Louis "Satchmo" Armstrong

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7263

Voteaza & Distribuie

Descriere

Louis Armstrong a fost un trompetist si vocalist renumit in toata lumea, pionier al improvizatiei in jazz si al stilului denumit swing. Louis Daniel Armstrong s-a nascut in 1901 la New Orleans, locul de nastere al jazzului. A crescut in saracie, fiind interesat de muzica de la o varsta frageda. In 1912, a fost inchis la casa de corectie pentru copiii de culoare, pentru ca a tras un glont in aer de Revelion. Acolo a cantat la corn in formatia instrumentala a casei de corectie.

Louis Armstrong

Cand a fost eliberat, s-a hotarat sa devina muzician profesionist si la scurt timp a ajuns sa interpreteze magistral piese de jazz la corn. A atras atentia muzicianului Joe "King" Oliver, iar cand acesta s-a mutat la Chicago in 1919 i-a luat rolul ca trombonist in formatia lui Kid Ory, un grup important din New Orleans la vremea respectiva. Ulterior s-a alaturat pianistului Fate Marable pentru a canta pe vapoarele care circulau pe Mississippi. In 1922, King Oliver l-a invitat pe Armstrong la Chicago pentru a canta la corn in formatia sa, Creole Jazz Band, astfel ca in anul urmator Armstrong a facut primele sale inregistrari impreuna cu Oliver.

In 1924, s-a mutat la New York si a demonstrat stilul sau bazat pe improvizatie, in cadrul orchestrei Fletcher Henderson Orchestra. In 1925, Armstrong s-a intors la Chicago si si-a format propria formatie - the Hot Five -, alaturi de Kid Ory, clarinetistul Johnny Dodds si pianista Lil' Hardin, a doua nevasta a lui Louis Armstrong. Aceasta formatie, care ulterior a devenit the Hot Seven, a inregistrat cateva dintre cele mai importante piese din istoria jazzului, cum ar fi "Savoy Blues", "Potato Head Blues" si "West End Blues." In aceste inregistrari, Armstrong a abandonat stilul bazat pe improvizatie specific jazzului provenit din New Orleans si a pus accentul pe solouri.

In acelasi timp, a trecut de la corn la trompeta, instrument la care canta cu o virtuozitate nemaiintalnita. In inregistrarea din 1926 "Heebie Jeebies," a popularizat stilul "scat", prin care vocalistii de jazz canta versuri constand din monosilabe fara sens, imitand instrumente muzicale. Vocea sa placuta si exuberanta, dar dura, este una dintre cele mai usor de recunoscut din muzica moderna. In 1929, Armstrong s-a intors la New York si a aparut pentru prima oara pe Broadway.

Inregistrarile sale, multe dintre ele versiuni jazz ale unor melodii cunoscute, au devenit hituri internationale, astfel ca Louis Armostrong a facut turnee in Statele Unite si Europa impreuna cu orchestra sa. Piesele sale au avut o influenta majora asupra muzicii anilor ’30 si ’40. Fiind un artist complet, Armstrong a aparut regulat in emisiuni de radio si in filme americane cum ar fi Pennies from Heaven (1936), Cabin in the Sky (1943) si New Orleans (1947). In 1947, a format un ansamblu mai mic intitulat the All-Stars, pe care l-a condus pana in 1968. Louis Armstrong avea mai multe porecle cum ar fi Satchmo, prescurtat de la "Satchelmouth", "Dippermouth" si "Pops."

Deoarece a raspandit jazzul in lume prin calatoriile si hiturile sale, multi l-au numit "Ambasadorul Satch". Desi sanatatea i s-a deteriorat in ultimii ani ai vietii sale, a continuat sa cante pana la moartea sa.