Johnny Depp

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8085

Voteaza & Distribuie

Descriere

John Christopher Depp (n. 9 iunie, 1963) este un actor si muzician american, cunoscut pentru intruchiparea unor personaje excentrice cum ar fi Jack Sparrow din seria Piratii din Caraibe, Raoul Duke din Fear and Loathing in Las Vegas sau Sam in Benny & Joon.

S-a nascut in Owensboro, Kentucky, si este fiul lui Betty Sue Palmer, chelnerita, si John Christopher Depp Sr., inginer civil. Are un frate, Daniel, care este romancier, si doua surori, Christie (managerul lui personal) si Debbie. Are origini germane, Cherokee (de la o stra-strabunica) si irlandeze. Familia s-a mutat frecvent in timpul copilariei lui Depp, iar el si fratii lui au trait in mai mult de 20 de locatii diferite, stabilindu-se in 1970 in Miramar, Florida. In 1978, parintii lui au divortat, ceea ce asupra lui a avut consecinte de auto-vatamare corporala, provocate de stress si nesiguranta. Are sapte sau opt cicatrici de la automutilare. Intr-un interviu, in 1993, a explicat: "Trupul meu este intr-un fel jurnalul meu. E ca si la marinari, unde fiecare tatuaj inseamna ceva, un anumit moment din viata, un semn pe care fie ti-l faci tu insuti, fie altcineva cu un cutit sau un artist de tatuaje profesionist".

Televiziune

Depp a jucat unul din rolurile principale in serialul de televiziune 21 Jump Street, care a avut premiera in 1987. A acceptat acest rol pentru ca nu primea altceva de lucru si voia sa lucreze cu actorul Frederic Forrest, care l-a inspirat. Succesul serialului l-a transformat pe Depp intr-un idol al adolescentilor, ceea ce lui i s-a parut iritant, motivand ca se simte „fortat sa fie un produs". Si-a promis ca, dupa ce contractul pentru serial va expira, va juca doar in filme care i se vor parea potrivite pentru el.

Cinematografie

Primul rol major a fost cel din filmul de groaza A Nightmare on Elm Street, din 1984, rolul prietenului eroinei si una dintre victimele lui Freddy Krueger. In 1986, a aparut intr-un rol secundar, acela al unui soldat vorbitor de vietnameza in filmul lui Oliver Stone, Platoon. Depp a scapat de imaginea de idol al adolescentilor in 1990, jucand un bizar rol principal in filmul lui Tim Burton, Edward Scissorhands. Succesul filmului i-a asigurat o prietenie si o colaborare de lunga durata cu Burton - au facut 7 filme impreuna. Fan avid si prieten vechi cu scriitorul Hunter S. Thompson, a jucat rolul Raoul Duke – o versiune a lui Thompson – in Fear and Loathing in Las Vegas, in 1998. Filmul e bazat pe romanul pseudobiografic al scriitorului.

Statutul de mare actor i s-a consolidat in 2003, odata cu productia Walt Disney, Piratii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre. Interpretarea delicatului pirat, Capitanul Jack Sparrow, a fost extrem de laudata, fiind rasplatita chiar cu o nominalizare la Oscar, iar faptul ca Depp a jucat acest rol a fost unul dintre motivele pentru care lumea s-a dus sa vada filmul. Regizorul filmului, Gore Verbinski, a spus ca personajul Jack Sparrow se aseamana mult cu personalitatea lui Depp, desi el sustine ca si-a modelat rolul dupa chitaristul Keith Richards de la Rolling Stones.

In 2004 a fost din nou nominalizat la Oscar pentru rolul autorului J.M. Barrie din Finding Neverland. In 2005, urmatorul rol a fost Willy Wonka, din Charlie si fabrica de ciocolata, un alt mare succes de box office. Depp a revenit la personajul Jack Sparrow pentru continuarea Piratilor din Caraibe: Dead Man's Chest, care a avut premiera in 7 iulie 2006 si in primele 3 zile de la lansare a avut incasari de 135.5 milioane, fiind cel mai rapid record de box office din toate timpurile. A treia parte din serie At World's End, a fost lansata pe 24 mai 2007, iar Depp si-a recunoscut atasamentul fata de capitanul Jack Sparrow, precizand ca personjaul este „cu siguranta o mare parte din mine", si exprimandu-si dorinta de a-l interpreta si in alte continuari. Si-a imprumutat vocea pentru jocul video, Piratii din Caraibe: Legenda lui Jack Sparrow.

Sweeney Todd, adaptarea cinematografica a musicalului de catre Tim Burton, l-a avut din nou, in rolul principal, rol care i-a adus un Glob de Aur pentru cel mai bun actor intr-un musical sau comedie. Pentru a putea realiza filmul The Imaginarium of Doctor Parnassus dupa moartea lui Heath Ledger, producatorii i-au contactat pe Johnny Depp, Jude Law si Collin Farrell pentru a interpreta rolul.Toti cei trei actori si-au donat salariile fiicei lui Ledger, Matilda. Cel mai nou film in care va aparea, va interpreta rolul Palarierului Nebun din Alice in tara minunilor, tot o productie semnata de Tim Burton. O a patra continuare a Piratilor din Caraibe va avea premiera in 2011, si Depp va juca, bineinteles, rolul mult iubitului capitan Jack Sparrow.

Alte pasiuni

Printre hobby-urile lui se numara muzica si vinurile. A inregistrat un album solo cantand la chitara si a avut cateva colaborari cu nume celebre din lumea muzicii, a cantat pentru coloana sonora a filmelor Once upon a time in Mexico si Chocolat. Foarte interesat de vinuri, detine impreuna cu Vanessa Paradis propria podgorie si spune despre vinuri precum cele de Bordeaux si Burgundia ca poti atinge Nirvana cu ajutorul lor.

Premii

  • Unele dintre premiile pe care le-a castigat Johnny Depp:
  • premiul Cercului Criticilor de Film din Londra (1996)
  • premiul Breslei Criticilor de Film din Rusia (1998)
  • Screen Actors Guild Awards (2004)
  • Cel mai bun personaj negativ – Sweeney Todd – MTV Movie Awards in 2008
  • Cel mai bun personaj comic – Jack Sparrow – MTV Movie Awards in 2008
  • a fost nominalizat la trei premii Oscar, in 2004, pentru Piratii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre, in 2005 pentru Finding Neverland, si in 2008 pentru Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street.
  • Globul de Aur pentru cel mai bun actor - Sweeney Todd in 2008.