Moldova te invita sa parcurgi impreuna cu noi" drumul vinului" !!!!!!!

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3510

Voteaza & Distribuie

Descriere

Moldova te invita sa parcurgi impreuna cu noi "drumul vinului" !!!!!!!


Moldova este o tara cu traditii in domeniul vinificatiei. Inca din timpuri stravechi, cetatenii Moldovei practicau arta de producere a vinului din struguri de vita-de-vie. Cindva in trecul (dupa unele surse in sec 8 i.Hr) Tracii au adus populatiei rezidente pe teritoriul Moldovai contemporane secretul producerii vinului.


Multi ani, vinul era pentru triburile locale dupa cum spune Biblia vin- sursa a sanatatii. Cu timpul Dacii nu numai beau vin dar si il mincau, posedind tehnologie de inghetare a vinului. Pe timpul domniei lui Burebista, migratia populatiei a cauzat raspindirea practicarii vinificatiei si in alte regiuni. Burebista, fiind domn a Moldovai a ordonat dezgroparea tuturor vinurilor si a interzis producerea acestuia.Cind Ramanii au anexat teritoriul respective (in sec1 d.Hr) s-a descoperit ca viticulture este inca in viata iar terenurile infloresc.


Cind Moldovat si-a cistigat independenta, numerosi proprietari de pamint si in special manastarile aveau terenuri extinse de vita-de-vie, si erau implicate in productia vinului. Ca spre sec 18 d.Hr moldovanii au inceput sa produca vin de inalta calitate sis a-l exporte in Rusia, Ungaria si Transilvania. In lucrarea sa ‘Descrierea Moldova’ marele scriitor moldovenesc Dimitrie Cantemir ( care avea radacini ruse) a mentionat despre cererea majora pentru vinul moldovenesc


Cantitati mari de vin erau depozitate si livrarte in butoaie de stejar care il apara de razele daunatoare si gindaci. Pina in present aceasta tehnologie este utilizata, specialistii spun ca caliatatea copacului de stejar din care este confectionat butoiul se transmite consumatorului prin intermediul vinului


142 mii de ha a teritoriului Republicii Moldova sunt podgorii cu vita-de-vie, excluzind faptul ca fiecare gospodar la sat isi are o gradina de vita-de-vie cit de mica si totul necesar pentru producerea vinului (pres de vin, butoaie, etc.) utilizind 180 de plante viti-vinicole. Roada Republicii Moldova de struguri permite producerea a 12-14 mil de decalitri de vin de consum curent.


Festivitati consacrate ‘mustului’se organizeaza in multe regiuni vinifere, unde traditia, istoria, obiceiurile sunt adanc implantate in sol.Mustul este un suc dulciu fiind obtinut din struguri de poama,avind un gust rafinat ce reda momente placute in urma servirii unui paharel de must.

Datorita acestor cazi ,vinul isi mentine gustul sau rafinat ,de la care orice om ce il serveste ramine multumit de vinul moldovenesc.


Noi avem cu ce ne mandri, doar vita-de-vie, vinul, Moldova sunt notiuni indisolubil legate. Nu este intamplator ca pana si conturul republicii noastre pe harta geografica aminteste un strugure de poama.


De acest univers sunt legate numeroase traditii. Este bine cunoscuta legenda cocostarcului alb cu un strugure in cioc.


Se spune ca, pe vremea lui Ștefan, o armata numeroasa de tatari a asediat Cetatea Soroca timp de luni de zile. In așteptarea ajutorului oștii conduse de voievod, luptatorii din cetate, lipsiți de hrana și apa, iși pierdeau pe zi ce trecea, puterile și speranța.

Cand, in mod neașteptat, deasupra cetații și-au facut apariția carduri de cocori, purtand in ciocuri ciorchini de struguri, pe care i-au lasat sa cada in incinta citadelei. Boabele de struguri și ajutorul neprețuit al acestor zburatoare au sporit forțele și au ridicat moralul oștenilor, care au respins eroic atacurile invadatorilor pana cand oastea condusa de Șefan cel Mare le-a venit in sprijin.


De atunci, in semn de recunoștința, oamenii le ies in intampinare cu bucurie primavara și ii petrec cu privirea toamna, la plecare. Cocostarcul alb a ramas emblema vinului moldovenesc și odata cu faima acestuia, e purtata dincolo de hotare și legenda acestor pasari aducatoare de noroc.


In Moldova nu veti intalni vreo gospodarie in care sa lipseasca vita-de-vie si sa nu se gaseasca un pahar de vin de casa,ceea ce este semnicativ pentru fiicere gospodarie. Aceasta pasiune pe parcursul secolelor a avut inspiratia de a transforma un mestesug intr-o arta.


"Drumul Vinului in Moldova" include 29 vinarii, cele mai faimoase sunt: Cricova, Nisporeni, Milestii Mici, Purcari, Romanesti, Cimislia, Ciumai, Comrat, Dubasari, Trifesti, Ialoveni etc,daca dumneavoastra o sa alegi Moldova ca destinatie pentru practicarea turismului viti-vinicol niciodata nu o sa regretati. O sa aveti posibilitate sa gustati si apreciati valoarea adevarata a vinurilor, spumantilor, cogniacurilor, brendi etc