Laptele matern

Laptele matern

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2121

Voteaza & Distribuie

Descrierelapte matern


lapte maternLaptele matern era sortit „expluzarii" din lista cu dieta sugarilor, in anii ’60, in Occident, cand se crease un curent de opinie favorabil includerii laptelui praf, in formule special concepute pentru bebelusi. Reclamele vremii nu mai conteneau in a lauda „formulele", prezentandu-le drept versiunea mult mai potrivita pentru sugari, datorita continutului nutritiv „bogat", alaptarea fiind asemuita unei barbarii stanjenitoare, practica de Ev Mediu.Astazi se stie ca nicio formula de lapte praf pentru sugari (in China i-au adaugat chiar si melamina) nu poate inlocui laptele matern. Comertul cu lapte de mama este unul cat se poate de infloritor si s-a mutat, fara probleme, pe Internet. Atat doar ca website-urile specializate sunt destul de dificil de gasit in explozia de pornografie care apare cand dai un search cu „breast feed" sau „buy breast milk". In cele din urma, un website cu titlul surprinzator de Only the Breast te duce la o adresa unde laptele de mama poate fi cumparat din cateva clicuri.


Website-ul arata aproape ca si Craiglist, cu deosebirea ca nu se vand masini la mana a doua, laptopuri si camere video la licitatie, pornind de la preturi de nerefuzat. Only the Breast se ocupa numai de vanzarea laptelui. Acolo exista sute de postari din partea mamelor care alapteaza si care doresc sa-si transforme surplusul de lapte in profit. Postarile sunt grupate pentru a fi in acord cu ceea ce cauta o multime de cliente, in functie de varsta copilului sau de restrictiile de regim alimentar ale acestora.


Unele oferte se adreseaza numai pietei locale, alte „donatoare" sunt dispuse sa livreze laptele inghetat, impachetat in pungi de gheata uscata. Pe Only the Breast pretul laptelui matern este intre 1 si 2,50 dolari pentru o uncie (28,35 grame). Un copil de 6 luni consuma cam 850 de grame pe zi, adica 30 de uncii. Website-ul reprezinta doar o singura fateta a unei piete emergente pentru laptele matern, o piata aflata intr-o expansiune exploziva, considera unii specialisti. Este vorba de o industrie de nisa, cu o cerere asigurata, tot mai mare, pe masura ce beneficiile consumului de lapte matern de catre noii nascuti este inteles tot mai bine.


In Statele Unite, in afara de website-urile care se constituie in adevarate retele sociale, construite pe un interes comun, piata laptelui matern este bine popularizata cu ajutorul unor organizatii de voluntare, care ajuta femeile in deficit de lapte sa primeasca lapte matern prin donatii via Facebook si prin propria lor retea. Alte doua website-uri proeminente, Human Milk 4 Human Babies si Eats on Feets conecteaza mii de femei din SUA, facilitand donatiile de lapte matern proaspat, sau chiar pasteurizat.


De asemenea, exista si asa numitele „banci de lapte". Acestea sunt organizatii non-profit care colecteaza laptele de la donatoare, il proceseaza si pasteurizeaza, pentru a-i asigura o anumita calitate si standarde de siguranta. Laptele este vandut maternitatilor si parintilor copiilor bolnavi sau nascuti prematur pentru 4 dolari o uncie. Noul venit in lumea tranzactionarii laptelui matern este Prolacta Bioscience, o firma din California care opereaza aproape ca o companie farmaceutica, avand o mare facilitate de prelucrare a laptelui matern, situata in sudul Californiei. Prolacta se lauda cu propriul sau lapte de mama „imbunatatit", un sirop fortifiant, destinat in special nou-nascutilor cu probleme, produsul fiind oferit la un cost de 135 de dolari zilnic.


Avand contracte cu 58 de spitale americane, Prolacta are planuri mari de distributie. Laptele comercializat prin intermediul unor firme de acest fel provine, de regula, de la donatoare care au fost verificate sa nu aiba nicio boala transmisibila sau sa nu fi consumat droguri sau alcool. Indiferent care este sursa, laptele matern are canale de distributie tot mai extinse si este cumparat, vandut, donat la o scara fara precedent. Pe masura ce cererea creste, goana dupa fiecare uncie de lapte matern ajuns in „retea" este tot mai acerba, iar nu putine glasuri afirma ca si aceasta este tot o goana dupa aur, un aur alb si lichid.