Mouse optic vs mouse laser

Detalii

CategoriiIT
TaguriCalculatoare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16891

Voteaza & Distribuie

Descriere

De-a lungul timpului, mouse-ul a evoluat si s-a imbunatati in functie de dezvoltarea tehnologiei si cautand mereu confortul utilizatorilor.



In ultimul timp, cele mai des intalnite tipuri de mouse sunt mouse-ul optic si mouse-ul laser. Ambele au inlocuit cu succes tehnologia „cu bila". Pentru oricine cauta sa-si cumpere un mouse nou sau care vrea sa-l inlocuiasca pe cel vechi, ar fi bine sa stie care dintre aceste doua dispozitive este mai bun si de ce. Dar inainte de a trece la comparatia propriu-zisa, este important sa se inteleaga modul in care functioneaza fiecare dintre aceste tipuri de mouse .


Mouse-ul optic



Mouse optic


Mouse optic



Un mouse optic functioneaza cu tehnologie optica si consta intr-un senzor optoelectronic, care preia imaginile, indiferent de suprafata pe care se misca. Aceste imagini sunt apoi prelucrate cu ajutorul unor chipuri specializate. Un LED fixat pe partea inferioara a mouse-ului lumineaza suprafata de sub el si, din aceasta cauza, chip-ul de procesare a imaginilor poate analiza lumina care este reflectata de suprafata, dupa care foloseste un algoritm de flux optic pentru a interpreta miscarea pe axa X / Y. Acesta este modul in care poate prelua imagini succesive.



In cuvinte simple, un mouse optic are o camera foarte mica integrata in el, care poate face aproximativ 15.000 de fotografii pe secunda, iar aceste imagini sunt transferate de lumina LED-ului la procesorul de semnal digital. Procesorul mouse-ului are o viteza mare de operare care poate procesa 18 milioane de instructiuni pe secunda, poate detecta modele de imagini si determina, in cele din urma, distanta pe care a parcurs-o mouse-ul de la schimbarea anterioara. Toate aceste coordonate sunt transmise calculatorului, care transforma apoi informatiile in miscarea cursorului.


Mouse-ul laser



Mouse laser


Mouse laser



Intr-un mouse laser, LED-ul prezent din mouse-ul optic este inlocuit cu o lumina infrarosie de laser. Aceasta este principala diferenta dintre mouse-ul optic si laser. A fost lansat de Logitech in anul 2004. Functionarea unui mouse laser este similara cu cea a unui mouse optic, dar in locul LED-ului, un fascicul de laser invizibil reactioneaza cu mare precizie chiar si la cea mai mica miscare a mainii de pe dispozitiv. Raza laser trece prin inelul de baza si lumina reflectata de suprafata se deplaseaza la senzor, care are capacitatea de a face fotografii de 5.8 megapixeli pe secunda.


Diferente intre mouse-ul optic si mouse-ul laser






Mouse optic
Mouse laser


Mouse-ul optic foloseste lumina LED-ului pentru a detect si interpreta miscarea
Mouse-ul laser foloseste lumina laser pentru a detecta si interpreta miscarea


Poatei intampina probleme cand este asezat pe o suprafata neagra sau lucioasa
Functioneaza pe aproape orice suprafata cu exceptia hartiei creponate


DPI-ul unui mouse optic este de 400-800
DPI-ul unui mouse laser este de 2000


E bun si suficient pentru munca de zi cu zi
Le este foarte folositor artistilor care lucreaza cu calculatorul si gamerilor datorita vitezei sale


Este mai ieftin decat un mouse laser
Este mai scump decat un mouse optic