Cerberii nucleari, cu ochii pe contrabandistii de materiale radioactive

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2614

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cerberii nucleari ar putea fi, mai degraba, „detectivi nucleari", oamenii care au ca misiune supravegherea si interceptarea traseelor si pieselor vitale contrabandei cu materiale radioactive. Acest comert cu finalitate posibil apocaliptica este unul extrem de banos, asa ca a atras atentia mafiilor de pretutindeni si a teroristilor care se viseaza in posesia unei arme atomice sau, macar, a uneia „murdare" (bomba obisnuita, invelita in materiale puternic radioactive).


Detectivii nucleari ar putea sugera imagini de eroi cu barbii patrate, priviri de otel, reflexe supraoemensti, dar daca va veti intalni cu ei, nu veti sti cu ce se ocupa acesti oameni cu aspect banal, de varsta medie, tragand valize dupa ei printr-un aeroport international, sau, in cel mai rau caz, cutii cu echipament voluminos. Nu seamana cu personajele din thrillere, insa ei isi castiga traiul ajutand la mentinerea stabilitatii internationale si facand ca materialele nucleare sa nu ajunga in mainile traficantilor si teroristilor.





Manhattan Project


explozie nucleara Manhattan Project




Din clipa cand Manhattan Project a demonstrat forta armelor nucleare, perspectiva unei folosiri viitoare a bombei atomice a ingrozit omenirea. Arsenalele nucleare ale celor cateva puteri militare care le detineau in timpul razboiului rece au provocat cele mai mari ingrijorari. Si ca si cum perspectivele ca puterile nucleare sa intre in conflict si sa-si foloseasca armele atomice nu erau suficiente motive de teama, la inceputul anilor ’90 a aparut o noua amenintare: diseminarea armelor atomice ale fostei URSS. De ele s-au interesat imediat gruparile extremiste si indivizi hotarati sa-si asume tot felul de roluri nefaste.


Expertii in traficul cu materiale nucleare, „cerberii" anonimi, sunt angajati in actiuni de monitorizare a tarilor pentru oprirea proliferarii armamentului nuclear, urmaresc actiunile traficantilor nucleari si ale gruparilor extremiste, pentru a impiedica transferul de armament nuclear sau materiale folosibile la construirea sa, vor investiga consecintele unui atac cu bombe „murdare", daca s-ar intampla asa ceva. Datorita conceptului de „distrugere mutual asigurata", au trecut 67 de ani de la primele atacuri nucleare fara ca bomba atomica sa mai fie folosita vreodata intr-un bombardament. Ideea este simpla:



„Daca tu ma ataci, eu raspund, si niciunul dintre noi nu va invinge."



Razboiul nuclear nu poate fi castigat si in 1970, 190 de tari au semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), intr-un efort de a convinge pe toata lumea sa lase armele jos. Dar acest status quo poate fi spulberat de intrarea in scena a altor protagonisti, cu totul neasteptati: teroristii, statele-paria. ONU a delegat IAEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) sa se ocupe de masurile de siguranta si sa vegheze ca natiunile sa nu se angajeze in eforturi de construire a armelor nucleare. IAEA are o serie de inspectori care au actionat in Irak, Iran, Siria, Libia si chiar Coreea de Nord (in masura in care au permis-o acele regimuri). IAEA se foloseste de presiuni internationale pentru a fi „convingatoare" si cererile sale nu pot fi ignorate.


Libia, stransa cu usa, a renuntat la programul sau nuclear, iar Iranul a fost nevoit sa dezvaluie cine i-a oferit tehnologia de prelucrare a materialului nuclear: Pakistanul. Detectivii nucleari pot fi de multe nationalitati si specializari. Unii sunt antrenati de serviciile secrete, de unitati speciale ale armatelor unor state occidentale si Rusiei. Pot fi oameni de stiinta si toti sunt supusi unui antrenament intens si complet inainte de a fi trimisi pe teren. Alaturi de IAEA actioneaza numeroase servicii secrete, cu toate interesate in anihilarea retelelor teroriste si ale traficantilor de materiale nucleare. Adesea, sarcina lor este extrem de dificila. Cum impui sanctiuni unor grupari teroriste? Cum ceri sa inspectezi depozitele unor carteluri ale drogurilor si armelor?


Atunci intra in scena alti „cerberi", capabili sa aplice masuri „neconventionale" pentru obtinerea rezultatelor. In fata unei amenintari atat de serioase, ca un atac nuclear lansat de teroristi, nimeni nu mai procedeaza cu manusi. Si totusi, nu-i ca in filme, detectivii nucleari nu sunt super-eroi, si in baza de date a IAEA cu evenimente tinand de traficul ilicit cu materiale nucleare exista 252 de incidente legate de transferul, posesia, achizitionarea neautorizata de materiale nucleare. Exista diferite organizatii nationale care se ocupa de investigarea acestor incidente. In SUA, detectivii nucleari predau informatiile FBI-ului, la ele avand acces si IAEA.