Marcel Iures

Marcel Iures

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3659

Voteaza & Distribuie

Descriere


Cunoscutul actor roman, Marcel Iures, s-a nascut pe 2 august 1951 la Bailesti. Numele "Iures", pe care l-a preluat, este numele de fata al bunicii sale.


Inca inainte de a-si da seama ca e pasionat de actorie si ca duce cu el un talent care nu trebuie pierdut, Marcel Iures era un copil care citea foarte mult. Actorul a facut scoala la Craiova, iar profesorii de acolo l-au indemnat mereu sa citeasca. Pentru ca in casa unde traia nu avea biblioteca, acesta a inceput sa mearga foarte des la biblioteca din oras.

Marcel Iures


Marcel IuresActorul a studiat la Institutul de Arta Teatrala din Cinematografica, in perioada 1974-1978, unde a fost studentul lui Marin Moraru. Dupa ce si-a incheiat studiile aici, a debutat in teatru la Teatrul National din Cluj-Napoca, in piesa de teatru "Menajeria de sticla" de Tennesse Williams, in care l-a interpretat pe Tom, iar dupa cativa ani, intre 1981-1991 a jucat la Teatrul Bulandra. Din 1991 a inceput sa lucreze la Teatrul Odeon.


In 1994, Marcel Iures si-a inceput cariera internationala in film, dupa ce a fost in turneu in Marea Britanie cu piesa "Richard al III-lea", regizata de Mihai Maniutiu.


Actorul a jucat de-a lungul timpului in foarte multe filme romanesti, dintre care unele regizate de Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Nicolae Margineanu etc.Totodata, actorul se bucura si de o cariera internationala in planul cinematografiei, destul de prolifica, acesta avand roluri in filme precum: "Amen", "Razboiul lui Tom Hart", "Misiune Imposibila", "Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul" etc.


Infiintata la initiativa lui Marcel Iures in 1995, Fundatia Teatrul Act este considerata prima insititutie cultural-artistica independenta din tara noastra. De la infiintare incoace, Marcel Iures este presedintele acestei fundatii.


Din anul 2004, actorul roman este presedintele Festivalului International de Film Independent "Anonimul".


Marcel Iures a fost distins de doua ori de catre UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor, prima data in 1998 pentru rolul din "Richard al II-lea", apoi in 2001 pentru rolul Bruscon din "Creatorul de teatru".


Tot din partea Uniter, Marcel Iures a primit in 2004, premiul pentru excelenta.De asemenea, actorul a avut si o nominalizare la British Theatre Awards in TNA - Manchester si la Manchester Evening Awards.


Actorul considera ca poporul noistru ar avea "o forta de a evolua remarcabila", ca dispunem de talent, iar ca in ceea ce priveste teatrul, "nu avem adversar in Europa". Problemele care impiedica mai multe realizari in plan cultural sunt legate de management, responsabilitate si eficienta.