Inventii care au schimbat lumea

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4724

Voteaza & Distribuie

Descriere

Praful de pusca

Istoricii ar putea argumenta ca praful de pusca nu a fost inventat, ci descoperit. Oricum, descoperirea lui a schimbat drastic modul in care s-au desfasurat luptele si razboaiele.


Surubul lui Arhimede

Inventie revolutionara, bazate pe unele principii simple ale fizicii, faciliteaza irigarea. Initial, a fost folosita in scopul de a simplifica agricultura, dar azi este incorporat in diverse gadget-uri si masinarii.


Plugul si sapa

Civilizatia Indus este cea creditata ca inventatoare a plugului si a sapei. Aceste doua inventii au facilitat primele activitati agricole. Insa exista mai multe locuri in care s-au folosit plugul si sapa, iar picturile egiptene, relicvele din Babilon si tehnicile primitive ale fermierilor din America de Sud arata ca aceste inventii au fost folosite de mai multe civilizatii.


Aritmetica

Aryabhatta, un indian vedic, geniu al matematicii a fost initiatorul primelor concepte matematice moderne, cum ar fi zero, zecimalele, geometria, trigonometria si algebra. Ar fi fost imposibil sa traim fara aceste concepte.


Chirurgia

Ideea ca chirurgia a aparut foarte tarziu este o conceptie gresita si larg raspandita. Sushruta, un medic din India, a efectuat operatii de cataracta si interventii chirurgicale plastice, cu mare succes in in jur de 800 i.Hr. Practician Ayurveda, Sushruta a scris o carte, Sushruta Samhita, in timpul practicii sale. In cartea sa, el a descris 120 de instrumente chirurgicale, 300 de proceduri si 8 categorii de operatii. Toate procedurile si instrumentele sunt folosite chiar si astazi.


Hartia

Civilizatia chineza si cea egipteana au jucat un rol extrem de important in dezvoltarea hartiei. Aceasta inventie a dus la dezvoltarea comunicarii, a literaturii si a raspandirii rapide a cunostintelor. Hartia, in diferite forme, a fost folosita in cele din urma de multe alte civilizatii.


Penicilina

O mare inventie, care a ajutat la salvarea multor vieti. Penicilina este baza antibioticelor. Descoperirea si folosirea adecvata a penicilinei a devenit baza multor procese esentiale organice. Aceasta inventie este atribuita celebrului om de stiinta Alexander Fleming din Scotia.


Roata

A fost inventata cu mult timp in urma si pe masura ce comertul si industria au inceput sa se dezvolte, James Watt si Thomas Newcomen au venit cu mecanisme inedite de folosire a aburului. Inventia lor a pus lucrurile intr-o asemenea miscare, incat de atunci n-au mai incetinit.


Becul

Becul lui Thomas Edison detine un loc special. Inventia are doua merite mari: unul e cel ca a facut lumina in lume si al doilea e ca a dovedit ca situatiile imposibile pot fi depasite cu rabdare si logica pura.


Telefonul

Lumea moderna a devenit un loc de comunicare extrem de rapida. Persoana careia ii poate fi atribuit meritul de a fi inceput aceasta revolutie este Alexander Graham Bell. Telefonul este probabil inventia care a influentat lumea moderna cel mai mult.