Les Paul

Detalii

CategoriiCultura
TaguriGoogle, Muzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3666

Voteaza & Distribuie

Descriere


Les Paul este muzicianul ce a inventat cea mai cunoscuta chitara din lume. Acesta, pe numele sau intreg, Lester William Polsfuss, s-a nascut in Waukesha, Wisconsin, in data de 9 iunie 1915. Nu numai chitaristii de pretutindeni aniverseaza pe 9 iunie 96 de ani de la nasterea sa, ci si Google, care ne-a pregatit o surpriza, luand forma unei chitare la care se poate canta. Unii si-ar dori sa poata folosi doua mouse-uri pentru a „prinde acordurile".

Les Paul


Les Paul
Sursa, cum ii spun multi dintre cei pe care i-a inspirat, a incentat efecte de chitara, cum ar fi reverb, delay, echo sau overdubbing, insa s-a remarcat prin sunetul "multitrack". Asadar, muzicienii puteau sa intregistreze cu mai multe instrumente pe diferite canale de sunet, iar apoi, in functie de gusturi, le puteau mixa. Totodata, chitaristul a creat si chitara Les Paul, care este cel mai cunoscut instrument din gama Gibson.


Les Paul a avut prima data o chitara la 9 ani, iar dupa patru ani canta intr-o formatie de muzica western/country. La numai 17 ani a renuntat la scoala si a inceput sa se dedice tot mai serios muzicii. In anul 1934 s-a mutat in Chicago pentru a deveni o vedeta radio, unde a cantat country si jazz, adoptand numele de scena, Les Paul.

Les Paul aniversat de Google


Les Paul aniversat de Google
Artistul a fost nemultumit de sunetele emise de chitara acustica si, fascinad fiind de dorinta de a electrifica unele instrumente muzicale, Les Paul sau "Vrajitorul din Waukesha" a ajuns sa se joace in timpul liber pentru a-si perfectiona chitara sa, The Log (Busteanul).


Stabilindu-si prioritatile, Les Paul a precizat:Doream sa demonstrez ca o chitara lipsita de vibratiile tablei de rezonanta este calea de urmat. Am construit chiar o chitara dintr-o sina de cale ferata pentru a dovedi asta. Ceea ce doream era sa amplific vibratia pura a coardei, fara ca rezonanta lemnului sa se amestece cu sunetul.Les Paul nu a fost numai un inovator in muzica, ci a continuat sa cante, iar in anul 1947 a lansat melodia Lover (When You're Near Me), aceasta fiind o piesa instrumentala ce a fost compusa din opt parti diferite de chitara. In acelasi timp, Les Paul a inregistrat mai multe melodii de succes, impreuna cu sotia sa, cantareata Mary Ford.


Au scos astfel 36 de discuri de aur si 11 piese care au ajuns direct pe prima pozitie a clasamentelor muzicale. Dintre acestea amintim: How High The Moon si Vaya Con Dios.


Chitarele realizate de Les Paul au devenit cele mai apreciate din lumea rock-ului in perioada anilor '50 pe scena muzicala. Tipul acesta de chitara a ajuns sa fie folosit de Chuck Berry, B.B. King, Pete Townshend, Billie Joe Armstrong, Jimmy Page si altii.

chitari Les Paul


chitare Les Paul
B.B. King spunea despre Les Paul ca el e seful. Acesta a castigat in anul 1977 un premiu Grammy pentru albumul de duete instrumentale realizat alaturi de Chet Atkins. De asemenea, Les Paul a mai castigat premii Grammy in 2005, la 90 de ani, pentru American Made, World Plated, un album la care au contribuit si Joe Perrt, Buddy Guy, Steve Miller, Keith Richards si Billy Gibbons. Acest artist a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1988, precum "arhitectul rock and roll-ului".


Les Paul a murit in data de 13 august 2009 din cauza unei severe pneumonii. Desi a fost bolnav, artistul n-a stat departe de scena in ultimele zile ale vietii, caci obisnuia de doua ori pe saptamana sa cante cu Les Paul Trio in New York. In anul 1980 a fost realizat un documentar despre viata lui Les Paul, "The Wizard of Waukesha. In 2008, artistul a regizat un documentar, Les Paul – Chasing Sound".


In anul 2011 se implinesc 96 de ani de la nasterea artistului care nu a fost doar un bun cantaret de blues, rock and roll, dar si un geniu ce a mesterit si modelat chitarele electrice.