Lev Tolstoi

Lev Tolstoi

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12795

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 10 iunie 1881, scriitorul Lev Tolstoi a plecat in pelerinaj la o manastire, deghizat in taran. La momentul respectiv, Tolstoi crease deja capodoperele sale Razboi si pace (1865-1869) si Anna Karenina (1875-1877).

Nobilul rus a avut parte de un conflict spiritual intre responsabilitatea pe care o avea ca mosier bogat si dorinta sa de a renunta la proprietati si de a colinda tara. El a inceput sa isi doneze proprietatile, inclusiv dreptul de proprietate intelectuala asupra lucrarilor sale. Sotia sa Sofia insa, temandu-se ca cei 13 copii ai cuplului nu se vor bucura de stabilitate financiara, a dobandit controlul asupra drepturilor de autor pentru toate operele lui Tolstoi publicate inainte de 1880.

tolstoi

Lev Tolstoi

Tolstoi s-a nascut in 1828. Parintii sai au murit cat timp el era inca copil, astfel ca a fost crescut de rude. La 16 ani s-a inscris la Universitatea Kazan, insa a fost dezamagit de calitatea invatamantului in acea institutie, astfel ca in 1847 s-a intors la mosia sa, fara sa obtina o diploma. Pana in 1851, a trait o viata zbuciumata si depravata la Moscova si St. Petersburg. In acelasi an, s-a inrolat in armata. A luptat in razboiul din Crimeea, iar experienta sa traita la Stevastopol s-a transformat intr-o opera autobiografica de succes, Schite despre Sevastopol, aparuta in 1855.

In timpul in care a facut parte din armata rusa a scris inca cateva opere autobiografice. In 1857, Tolstoi a vizitat Europa si a devenit interesat de invatamant. A intemeiat pe mosia sa o scoala pentru copiii de tarani si a implementat o serie de tehnici educationale inovatoare. In 1862 s-a casatorit, iar in anul urmator a publicat un alt roman de succes, Cazacii. Ulterior, Tolstoi a imbratisat anarhismul crestin si a fost excomunicat din Briserica ortodoxa din Rusia. In 1910, a fugit in secret de acasa impreuna cu fiica sa cea mai mica, insa a facut pneomonie si a murit intr-o gara cateva zile mai tarziu.