Lucruri pe care este bine sa le stim despre insolatie

Lucruri pe care este bine sa le stim despre insolatie

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1067

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odata cu inceputul verii, oameni se bucura de caldura soarelui si de orele petrecute la plaja. Fie ca este vorba de concediul la mare, fie de un weekend la strand, este bine sa stim ce anume provoaca insolatia, care sunt simptomele ei si cum o putem trata eficient, astfel incat sa nu fim pusi in pericol.

In primul rand, insolatia apare de cele mai multe ori din cauza expunerii prelungite la soare si la caldura acestuia. La aparitia sa contribuie si factori precum: imbracamintea neadecvata, oboseala si alimentatia necorespunzatoare, consumul de alcool, varsta inaintata, umiditatea ridicata din aer. Tinand cont de acestia, o persoana se poate feri de insolatie evitand activitatile in aer liber la orele amiezii si hidratandu-se corespunzator.

Vestea buna despre insolatie este ca poate fi identificata foarte usor. Printre cele mai comune simptome ale acesteia se numara febra, starea de confuzie, halucinatiile, starea de agitatie, piele uscata sau rosie si durerea de cap. Cu toate acestea, daca simptomele persista mai mult de 2 zile, iar un tratament a fost urmat, e bine sa va prezentati de urgenta la doctor. Poate fi vorba despre o cu totul alta afectiune.

Pentru a trata insolatia, cel mai bun mijloc este sa scadeti temperatura corpului cat mai repede, fie cu ajutorul compreselor reci, fie prin alte mijloace. De asemenea, este important sa va hidratati bine, cu ceaiuri si limonada. Un tratament inceput de la primele simptome creste sansele ca durata disconfortului fizic creat de insolatie sa fie mai scurta.

Chiar daca pare la prima vedere o afectiune banala, de care ne-am lovit cu totii la un moment dat, insolatia poate reprezenta un pericol real pentru oricine, si mai ales pentru persoanele cu afectiuni cardiace sau cu varsta trecuta de 60 de ani. Din acest motiv, prevenirea si tratarea sa necesita o atentie sporita si, uneori, ajutor de specialitate.