Lars von Trier

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriDanemarca, Lars von Trier
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3479

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Lars Trier
Porecla: von Trier
Nascut(a): 30 aprilie 1956 in Kongens Lyngby, Danemarca
Inaltime: 170 cm

Lars von Trier este un regizor si scenarist danez cunoscut pentru regia filmelor Dancer in the Dark, Dogville, Chacun son cinema ou Ce petit coup au coeur quand la lumiere s’eteint et que le film commence, Antichrist si Melancholia. Este adept al Dogme 95, o miscare avangardista in cinematografie ce a debutat in 1995 la initiativa acestuia si a regizorului Thomas Vinterberg. Mai tarziu, miscarii s-au alaturat alti doi regizori danezi, Kristian Levring si Soren Kragh-Jacobsen.

Cariera

Lars von Trier a inceput sa-si realizeze propriile filme la varsta de 8 ani, cand a primit cadou prima sa camera de filmat. In 1979 s-a inscris la Scoala de Film dinLars von Trier Danemarca unde, de-a lungul studentiei, a realizat peliculele Nocturne, Den sidste detalje (The Last Detail) si Befrielsesbilleder (Images of a Relief). Dupa absolvirea studiilor, Lars von Trier a inceput sa lucreze la drama Forbrydelsens element (The Element of Crime), premiata in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

In 1987, von Trier lanseaza urmatorul sau film, Epidemic, distins cu trofeul Un Certain Regard la Cannes. Patru ani mai tarziu, este din nou onorat la Cannes cu Premiul Juriului pentru Europa.

In 1992, Lars von Trier pune bazele companiei de productiei Zentropa Entertainment alaturi de producatorul sau, pentru a detine in totalitate controlul financiar si creativ asupra propriilor filme.  In 1996, regizorul lanseaza Breaking the Waves, primul film din trilogia Golden Heart. Pelicula a castigat Marele  Premiu la Cannes si a avut-o in rolul principal pe Emily Watson, care a fost nominalizata la Oscar pentru Cea mai buna actrita in urma prestatiei sale. A urmat partea a doua a trilogiei, The Idiots, nominalizata la Palm d’Or si cea de-a treia, Dancer in the Dark.

Scenele explicite din punct de vedere sexual din The Idiots au dat nastere unei tendinte in cinematografie, aceea ca actorii sa aiba acte sexuale reale in fata camerelor de fillmat, nu simulate. In plus, compania de productie a lui Lars von Trier a produs si filme pentru adulti, dedicate in mod special femeilor carora, in opinia revistei germane Stern, le plac astfel de filme, insa indulcite cu o poveste, dincolo de pornografie.

In 2000, Lars von Trier lanseaza musical-ul Dancer in the Dark, cu Bjork in rolul principal. Pelicula a castigat trofeul Palm d’Or la Cannes, iar piesa I’ve Seen It All a fost nominalizata la Oscar la categoria Cel mai bun cantec.

Trei ani mai tarziu, von Trier a realizat documentarul The Five Obstructions si peliculele Dogville cu Nicole Kidman si Manderlay cu Bryce Dallas Howard. Ultimele doua au avut in distributie actori renumiti precum Lauren Bacall, Danny Glover sau Willem Dafoe si au dezbatut teme sensibile precum intoleranta sau sclavia din societatea americana.

In 2006, Lars von Trier a realizat comedia The Boss of it All iar, un an mai tarziu, filmul autobiografic De unge ar: Erik Nietzsche sagaen del 1, ce urmareste povestea anilor de studentie ai regizorului. Urmatoarea pelicula a lui von Trier este Antichrist, un horror cu Willem Dafoe si Charlotte Gainsbourg. Filmul ce include scene sexuale implicite a participat la competitia Festivalului de Film de la Cannes, iar Gainsbourg a primit premiul pentru cea mai buna actrita. Asa-numitul Juriu Ecumenic al festivalului a acordat filmului un „antipremiu” special, pentru cel mai misogin film.

In 2011, regizorul a lansat Melancholia, cu Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg si Kiefer Sutherland in rolurile principale. Filmul dezbate povestea a doua surori in timpul si dupa nunta uneia dintre ele, in vreme ce Pamantul este amenintat de coliziunea cu un asteroid. Pelicula a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, iar Dunst a fost distinsa cu premiul pentru cea mai buna actrita.

Viata personala

Lars Trier s-a nascut pe 30 aprilie 1956 la nord de Copenhaga, in Kogens Lyngby, Danemarca, intr-o familie unde exprimarea sentimentelor, a orientarii religioase si a placerilor de orice fel era reprimata. Parintii nu au trasat niciun fel de reguli pentru cresterea si educarea copiilor, cu consecinte serioase asupra personalitatii lui von Trier.

In timpul studentiei, regizorul a primit porecla von Trier, von fiind particula adaugata numelor pentru a sugera apartenenta nobiliara in Germania. Ulterior, s-a hotarat sa-si pastreze porecla, in onoarea actorului Erich von Stroheim si a regizorului Josef von Sternberg.

Lars von Trier si Bente Froge

Este cunoscut faptul ca regizorul sufera de mai multe fobii, inclusiv frica de zbor, ceea ce il impiedica sa-si turneze filmele in alta parte decat Danemarca sau Suedia. De asemenea, von Trier a declarat ca uneori are stari depresive ce il impiedica sa-si duca la bun sfarsit munca.

Din 1987 pana 1995, Lars von Trier a fost casatorit cu Caecilia Holbek, iar din 1997 este sotul lui Bente Frøge.