Jocuri de societate pentru copii: 8 exemple

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriJocuri
Ultima actualizareMiercuri 2 iunie 2021
Vizualizari642

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jocurile de societate s-au născut o dată cu civilizația umană, cel mai vechi joc atestat documentar – Senet, în Egipt – având o vechime de peste 5500 de ani. Varietatea și pasiunile pe care le nasc multe dintre aceste jocuri, precum și beneficiile educative au dus la nașterea unei veritabile industrii în domeniu.

Știm prea bine că joaca este parte integrantă din dezvoltarea psiho-somatică a copilului. În epoca interacțiunii online, tendința copiilor și, din nefericire, a părinților este de a petrece din ce în ce mai mult timp în lumea virtuală și mai puțin în cea reală. O alternativă interesantă la această situație o reprezintă jocurile de societate, în calitate de modalități excelente de a interacționa și de a învăța împreună. Dacă te interesează cum poți activa curiozitatea copilului către astfel de jocuri, vei descoperi câteva idei interesante în rândurile ce urmează.

Inventează o poveste!

Ar putea părea un clișeu, însă este un joc interactiv foarte apreciat de către jucători: în funcție de ce anume decid zarurile aruncate, se pornește de la formele geometrice de pe carduri în crearea de povești. Se utilizează toate cardurile disponibile, într-un timp limitat de scurgerea nisipului din clepsidră. Jocul poate fi jucat și în echipe, fiind o modalitate excelentă de a dezvolta gândirea creativă și exprimarea orală pentru toți cei mai mari de 5 ani – o frumoasă provocare creativă în familie!

Nu te supăra, frate!

Este vorba din nou despre un joc pe bază de zaruri, însă de data aceasta nu mai există obligații contratimp. Astfel, un clasic care a bucurat generații întregi poate fi motivul ideal pentru a reuni pe toți cei dragi, de la bunici la pitici. Îl pot juca 2-4 jucători, fiecare dintre ei trebuind să încheie jocul cu toți cei patru pioni pe planșă, profitând de șansa oferită de zar și respectând regulile.

Origami

Arta japoneză de a îndoi hârtia este, de fapt, un joc cu origini chinezești introdus în lumea niponă prin secolul VI d. Hr. de către călugării budiști. A cunoscut o largă răspândire datorită reprezentărilor extraordinare care se pot obține prin simpla pliere a hârtiei – forme de animale, plante, insecte sau personaje fantastice. Este un joc care dezvoltă îndemânarea și gândirea pragmatică, fiind o modalitate excelentă de a determina dezvoltarea abilităților manuale ale copiilor.

Puzzle

Jocurile de acest tip reprezintă un mod distractiv de a petrece timpul, pentru orice vârstă – adaptate, desigur, nivelului de dezvoltare și înțelegere arătat de jucători. Sunt activități foarte apreciate datorită impactului pozitiv pe care îl au asupra dezvoltării inteligenței și a coordonării mână-ochi. De asemenea, ajută la formarea unei mentalități pozitive, orientate către abordarea deschisă a provocărilor și către rezolvarea problemelor.

X și 0 multidimensional

Este o variantă modernă a jocului clasic, având drept miză crearea unui 5-în-linie bidimensional în orice formă sau culoare (verde sau roz), folosind atât propriile piese, cât și pe cele ale adversarului. Este o activitate care dezvoltă orientarea în spațiu, atenția distributivă și gândirea logică, recomandat pentru cei cu vârsta peste 10 ani.

Kunayala

Este un interesant joc de strategie, în care bancul de creaturi marine - format din pești, caracatițe și chiar rechini – te poate purta spre victorie dacă tactica folosită profită de avantajele fiecărei creaturi. Astfel jucătorii își vor dezvolta complexitatea viziunii asupra lumii, căutând cele mai utile caracteristici ale fiecărei piese pentru a rezolva probele întâlnite pe parcurs.

Pinguini pe gheață

Este, cu siguranță, un joc care va face deliciul celor mici și mari, variație a clasicului „sus-jos” – presupune călăuzirea pinguinilor spre iceberg-ul unde vor găsi sardine. În această aventură, pinguinii vor descoperi atât prieteni care să-i ajute să ajungă mai repede la destinație, cât și creaturi care să-i rostogolească pe sloiurile de gheață din spate. Îndemânarea, atenția distributivă și spontaneitatea vor avea de câștigat!

Jocul gâștelor

Activitate de familie, îndrăgită atât de cei mici, dar și de adulți, presupune o cursă irezistibilă între 2 sau maxim 6 gâște prin diferite câmpuri, care fie favorizează înaintarea, fie o stopează sau chiar trimit gâsca ghinionistă înapoi la start. Câștigă primul dintre jucători care ajunge în câmpul 63, numai dacă ultima aruncare de zaruri coincide cu numărul de pași necesar.

După cum vezi, jocurile de societate – sau board-games cum sunt cunoscute în limba engleză – au un farmec irezistibil, deoarece se bazează pe nevoia oamenilor de interacțiune directă. Spre deosebire de jocurile online, acest tip de activitate declanșează activarea tuturor resorturilor ce permit jucătorilor să participe, să câștige sau să piardă nu oricum, ci în compania adversarilor alături de care își descoperă abilitățile.

Sursa foto: unsplash.com/photos/w7eaCH6ShR4