Mousetrap

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5810

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 25 noiembrie 1952 –Piesa "Mousetrap"-"Capcana de soareci" a lui Agatha Christie este prezentata publicului "Capcana de soareci", o intriga politista bazata pe o crima misterioasa, scrisa de scriitoarea si dramaturga Agatha Christie, isi are lansarea la Teatrul Ambasador din Londra. Ea a devenit cea mai apreciata piesa de teatru ce a avut mai mult de 10 milioane de spectatori in cele mai mult de 20.000 de spectacole de pe West End-ul din Londra.
Cand "Capcana de soareci a avut premiera" in 1952, Winston Churchill era prim ministru britanic, Joseph Stalin era dictator rus, si Dwight D. Eisenhower era ales presedinte. Christie, deja o scriitoare de succes a romanelor politiste engleze, scrisese initial piesa pentru regina Mary, sotia regelui George al V-lea. Numindu-se initial "Trei soareci orbi", a debutat ca o piesa de radio de 30 de minute destinata pentru aniversarea varstei de 80 de ani a reginei din 1947.
Christie a dezvoltat mai apoi piesa si a redenumit-o "Capcana de soareci" –ca o referire la procedura "piesa in piesa" intalnita in "Hamlet" al lui Shakespeare. La data de 25 noiembrie 1952, 453 de oameni au luat loc in Teatrul Ambasador pentru a vedea premiera piesei "Capcana de soareci". Piesa isi are actiunea in "Monkswell Manor", a carui gazde si invitati sunt coplesiti de numeroase stiri radio referitoare la un criminal periculos. Foarte curand, isi face aparitia si un detectiv care le spune ca acel criminal si cel mai probabil urmatoarea lui victima se afla printre ei.
Apoi, crimele si pistele false se suced cu o viteza ametitoare, asemanatoare cu a unei avalanse. La fiecare reprezentatie, personajul care fusese descoperit in urma indiciilor si numit criminal face un pas in fata publicului si spune audientei ca acum "sunt partasi la crima" si ar trebui "sa tina secretul asupra celui care a facut crima ascuns in inima lor" Richard Attenborough si sotia sa, Sheila Sim, au fost primii care au jucat in "Capcana de soareci".
Pana in present mai mult de 300 de actori si actrite au jucat in piesa si au aparut in rolurile celor opt personaje. David Raven, care a jucat rolul maiorului Metcalf in 4.575 de spectacole, isi are locul in Cartea Recordurilor la categoria cel mai longeviv actor intr-o piesa, iar Nancy Seabrooke este desemnata drept cea mai rabdatoare dublura din lume pentru 6.240 de spectacole, sau 15 ani, ca un substitut pentru "D-na Boyle" "Capcana de soareci " nu este considerate cea mai buna piesa a lui Christie, si un mare regizor a declarat odata ca piesa " Capcana de soareci" ar trebui abolita printr-o lege a Parlamentului.
Totusi, popularitatea spectacolului nu a apus. Intrebata despre succesul piesei la public, Christie a spus : " Este genul de piesa la care te poti duce cu oricine. Nu este prea inspaimantatoare. Nu este deloc oribila si sangeroasa.
Nu este chiar o farsa, dar este putin din fiecare dintre acestea, si probabil acest fapt multumeste mai multe categorii si tipologii diferite de oameni". In anul 1974, dupa aproape 9000 de reprezentatii, piesa a fost transmisa Teatrului St. Martins, unde ramane si azi. Agatha Christie, care a scris nenumarate romane politiste de succes, care au avut vanzari record, a murit in 1976.