului, campul magnetic terestru se inverseaza. Ultima realiniere a avut loc acum 780 000 de ani, in plina Epoca de Piatra, si exista dovezi ca o noua realiniere a polilor magnetici nu ar fi departe.


Ce se va intampla cand busolele, care indica nordul magnetic, se vor reorienta spre Antarctica? Se vor fisura continentele? Sau schimbarile vor fi mult mai banale? Acestea sunt intrebari pe care omul modern, inconjurat de o tehnologie care ar putea fi afectata de schimbarea de polaritate, si le pune de la o vreme incoace.



„Cea mai dramatica schimbare inregistrata cand polii magnetici se vor schimba, va fi o masiva scadere a intensitatii campului magnetic",



afirma Jean-Pierre Valet, de la Institutul de Fizica a Pamantului de la Paris, seful grupului de cercetare a schimbarilor geo-magnetice. Campului magnetic al Terrei ii sunt necesari intre 1000 si 10 000 de ani pentru o inversare de polaritate, iar in decursul procesului apare o diminuare treptata si masiva a intensitatii sale.



„Nu este vorba de o schimbare brusca, ci de un proces indelungat, in timpul caruia puterea campului magnetic al Pamantului devine tot mai redusa. Este foarte posibil sa devina foarte complex si, la un moment dat, campul magnetic sa aiba mai multi poli, pentru a-si intensifica apoi forta si alina in directii opuse",



explica Monika Korte, director stiintific al Observatorului Geomagnetic Niemegk, de la Potsdam, Germania.


Majoritatea cercetatorilor sunt de acord cu ideea ca in faza intermediara a schimbarii de polaritate a campului magnetic, cand acesta este la punctul sau cel mai slab, efectele resimtite de oameni vor fi dure. Potrivit lui John Tarduno, profesor de geofizica al Universitatii Rochester, Marea Britanie, un camp magnetic puternic ajuta Pamantul sa fie la adapost de exploziile de radiatii cosmice si de cele provenite de la soare.



„Ejectarea de masa din coroana solara, este un fenomen orientat, uneori, spre Pamant",



afirma Tarduno.



„Unele dintre particulele de energie inalta asociate cu aceste expulzari de masa solara pot fi blocate de campul magnetic al Pamantului. Cu un camp magnetic de intensitate redusa, acest scut invizibil este mai putin eficient",



completeaza el.


Particulele de mare energie care bombardeaza atmosfera terestra in timpul furtunilor solare, vor provoca gauri masive in stratul de ozon, iar acest lucru s-ar solda cu expunerea oamenilor la radiatii periculoase, de mare intensitate. Gaurile in stratul de ozon (cum ar fi cea deschisa deasupra Arcticii, din cu totul alte cauze) se pot forma dupa ce particulele solare interactioneaza cu atmosfera terestra si declansa o cascada de reactii chimice.


Aceste „gauri" nu devin permanente, dar ar putea sa-si faca aparitia cam o data la 10 ani, in conditia in care campul magnetic al Pamantului devine „vlaguit". O consecinta foarte vizibila ar fi o explozie a cancerelor de piele. Unii cercetatori fac o corelatie intre extinctia speciilor de animale si de plante din trecut si activitatea solara, amplificata ca efect de slabirea campului magnetic. Altii nu sunt deloc convinsi de o asemenea conexiune.



„Chiar daca campul magnetic terestru devine foarte slab, suntem protejati de radiatiile solare de atmosfera. Tot asa cum acum nu putem simti prezenta campului geo-magnetic, nu vom simti nici o schimbare semnificativa in cazul inversarii lui",



sustine Monika Korte. Oricum, tehnologia noastra va fi in pericol. Chiar si acum, exploziile solare pot afecta satelitii de telecomunicatii si retelele energetice terestre, iar totul s-ar amplifica in cazul schimbarii polilor magnetici.