Cum ne pregatim organismul pentru sezonul rece

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2156

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toamna, ne gospodarim, ne strangem recoltele si ne umplem camarile cu ele. Ne umplem sura cu fan, podetul cu lemne si, mai ales, ne pregatim de odihna si de conservarea si aprofundarea tuturor celor infaptuite "pe vremea buna". Mai mult ca nicicand, iarna este vremea asezarilor noastre sufletesti, a interiorizarii noastre, spre evolutie, crestere si o mai buna, o mai frumoasa intelegere a vietii.

Vine vremea rece, sa ne odihnim si sa ne deschidem sufletele, sa lasam iubirea si caldura sa curga...!

Am inceput o poveste, ca o poveste, insa disciplina ma aduce in prezent, in concret, departe de basmele copilariei sau de locul unde am crescut sau am copilarit in vacante, multi dintre noi... la tara! Focul nu mai arde in sobele de teracota si cuptorul rar mai coace mere, sa le mancam cu prunele uscate din toamana. Sunt multe schimbate, multe uitate, doar noi suntem la fel, oameni cu suflete si chipuri, adaptati la mediu. Iar astazi, mediul nostru de viata este intr-un progres, asa vrea sa-l vada stiinta, si adaptarea noastra la mediu este o dovada de inteligenta. Dand dovada de inteligenta, adaptati fiind la mediu, avem si telul unei stari de bine, a unei sanatati evidente si a unui bun mers al vietilor noastre. Stiti, se spune ca fericirea noastra depinde intr-un procent de 90%, (da, chiar asa de mult!) de starea noastra de sanatate, astfel, suntem indreptatiti sa trecem la valente concrete despre cum sa ne pastram sanatatea pe timpul iernii.

Vine vremea rece, sa ne pregatim sistemul imunitar sa fie acomodat schimbarilor de temperatura, sa faca fata cu brio la starea de frig ce ne va mai cuprinde din cand in cand. Sa pregatim sistemul imunitar pentru toate bataliile ce le va duce cu virusii, bacteriile si infectiile toate, ce pot aparea peste iarna.

Cei dintre noi ce au un echilibru alimentar constient, cei ce consuma cel putin 51% din regimul zilnic sub forma de hrana cruda, acestia si-au facut un depozit de antioxidanti remercabil si au sistemul imunitar bine pus la punct. Chiar si acestia, insa, pot tine mare cont de toate cele scrise mai jos, intru-cat hrana nu este singurul factor hotarator asupra nivelului si echilibrului imunitatii proprii.

Inainte de a va recomanda combinatiile ce au efect asupra cresterii imunitatii noastre, vreau sa va fac atenti la un mare adevar, cunoscut de foarte putini dintre noi: stiti care este factorul cel mai agresiv, perturbator al sistemului nostru imunitar? Ei bine, este vorba de starea noastra emotionala, de buna sau mai putin buna noastra stare generala. Amintiti-va mereu, un gand rau, un gand de frica, o actiune furioasa va scade intreg sistemul imunitar pentru o perioada de aproximativ 6 ore. Da, poti sa fii cel mai sanatos om, daca esti furios, ai deschis poarta tuturor virusilor si "i-ai poftit la tine in corp"! Oricat de bine te-ai hrani, oricat de atent ai fii, daca echilibrul emotional si maturitatea comportamentala iti sunt subrede, atunci si starea ta de sanatate este mereu pusa in pericol. Incercam cu totii sa avem atentie fata de aceste realitati noi, evidente stiintific, incercam sa asezam ganduri frumoase in vietile noastre si mai ales incercam sa combatem toate cele mai putin bune, cu cele cu adevarat minunate din prezentul si constientul personal.

Si iata, primul sfat spre o buna sanatate, este sa avem ganduri frumoase, sa nu ne suparam, sa nu ne enervam, sa ne pastram echilibru interior. Sa avem mereu posibilitatea sa actionam si nu sa reactionam la mediul si factorii din jurul nostru. Ca, daca e bucurie in vietile noastre, energia circula si sanatatea este protejata, dragii mei!

Mancarea sa ne fie medicament si medicament sa ne fie hrana... Ma leg mereu de cele spuse de Hipocrate, insa gasesc multa intelepciune in aceste vorbe! Daca mancarea noastra are viata, daca mancarea noastra are culoare si nu este procesata termic sau chimic, este o mancare 'tip medicament'. Bine, si care mancarea are viata, o sa ma intrebati? Mancarea vie este cea formata din fructe, legume, seminte, iaurt, produse fermentate lactic. Si, chiar dintre acestea, putine ne raman la indemana pentru sezonul rece, asa e! Amintiti-va, am s-o mai fac si eu, ca atunci cand acestea sunt din abundenta, abundenta din ele sa facem si noi, in farfuriile noastre, in dieta de zi cu zi. Iarna ne raman radacinoasele la indemana, ne raman citricele, merele si ne vom bucura din plin de ele. Avem borsul, moarea de varza, iaurturile, despre care as vrea sa va vorbesc intr-un alt moment, cel dedicat vitaminei C.

Al doilea sfat nutritional, spre buna sanatate, este legat de hrana noastra cea de toate zilele! In sezonul rece, sa nu treaca nici o zi fara sucul proaspat preparat si baut pe nerasuflate! Acesta ar fi bine sa contina: morcovi, sfecla rosie (intreaga iarna sa ne insoteasca!), telina, mere, grapefruit, portocale. Dimineata, pe stomacul gol, serviti un suc de sanatate si buna functionare, este unul dintre cele mai bune sfaturi care poate fi dat de un dietetician! Alimentatia noastra este foarte importanta, ea reprezinta caramizile de constructie a sistemului nostru imunitar!