Lebanon

Lebanon

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMaoz Shmulik, Michael Moshonov, Oshri Cohen, Reymond Amsalem, Samuel Maoz
Ultima actualizareJoi 7 august 2014
Vizualizari826

Voteaza & Distribuie

Descriere

Titlul original: Lebanon
An: 2009
Durata: 94 minute
Regia: Samuel Maoz
Scris de: Samuel Maoz, Maoz Shmulik
Actori: Reymond Amsalem, Ashraf Barhom, Oshri Cohen, Yoav Donat, Michael Moshonov
Gen: Drama

Lebanon se bazeaza pe propriile experiente ale regizorului Samuel Maoz ca soldat in razboiul dintre Israel si Liban din 1982. Filmul e focusat exclusiv pe experientele a patru tineri israelieni care sunt responsabili pentru operarea unui tanc si care se inroleaza pe teritoriul libanez la inceputul razboiului.

Pe aproape intreaga durata a filmului, personajele si publicul sunt prinse in interiorul vehiculului; putem vedea doar ceea ce e la exteriorul tunelului ingust prin periscopul armei de turela. Fara larg context politic si slab caracter de fundal, acest punct de vedere creeaza cu succes o atmosfera claustrofobica, tensionata si ofera originalitate si intriga la ceea ce ar fi putut fi trecut cu vederea ca fiind "un alt film de razboi".

Soldatii, limitati in tanc, sunt lipsiti de experienta, obositi, infometati, insetati,speriati, cu dor de casa, murdari, cu febra, astfel incapabili de a lucra competent ca o echipa. In scena de deschidere, imaturitatea lor colectiva duce la moartea unui camarad si a un civil nevinovat. De aici, dificultate dupa dificultate se prezinta in fata lor sub forma fortelor ostile, ofiterilor superiori indignati, problemelor tehnologice si disputelor interne.

Modul in care personajele raspund, utilizarea pregnanta de imagini - si contrastul dintre zgomotul mecanic constant si intunericul din interiorul tancului, mediul luminos si actiunea teribila de afara - se combina pentru a forma o experienta de vizionare terifianta.