Paganismul

Paganismul

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18569

Voteaza & Distribuie

Descriere

Despre paganism ati citit, probabil, in Codul lui Da Vinci sau Lost Symbol, sau in Ingeri si Demoni. Modul in care Dan Brown a scris despre paganism a sporit curiozitatea cititorilor de a cunoaste mai multe despre simbolurile paganismului si semnificatiile acestora.

Paganismul

Termenii "pagan" si "paganism" sunt derivati din cuvantul latin „paganus" care inseamna "locuitor de la sat". Nu exista o definitie speciala a paganismului. Unii definesc paganismul ca implicarea oricarei persoane in orice practici religioase care nu sunt legate de crestinism.

Paganismul

Paganismul

Evreii si musulmanii, pe de alta parte, considera ca toate practicile religioase ce nu sunt legate de religia lor sunt practici pagane, in timp ce altii definesc paganismul ca orice practica religioasa in afara crestinismului, iudaismului, hinduismului si practicilor budiste. De asemenea, unii definesc paganismul ca fiind fara nici o religie.

Cu toate acestea, o definitie comuna pe care unii oameni o accepta este ca paganismul este religia autentica a Greciei si Romei antice si a zonelor din jurul acestora. Paganii sunt politeisti, adica cred in mai mult de un singur Zeu si o singura Zeita.

Asa cum crestinismul a devenit mai puternic in timpurile medievale, paganii au ajuns sa fie mentionati ca cei care nu au aceasta credinta si care nu practica aceasta religie. Inainte de a vorbi despre simbolurile paganismului, haideti sa aflam prima data despre istoria paganismului.

Istoria paganismului

A fost o vreme cand oamenii venerau natura pe o scara mult mai mare decat o fac acum. Se credea ca totul, spre exemplu padurile, marea, copacii si toate celelalte componente ale naturii, erau zei si zeite. Astfel, religia din acele vremuri era politeista sau o religie cu multi zei si zeite. Cu trecerea timpului, civilizatiile au inceput sa se dezvolte, chiar si numarul de zei a inceput sa creasca. Zeii vechi au ramas, dar au fost modificati in functie de vremurile in schimbare. Acesti zei au jucat un rol important in viata sociala a omului. Ei au influentat totul in societate, de la legi la lucrarile de uz casnic general.

Acum, cu toate acestea, in epoca de nou paganism sau neopaganism, oamenii cred ca exista doar un singur Dumnezeu, iar restul sunt atei.

Simbolurile paganismului sau neopaganismului

Simbolurile pagane sunt o parte importanta din practicile pagane. Ele nu sunt folosite doar pentru a efectua lucruri magice si altele de genul acesta, ci sunt, de asemenea, utilizate pentru ca oamenii sa comunice la un nivel mai profund cu sinele. In functie de diferitele credinte de paganism, diverse simboluri de paganism sunt:

Pentagrama

Este o stea cu 5 colturi incadrata intr-un cerc, fiind una dintre cele mai comune simboluri neopagane. Ea reprezinta cele patru elemente, si anume aer, apa, pamant si foc si, impreuna cu acestea, spiritul. Matematicianul grec Pitagora a declarat ca numarul 5 este suma elementului masculin 3 si a elementului feminin 2. Prin urmare, pentagrama a fost unirea simbolica dintre barbati si femei. Bratele suprapuse pe pentagrama indica faptul ca fiecare parte este interconectata cu cealalta, in timp ce cercul care inconjoara steaua reprezinta unitatea, individualitatea si bunastarea.

Pentagrama

Pentagrama - simbol pagan

Ankh

Acesta este un alt simbol de neopaganism. Ankh este un simbol antic egiptean, care reprezinta viata vesnica. Se crede ca acest simbol al paganismului provine de la o curea de sandale. Acest simbol, ca si alte simboluri neopagane, reprezinta, de asemenea, zeii si zeitele. Are trei elemente, cercul reprezentand Zeita, linia verticala pe Dumnezeu si bara orizontala "parcurgerea cunostiintelor". Aceste trei elemente formeaza "Ankh".

ankh

Ankh - simbol pagan

Triple Moon (Luna Tripla)

Aceasta este Zeita care reprezinta Fecioara, Mama si Batrana. Acestea sunt luna in devenire, luna plina si luna in descrestere. Acest simbol este asociat cu energie feminina, mister si, de asemenea, abilitati psihice. Se gaseste in principal pe crestetul Inaltelor Preotese.

Triple Moon (Luna Tripla)

Triple Moon (Luna Tripla)

Hexagrama

Este o stea cu sase colturi, ce reprezinta unitatea si echilibrul. Se concentreaza in principal pe echilibrul dintre om si Divinitate.

