Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15684

Voteaza & Distribuie

Descriere

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Poet italian, Leonardo da Vinci s-a nascut pe 15 aprilie 1452 in Italia si s-a stins din viata in 2 mai 1519, in Franta. Geniul sau creator e reflectat in primul rand prin picturile si sculpturi sale. Tablourile sale celebre sunt "Mona Lisa" si "Cina cea de Taina".

Da Vinci a fost catalogat ca "Omul renasterii" deoarece a fost un vizionar in multiple domenii ale stiintei, ingineriei si tehnologiei. Se spune ca curiozitatea lui pentru observatiile stiintifice a fost inspirata de catre unchiul sau Francesco. El a fost atras, de asemenea, de anatomia omului. Faimosul sau desen „Omul Vitruvian" a fost un exemplu de arta si stiinta.

Leonardo da Vinci - preocupari stiintifice

Studiul de arta si stiinta a fost considerat exclusiv in perioada Renasterii iar inventiile lui da Vinci au fost recunoscute complet in ultimii 150 de ani. Deoarece a fost un inginer, el a conceptualizat idei de masini diferite, care ar lucra intr-un mod mult mai sofisticat. Din moment ce stiinta a fost la stadiul de inceput, o parte din aceste ideologii nu au fost acceptate. Da Vinci a proiectat un dig mobil pentru a proteja Venetia de invazie, dar acesta a fost respins pe motivul ca e nepractic si prea costisitor. El si-a demonstrat abilitatile intr-o gama larga de domenii, cum ar fi:

 • Aeronautica
 • Anatomie
 • Botanica
 • Geologie
 • Inginerie Civila
 • Chimie
 • Biologie
 • Cartografie
 • Geometrie
 • Hidrodinamica
 • Matematica
 • Inginerie Mecanica
 • Optica
 • Zoologie
 • Fizica
 • Pirotehnie

Studiile sale stiintifice au fost in mare masura ignorate de catre oamenii de stiinta, deoarece el nu a urmat nici o universitate pentru educatie formala. Abordarea sa stiintifica a fost bazata pe observatii detaliate si inregistrarea datelor observate. Da Vinci nu a implicat nici un dispozitiv pentru a reprezenta cercetarile sale stiintifice, dar a pastrat jurnale care confirmau investigatiile sale.

In ciuda faptului ca nu a avut studii in matematica si biologie, Leonardo da Vinci a reprezentat grafic corpul uman. A colaborat cu Dr. Marcantonio della Torre din anul 1510 pana in 1511. Initial, i-a fost permis sa disece cadavre umane de la Santa Maria Nuova, Florenta. Lucrarile sale celebre ale anatomiei umane sunt cuprinse in cartea sa Tratatul despre Pictura.

In domeniul botanicii, Leonardo da Vinci a studiat multe plante si culturi, schitand partile florale cu acuratete. Iarba punctata cu plante inflorite este meticulos reprezentata in ambele versiuni ale picturii sale, The Virgin of the Rocks. Si-a petrecut copilaria explicand topologia geografica a lui Arno Valley prin intermediul desenului. Harta topografica a regiunilor Milano si Florenta a explicat fenomenul natura, efectele atmosferice si cauzele calamitatilor naturale, cum ar fi furtuni intense si de inundatii. Harta „Imola" alcatuita pentru Cesare Borgia in 1502 a fost foarte apreciata de acesta, care l-a angajat ca arhitect si inginer militar.

Da Vinci a facut cercetari si in domeniul hidroponicii. El a studiat miscarea si fluxul apei si efectele sale uimitoare pe suprafete. El a investigat de asemenea apa elicoidala si a reprezentat manifestarile apei in desenele sale.

A fost un geniu in matematica, studiind perspectivele liniare. Da Vinci a fost capabil sa explice forme si figuri geometrice. Studiile sale au fost renumite datorita proportiei artistice si au fost publicate in cartea sa, De divina proportione, care contine o serie de desene de corpuri geometrice regulate.Picturi celebre ale lui Leonardo da Vinci{title}

Toate teoriile si interpretarile sale au fost redate prin arta sa. Picturile lui Leonardo da Vinci contineau derivatii si explicatii solide. Principiile sale mecanice erau bazate pe utilizarea consolelor, levier, scripeti, angrenaje si manivele.

Cina cea de Taina

Cina cea de taina

Gioconda sau Mona Lisa

Mona Lisa

Buna Vestire

Buna Vestire

Sfanta Ana din Samotrace

Sfanta Ana din Samotrace

Madonna Benois

Madonna Benois

Adoratia magilor

Adoratia magilor

Madona din grota cu stanci

Madona din grota cu stanci

Batalia de la Anghiari

Batalia de la Anghiari

Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul

Portretul unui muzician

Portretul unui muzician

Dama cu hermina

Dama cu hermina

Portretul Ginevrei Benci

Portretul Ginevrei Benci

Marele spirit reprezentat de Leonardo da Vinci a daruit lumii unele dintre cele mai frumoase picturi, sculpturi si ideologii existente in istoria omenirii.