Mark Spitz

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5184

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 4 septembrie 1972, inotatorul american Mark Spitz a castigat a saptea sa medalie de aur la Olimpiada de vara de la Munchen. Spitz a inotat partea de fluture din cadrul stafetei de 400 de metri mixt, echipa sa stabilind un nou record mondial de 3 minute, 48.16 secunde.

Trebuie remarcat ca Spitz a stabilit de asemenea noi recorduri mondiale la toate celelalte probe la care a castigat aurul. De asmenea, nici un alt atlet nu a castigat vreodata atatea medalii la o singura Olimpiada. Mark Spitz s-a nascut in localitatea Modesto, California, in anul 1950. A inceput sa ia lectii de inot la sase ani, iar pana la varsta de 10 ani a ajuns sa detina 17 recorduri nationale si un record mondial, la grupa sa de varsta.

Dupa ce a implinit 14 ani, familia sa s-a mutat la Santa Clara pentru ca Spitz sa se poata antrena cu George Haines, antrenor la celebrul Club de inot Santa Clara. La 16 ani a castigat primul din cele 24 de campionate unionale pentru atleti amatori, iar la 17 ani a obtinut cinci medalii de aur la Jocurile pan-americane, ce au avut loc la Winnipeg, Canada. Avand la activ 10 recorduri mondiale pana la Olimpiada de vara din 1968, Spitz, in varsta de 18 ani, a prezis ca va aduce acasa sase medalii de aur de la Jocurile Olimpice din Mexico City.

In realitate, a castigat doua medalii de aur, ambele la probe de stafeta, o medalie de argint la proba de 100 de metri fluture si o medalie de bronz la 100 de metri liber. Umilit, s-a dus la Universitatea Indiana din Bloomington pentru a fi antrenat de Doc Counsilman si a se pregati pentru urmatoarea Olimpiada. Acolo a castigat opt titluri nationale ale Asociatiei atletice universitare si a fost desemnat Inotatorul anului in 1969 si 1971. Inainte de a termina facultatea, era deja gata pentru Olimpiada de la Munchen, Germania de Vest. Spitz era considerat favorit la Munchen, insa vedeta in varsta de 22 de ani a invatat din propriile sale greseli si nu a facut nici o prezicere. El a vrut sa lase faptele sale sa vorbeasca. La 28 august, sirul sau spectaculos de victorii a inceput cu o victorie usoara in proba de 200 de metri fluture.

Proba de fluture era proba sa preferata, astfel ca a stabilit un nou record mondial, de 2 min. 0.70 sec. In aceeasi seara, a castigat cea de-a doua medalie de aur, ca membru al stafetei de 400 de metri liber. El a inotat in stilul delfin, iar echipa sa a stabilit un nou record mondial: 3 min. 36.42 sec. In ziua urmatoare, a castigat a treia sa medalie de aur, la 200 de metri liber, intr-un timp record de 1 min. 46 sec. A terminat proba de 100 de metri fluture in 54.27 sec., fapt care i-a adus un alt record mondial si a patra sa medalie de aur, iar apoi a condus echipa sa spre victorie, la stafeta de 800 de metri liber, castigand o alta medalie de aur si stabilind un nou record mondial. S-a gandit sa se retraga din proba de 100 de metri liber de teama ca va fi depasit de coechipierul sau Jerry Heidenreich, insa totusi a participat la proba, depasindu-l cu putin pe Heidenreich si stabilind un record mondial de 51:22 sec.

A castigat astfel a sasea sa medalie de aur, depasind recordul de medalii detinut de scrimerul italian Nedo Nadi, care a castigat cinci medalii de aur la Olimpiada din 1920 de la Antwerpen, Belgium. Ultima dintre medaliile sale de aur a castigat-o pe 4 septembrie, cand echipa din care facea parte, participanta la proba de 400 de metri mixt, a castigat aurul. Dupa aceasta noua victorie, coechipierii lui Spitz l-au ridicat pe umeri si l-au purtat pe sus in jurul piscinei olimpice, in onoarea victoriilor sale. Spitz a facut o performanta greu de repetat: a participat la sapte probe, a castigat sapte medalii de aur si a stabilit sapte recorduri mondiale.