Lucruri pe care medicii dentisti nu ti le spun

Lucruri pe care medicii dentisti nu ti le spun

Detalii

CategoriiSanatate
Taguridentist, proteza dentara, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareVineri 18 septembrie 2015
Vizualizari839

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ca in orice meserie de altfel, sa fii medic stomatolog implica si rabdare, printre altele. Pacientii pot fi atat de diversi incat se ajunge la a fi o meserie si cu implicatie psihologica, pe langa cea de tratare si solutionare a problemelor dentare. Poate ca este explicabil astfel de ce unele lucruri nu le vei auzi in mod direct de la un medic stomatolog.
Curios sau nu, modul in care esti abordat de un medic stomatolog depinde de mai multi factori; iata cele mai comune situatii in care un medic stomatolog nu iti va spune verde in fata anumite adevaruri:

Doare
Tocmai de durere fug unii si din aceasta teama amana, uneori pana la refuz si dincolo de el, anumite tratamente. Durerea dentara este printre cele mai mari riscuri de altfel. Se amplifica pe masura ce mediul nu este tocmai unul prietenos sau pe masura ce tratamentul dentar este tot mai invaziv si de lunga durata.
Specialistul dentar nu iti va spune niciodata ca va durea ceea ce urmeaza sa iti faca. Cine credeti ca ii va mai trece pragul in astfel de situatii? Desigur, nu este cazul sa minta, ci eventual sa diminueze din perceptia durerii. Noroc ca exista si anestezie.

Nu ai o igiena buna
Desigur ca numeroase probleme dentare se leaga tocmai de o igiena precara. Simplul periaj dentar, daca nu se efectueaza frecvent si mai ales asa cum trebuie, duce la acumulare de acizi pe suprafata dentara; acestia ataca smaltul si mai apoi dintele in sine, formeaza carii ce se extind, formeaza placa ce poate duce chiar si la infectii sau pierderi de dinti. Ajungi sa porti proteza dentara si te miri de ce.
Insa medicul nu iti va spune asta. Nu iti va marturisi ca si cand te-ai prezentat la el aveai tot o igiena precara. Va putea pune totul chiar pe seama nestiintei tale, a ignorantei, lipsei de educatie si asa mai departe. Eventual iti va recomanda un periaj minutios si profesional la el la cabinet din cand in cand.

Disconfortul dupa tratament
Tindem sa credem ca dupa ce am urmat un anume tratament suntem in regula. Culmea si ironic, desi concret asta asa se defineste, vei resimti chiar si durere daca nu un disconfort la nivelul dintilor tratati. Este insa normal, pentru ca se introduce un material strain in structura naturala, fie ca este vorba de o carie reparata, fie ca este chiar un implant de dinte. Nu ti se va spune chiar asa, pentru ca te-ai speria prea tare.
Si lista ar putea continua. Ar suna extrem de curios sa iti intrebi medicul dentist ce anume deranjeaza si de partea cealalta; noi, ca si pacienti ne plangem de teama, de durere si multe altele. Dar oare uitam ca suntem in fata unui om de asemenea? Uitam ca el isi doreste sa isi faca meseria si sa te ajute, insa tu se prea poate sa complici toata aceasta situatie?