Mituri grecesti celebre - Crearea lumii

Mituri grecesti celebre - Crearea lumii

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari19549

Voteaza & Distribuie

Descriere

Crearea lumii
La inceput a fost Haosul. Din Haos s-au nascut primii zei: Uranus si Geea, cerul si pamantul. Ei au avut o multime de copii, dar Uranus i-a inchis in Tartar pentru ca nu le putea suporta uratenia. Disperata, Geea, si-a ajutat unul dintre copii sa se razbune.Cronos, a taiat parti secrete din corpul tatalui cu o sabie si asa si-a inceput domnia. El s-a casatorit cu sora lui, Rhea.


Crearea lumii


Speriat de profetia tatalui sau, in care se spunea ca va fi ucis de unul din fii sai, zeul isi inghitea toti fii atunci cand acestia se nasteau. Rhea nu a mai suportat si cand a dat nastere lui Zeus, i-a dat sotului ei, in locul copilului, o piatra invelita in scutece. Cronos a inghitit piatra fara sa suspecteze nimic.


Copilui a fost crescut in Insula Creta de catre nimfele muntelui si capra Amalthea. Cand Zeus a crescut, el si-a ucis tatal, iar apoi si-a eliberat fratii si surorile care traiau in tatal lor. Puterea a fost impartita intre zei. Ei s-au mutat pe Muntele Olimp unde si-au trait viata cu bucurie, certandu-se, iubindu-se si privind oamenii. Zeus a avut multi copii, nu numai cu sotia sa, Hera, dar si cu alte zeite sau muritoare.