Metoda calendarului in contraceptie

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5642

Voteaza & Distribuie

Descriere

Metoda calendarului a fost descoperita la inceputul secolului 20 atunci cand cercetatorii au observat ca o femeie ovuleaza doar o singura data pe durata unui ciclu menstrual. Mai tarziu, in anii 1950, s-au aprofundat particularitatile ciclului menstrual si s-a insistat pe analiza hormonilor responsabili de diversele schimbari produse in corpul femeilor. Metoda calendarului este folosita si in prezent, insa exista riscul ca aceasta metoda de contraceptie sa esueze. Principala cauza este ca ciclul menstrual sufera schimbari la fiecare femeie in parte datorita diversilor factori precum varsta, stresul sau o anumita medicamentatie.

Formula corecta pentru metoda calendarului

  • din ciclul menstrual cel mai scurt se scade cifra 18 rezultand astfel prima zi a perioadei fertile (de ex. 28 -18 =10)
  • din ciclul menstrual cel mai lung se scade cifra 11 rezultand astfel ultima zi a perioadei fertile (de ex. 36 - 11 = 25)

Astfel, perioada fertila este cuprinsa intre ziua 10 si ziua 25. Contactele sexuale trebuie sa aiba loc doar dupa terminarea perioadei fertile (adica din ziua 25 pana in ziua 28/29/30). Pentru determinarea corecta a acestor date, e necesara monitorizarea ciclului menstrual pe durata a 6-12 luni. Eficienta acestei metode a scazut in urma studiilor recente, care au aratat ca durata de viata a spermatozoizilor depaseste 3-5 zile, un spermatozoid ajungand sa traiasca pana la 7 zile.

Ramane la alegerea fiecarei femei daca poate acorda incredere totala in metoda calendarului. Insa in secolul vitezei, cuplurile au posibilitatea sa aleaga metode moderne de contraceptie, sigure si usor de folosit: anticonceptionalele, steriletul, prezervativul, dispozitivul intrauterin etc.