Istoria centralelor de aspirat praf

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1863

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru simplificarea operatiunilor de aspirare deja de la sfarsitul anilor 1800 a fost descoperit sistemul centralizat de aspirare a prafului pentru cladiri. Parti din vechile instalatii se pot vedea si astazi in diverse case cu apartamente de inchiriat. Aspirarea se realiza prin intermediul centralei de aspiratie montata pe autospeciala conform unui grafic prestabilit sau a centralei proprii de aspiratie a prafului.Raspandirea pe scara larga era impiedicata de pretul ridicat al conductelor din otel, facand posibila montarea numai in cladiri deosebite. De asemenea, motoarele de antrenare cereau anumite restrictii (spatii si conditii de functionare, pret etc.).

Dupa primul razboi mondial au aparut motoare cu dimensiuni de gabarit mic si cu putere corespunzatoare pentru aspiratoare mobile, acestea raspandindu-se in detrimentul "fratelui mai mare".In anii ‘60 pe cand se descoperea PVC-ul, din care apoi s-au realizat conductele, din nou s-a reactualizat sistemul centralizat de aspiratie a prafului, uitat intre timp in Europa. In anii ‘70 si ‘80 in America de Nord, care era in acea perioada pe culmile progresului tehnic, au aparut si s-au raspandit echipamente si accesorii speciale pentru astfel de instalatii.Astfel domeniul instalatiilor pentru constructii s-a imbogatit cu o tehnica si o tehnologie aparte. S-a putut anticipa ca odata cu imbunatatirea confortului cladirilor si a automatizarii instalatiilor aferente, instalatia centrala de aspiratie a prafului a devenit o instalatie de baza a cladirilor moderne, ca si instalatia de incalzire centrala.Aparitia centralei de aspiratie a prafului in estul Europei o putem data la inceputul anilor ‘90. Neraspandirea ei pe scara larga sa datorat in mai mare masura necunoasterii si temerilor legate de pret, decat pretului efectiv.

Fiind o instalatie economica contrar cheltuielilor de investitie initiale mari, nu trebuie sa neglijam avantejele acestor centrale de aspirat praf, cum ar fi cresterea randamentului curateniei datorita puterii de aspiratie constanta, functionarea silentioase, simplitatea, reducerea duratei efectuarii curateniei si utilizabilitatea instalatiei, cheltuielile de reparatie si intretinerea reduse cat si durata lunga de viata.In esenta, avantajul nu consta numai in confort, ci si intr-un aer mai curat. In zilele noastre datorita problemelor de alergie si a degradarii continue a calitatii mediului ambiant a crescut sensibilitatea oamenilor si totodata pretentia pentru un mediu inconjurator sanatos. Astfel, instalatia care initial era de domeniul „luxului" a devenit de "domeniul sanatatii".