Janis Joplin

Janis Joplin

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3531

Voteaza & Distribuie

Descriere

Janis Lyn Joplin, cantareata cu un talent impresionant, una dintre cele trei vedete de marca din generatia flower power (impreuna cu Jimi Hendrix si Jim Morrison), s-a nascut pe 19 ianuarie 1943 in Port Arthur din Texas si a murit pe 4 octombrie 1970, la Los Angeles.

Janis Joplin

Janis Joplin

Din pacate, pe langa idealurile lor date de curentul flower power, deschiderea fata de lume, stilul altfel si o muzica incredibila, toti cei trei artisti au murit devreme, in cazuri asemanatoare, in urma abuzului de droguri si alcool.

Pe scena fac dragoste cu 50.000 de oameni, iar acasa plec singura. - Janis Joplin

Janis Joplin a compus si a scris muzica rock, atat blues, cat si hard, dar si psihedelic, avand influente de sol si r&b. Stilul sau muzical s-a impus in anii '60, cand ea a devenit cunoscuta prin albumele inregistrate cu formatia Big Brother and the Holding Company. Alte trupe care au inspirat si au fost inspirate de miscarea psihedelica au fost Beatles si Pink Floyd.

Janis Joplin si Big Brother and the Holding Company

Janis Joplin si Big Brother and the Holding Company

Janis Joplin avea o familie modesta, din clasa de mijloc, iar mediul in care a fost crescuta a fost mult prea conservator pentru firea sa iesita din comun, artista aratandu-si stilul nonconformist inca de mica. Cand era mica, era supraponderala si avea acnee, fapt ce-i incuraja pe colegii ei sa-si bata joc de infatisarea ei. Astfel, Janis a ajuns sa isi gaseasca locul si linsitea in muzica.

Pe atunci, era fascinata de cantaretele de blues feminin, intre preferatele ei numarandu-se Big Mama Thorton si Bessie Smith Odetta, acestea influentandu-i artistei stilul muzical de mai tarziu.


Prima sa aparitie in fata unui public a avut loc in anul 9161, intr-un club din Houston. Apoi a devenit partea vocala a trupei Waller Creek Boys, cu care au cantat in continuare prin cluburi.

Janis Joplin si-a inceput studiile la Universitatea din Texas, dar a renuntat la scoala in 1963 si a plecat la San Francisco, caci acolo miscarea hippie se afla in dezvoltare. Aici a cantat la clubul North Beach Cofee Gallery, concertand uneori alaturi de Jorma Kaukonen, cel ce urma sa devina chitarist la Jefferson Airplane. A avut o perioada de doi ani traita cu toata fiinta, dar de la prea mult alcool si amfetamina, s-a hotarat sa se intoarca in Texas.

Dupa ce a ajuns in trupa Big Brother and the Holding Co., in 1966, impreuna cu ei a participat la Festivalul de la Monterey, unde a fost foarte bine primita de catre public. Acest lucru a dus la semnarea unui contract, in 1968, cu Albert Grossman, manageryl lui Bob Dylan.

Janis Joplin

Janis Joplin

Au intregistrat apoi albumul "Cheap Thrills", album ce a ajuns direct in topurile din Marea Britanie si SUA. Dupa un timp, cantareata s-a dedicat unei cariere solo cu care a avut foarte mare succes.

A colaborat de atunci cu diverse trupe, pentru acompaniament. Alaturi de Full Tilt Boogie Band, intr-o colaborare din 1970, Janis Joplin a inregistrat albumul "Pearl".

Din nefericire, cantareata a avut o viata foarte scurta. A fost gasita, in toamna anului 1970, la numai 27 de ani, moarta in camera sa din Hotelul Landmark Motor. S-a declarat apoi cauza decesului, aceasta fiind consumul excesiv de heroina si alcool.

Chiar daca Janis Joplin a trait in aceeasi perioada in care lumea ii adora talentul si spectacolele celebrului Elvis Presley, Janis Joplin a avut o cariera remarcabila, iar vocea sa a ramas printre cele mai valoroase voci feminine din istoria muzicii.

Janis Joplin

Janis Joplin

Janis a fost si ramane cea mai puternica femeie a muzicii rock, dar si prima cantareata alba de blues. Cu vocea sa aspra si ragusita, deloc obisnuita, dar si cu prezenta impunatoare pe scena, aceasta a ramas in mintea publicului. Multi dintre cei care o asculta astazi nici nu erau nascuti in vremea ei, au aflat de Janis Joplin de la parintii lor sau din diverse localuri si au ramas incantati.

Piesele ei sunt cantate de multe trupe de cover-uri, atat in baruri, cat si la diverse festivaluri, existand cateva adaptari ale melodiilor sale. Este drept, insa, ca oricum ar canta cineva, nu poate sa aiba vocea si spiritul artistei.

Albume

  • Big Brother & the Holding Company (1967)
  • Cheap Thrills (1968)
  • I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! (1969)
  • Pearl (1971)
  • In Concert (dublu album, 1972)
  • Live at Winterland '68 (1998)