Michael Caine

Michael Caine

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMichael Caine
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1941

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Sir Michael Caine
Nascut(a): 14 martie 1933 in Londra, Marea Britanie
Inaltime: 188 cm

Michael Caine este un actor britanic cunoscut pentru rolurile din The Prestige, Children of Men, The Dark Knight, Inception, Journey 2: The Mysterious Island. A fost nominalizat la premiile Oscar de sase ori si a castigat primul sau trofeu in anul 1986, pentru rolul din Hannah and Her Sisters. Cea de-a doua statueta a fost castigata in 1999, in urma prestatiei din The Cider House Rules. A primit titlul onorific de Commander of the Order of the British Empire in 1992, iar in 2000 a fost numit cavaler de catre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Cariera

Cariera actoriceasca a lui Michael Caine a inceput cand acesta avea 20 de ani. Si-a luat numele de scena Michael Scott si, ulterior, a fost distribuit in piesa LaMichael Caine Rascruce de Vanturi. In 1956, actorul s-a mutat la Londra si a fost nevoit sa-si schimbe numele de scena pentru ca mai exista un actor cu numele de Michael Scott. Inspirat de titlul filmului The Caine Mutiny, pelicula in care juca idolul sau, Humphrey Bogart, si-a ales un nou nume de scena, Michael Caine

In acelasi an, a fost distribuit in locul lui Peter O'Toole in piesa The Long and the Short and the Tall, apoi in pelicula A Hill in Korea, datorita experientei sale traite in razboiul din Coreea. Anii '60 au fost incununati de succes in ceea ce priveste activitatea sa pe scena teatrului, dar si pe micul ecran. Rolul ofiterului britanic Gonville Bronhead din Zulu l-a facut cunoscut publicului britanic. Au urmat apoi aparitii in The Ipcress File, Alfie, Funeral in Berlin, Billion Dollar Brain, Bullet in Beijing si Midnight in Saint Petersburg. 

A jucat in The Italian Job, Get Carter, Sleuth alaturi de Laurence Olivier, The Man Who Would Be King impreuna cu Sean Connery si A Bridge Too Far. Anii '80 si i-a petrecut in Statele Unite, unde a acceptat roluri diverse pentru bani, ignorand calitatea uneori slaba a acestora. Filmografia lui Michael Caine mai include pelicule precum Education Rita, Hannah and Her Sisters, Dirty Rotten Scoundrels, California Suite, Dressed to Kill, Escape to Victory, Deathtrap, Mona Lisa si Without a Cloud. 

In 1992, a fost distribuit in The Muppet Christmas Carol, dandu-i viata lui Ebenezer Scrooge, rol pe care il considera unul dintre cele mai memorabile din viata lui. Prestatia din Little Voice i-a adus lui Michael Caine un Glob de Aur, iar pentru rolul din The Cider House Rules a fost distins cu un premiu Oscar. 

In 2000, Michael Caine a fost distribuit in Miss Congeniality alaturi de Sandra Bullock. Doi ani mai tarziu, a jucat in The Quiet American, prestatie pentru care a fost nominalizat la Oscar. O serie de filme care in care Caine a jucat in tinerete au fost refilmate, intre care si Sleuth. Rolul pe care Caine l-a jucat in filmul initial a fost preluat de Jude Law, in vreme ce Caine a preluat rolul lui Laurence Olivier.

Au urmat roluri in Austin Powers in Goldmember, Secondhand Lions, seria Batman, Children of Men, The Prestige, Flawless, Inception, Cars 2, Gnomeo and Juliet si Journey 2: The Mysterious Island. Michael Caine si-a anuntat prezenta in The Dark Knight Rises, Mr. Morgan's Last Love si Now You See Me.

Viata personala

Maurice Joseph Mickewhite s-a nascut pe 14 martie 1933 la Londra, in Marea Britanie. A fost casatorit cu Patricia Haines din 1955 pana in 1958 si au impreuna o fiica, Dominique. In 1973 si-a unit destinele cu actrita Shakira Baksh si au adus pe lume o fiica, Natasha. 

Michael Caine si Shakira Baksh

In 1951, la varsta de 18 ani, Michael Caine a fost inrolat in armata si detasat in Coreea de Sud.