Hexagrama

Hexagrama - simbol neopagan

Ochiul lui Horus

Este un pic dificil de inteles ce reprezinta Ochiul lui Horus de fapt, ochiul stang sau ochiul drept. Ochiul stang este de obicei legat de luna in timp ce ochiul drept este conectat cu soarele. Se crede ca aceasta este ochiul pe care Horus l-a pierdut in lupta cu fratele sau, Seth, pentru uciderea tatalui sau, Osiris. Acest simbol pagan este utilizat pentru a indeparta orice fel de duh rau.

Ochiul lui Horus

Ochiul lui Horus - simbol pagan

Pentagrama rasturnata

Acest simbol pagan este asociat cu satanismul. Cu toate acestea, aceasta pentagrama se gaseste, de obicei, cu capul unui tap in cadrul pentagramei.

Pentagrama rasturnata

Pentagrama rasturnata - simbol pagan

Roata lui Hecate

Este un simbol antic grec, reprezentand emblema Zeitei Lunii, Diana Lucifera. In general, cei care practica Hellenic Recon sau Traditii Dianice ale religiei Wicca utilizeaza acest simbol.

Roata lui Hecate

Roata lui Hecate - simbol pagan

Potirul sau cupa

Majoritatea dintre noi stiu despre potir sau cupa. Acesta este simbolul pagan de apa. Apa este considerata a fi un element feminin si reprezinta intuitie, gestatie, capacitate psihica si subconstient. Potirul este, de asemenea, considerat a fi simbol al uterului si organelor feminine generative ale Zeitei.

Potirul sau cupa

Potirul sau cupa - simbol pagan

Athame

Este de asemenea numit pumnalul ritual sau sabia. Este un simbol al elementului foc. Focul este considerat a fi un element masculin si reprezinta constiinta, actiunea, forta si rezistenta. Acest simbol este de obicei folosit pentru oferi energie. Potirul si Athame, atunci cand sunt aduse impreuna, reprezinta uniunea sexuala, integritatea si initierea.

Athame

Athame - simbol paganSimboluri pagane germanice si celtice{title}

Simboluri pagane germanice Crucea de Fier

Acest simbol, cunoscut si sub numele de "Eisernas Kreuz", a fost adoptat in Prusia. In timpul Primului Razboi Mondial, acest simbol a aparut pentru prima data pe avioanele de lupta ale germanilor. Ulterior, acesta a fost adoptat ca simbol fascist in tari ca Franta, Portugalia si alte natiuni.

Crucea de Fier

Crucea de Fier - simbol pagan germanic

Simbolul pacii

Acest simbol pagan germanic este de asemenea cunoscut ca crucea intoarsa cu susul in jos. Acest simbol inseamna lucruri diferite in momente diferite. Unii oameni il numesc si "Crucea lui Nero". Aici, simbolul a fost legat de imparatul roman crud si notoriu care a ucis crestini.

Simbolul pacii

Simbolul pacii - simbol pagan germanic

Ani mai tarziu, acest simbol a fost vazut ca un vechi Norse Rune de catre vikingi. Mai tarziu, dupa al doilea razboi mondial, acest simbol a fost gasit gravat pe pietrele funerare de trupele lui Adolf Hitler si a fost etichetat ca "Dead Man Rune". Acest simbol pagan germanic a fost din nou reinviat de hippies in anii 60, cand au inceput sa protesteze impotriva armelor nucleare, culturii occidentale si valorilor crestine. Curand a devenit un simbol la nivel mondial pentru pace globala si omenire centrata pe unitate.

Zvastica

Acest simbol pagan germanic reprezinta cele patru puncte cardinale si spiritele lor corespunzatoare. Exista o cruce mica in centrul zvasticii care subliniaza aderarea la "cer si pamant" si "perfectionarea fiintei umane".

Zvastica

Zvastica - simbol pagan germanic

Simboluri pagane celtice Triskelionul

Este un cuvant grecesc care inseamna "trei picioare". Acest simbol pagan celtic reprezinta concurenta si progresul omului.

Triskelionul

Triskelionul - simbol pagan celtic

Triquetra

Este un termen latin care inseamna "trei colturi". Acesta este un simbol sfant si are semnificatii diferite. Consta in numarul sacru "3" si, de asemenea, cele 3 elemente principale ale naturii: pamantul, cerul si marea. In perioada crestinismului timpuriu acest simbol a fost vazut ca Sfanta Treime.

Triquetra

Triquetra - simbol pagan celtic

Spirala celtica

Reprezinta energia celesta care radiaza afara. Acest simbol pagan celtic reprezinta, de asemenea, cresterea, nasterea si expansiunea constiintei.

Spirala celtica

Spirala celtica