Native - Jante pentru iarna vs jante pentru vară - Ce trebuie să știi când schimbi cauciucurile de iarnă

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurijante auto
Ultima actualizareMarti 2 februarie 2021
Vizualizari617

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toți șoferii știu deja ca anvelopele trebuiesc schimbate în funcție de sezon însă, atunci când se pune aceeași problemă referitor la jantele auto, majoritatea ridică din umeri. Dacă la anvelope este evident că, datorită contactului direct cu asfaltul, sunt importante diversele caracteristici ale anvelopelor de vară sau de iarnă, jantele, în schimb sunt privite mai mult ca niște suporți pentru anvelope.

Din acest motiv (folosirea jantelor auto pe tot parcursul anului) pot apărea diverse probleme cărora îți va fi greu să le dai de cap. Deoarece la noi în țară temperaturile diferă foarte mult în cele două sezoane (cald și rece), este cu atât mai indicat să oferi atenția cuvenită acestei dileme. Indiferent ce tip de jante auto preferi, de oțel sau de aluminiu, este bine să știi că fiecare dintre ele are recomandări referitoare la vreme și temperatura. În timp ce jantele din oțel sunt mai robuste și mai puțin costisitoare, jantele din aluminiu sunt mai atractive și mai scumpe.

Indiferent ce tip de jante auto preferi, de oțel sau de aluminiu, este bine să știi că fiecare dintre ele are recomandări referitoare la vreme și temperatura. Fie că eşti interesat să achiziţionezi jante Dacia, Renault sau pentru orice alte model de maşină, trebuie să ai în vedere în primul rând faptul că jantele din oțel sunt mai robuste și mai puțin costisitoare, în timp ce jantele din aluminiu sunt mai atractive și mai scumpe.

Dar cum se observă diferențele în sezonul rece? Ce jante crezi că sunt recomandate pentru a fi utilizate iarna?

Jantele sunt esențiale pentru stabilitatea anvelopelor. Dacă jantele din aliaj sunt preferatele tale și îți dorești ca mașina ta să fie aspectuoasă și iarna, nu doar vara, probabil ca nu vei primi foarte bine vestea următoare: jantele din aluminiu sunt predispuse la coroziune iar asta înseamnă că iarna, în condiții meteo nefavorabile se pot oxida pe flanșă, respectiv marginea curbată. Zonele afectate nu vor asigura etanșarea necesară, iar asta va duce la pierderea treptată a presiunii în anvelope. Rezultatul este o mașină instabilă pe șosea și condiții de trafic nesigure.

Totuși, situația nu este atât de disperată, dacă nu vei putea renunța la jantele din aluminiu, află că poți alege să le protejezi cu un strat de pulbere care previne deteriorarea și eventualele oxidări. Dacă toate toate aceste detalii estetice îți dau bătăi de cap și consideri că nu merită timpul și atenția ta, alege jantele din oțel pentru sezonul de iarnă. Sunt cea mai potrivită alegere datorită materialului dur din care sunt confecționate. Asta le face să fie rezistente atât la sarea aflată pe carosabil sau gheața topită dar și la inerentele incidente legate de lovirea bordurilor în timpul parcărilor. Jantele de oțel se pot îndrepta sau repara, în timp ce jantele de aluminiu nu pot beneficia de aceste reparații, fiind foarte casante. Jantele de oțel ruginesc uneori, dar numai la suprafață, iar asta nu le afectează proprietățile de siguranță.

Pentru că octombrie este luna recomandată să schimbi anvelope de vară cu unele de iarnă, cea mai potrivită alegere ar fi să treci de la jantele de aliaj la echivalentul lor de oțel. Indiferent care este alegerea ta referitor la jante, atunci când este vorba de anvelope, reglementările legale sunt clare. Iarna trebuiesc folosite anvelope de iarnă sau all season care au imprimat simbolul unui fulg de nea pe latura exterioară. Anvelopele de iarnă trebuiesc alese în concordanță cu modelul mașinii și al jantelor. Dacă anvelopa este prea mare sau prea mică nu se va potrivi la fix pe jantă iar asta duce la instabilitate și situații periculoase. După schimbarea anvelopelor (și eventual a jantelor) roțile trebuiesc echilibrate pentru ca mașina să poată fi folosită în condiții de siguranță chiar și pe drumuri acoperite de apă, gheață sau zăpadă.

Schimbarea roților de vară cu unele de iarnă nu este o activitate tocmai simplă din acest motiv cel mai indicat este să mergi la un service auto sau o vulcanizare, unde vei găsi persoane specializate și toată aparatura necesară pentru ca această operațiune să fie realizată în bune condiții.

Sursa foto: piqsels.com